Εκστρατεία κατά των παράνομων καπνικών προϊόντων
Με το σύνθημα «Όχι στα παράνομα τσιγάρα», οι τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου στην Ελλάδα, η Παπαστράτος, η British American Tobacco Hellas, η Japan Tobacco International και η Imperial Tobacco Hellas ξεκίνησαν κοινή εκστρατεία κατά του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων, συνεχίζοντας τη δράση τους για την καταπολέμηση του φαινομένου.
Με το σύνθημα «Όχι στα παράνομα τσιγάρα», οι τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου στην Ελλάδα, η Παπαστράτος, η British American Tobacco Hellas, η Japan Tobacco International και η Imperial Tobacco Hellas ξεκίνησαν κοινή εκστρατεία κατά του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων, συνεχίζοντας τη δράση τους για την καταπολέμηση του φαινομένου.
Λέγοντας όχι στα παράνομα τσιγάρα και τον παράνομο χύμα καπνό, οι εταιρείες δημιούργησαν για τους σκοπούς της εκστρατείας τον ειδικό ιστότοπο www.οxistaparanomatsigara.gr.
Οι τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες καπνού στην Ελλάδα-Παπαστράτος, British American Tobacco Hellas,Japan Tobacco International και Imperial Tobacco Hellas- έχουν προτείνει την παρακάτω δέσμη μέτρων:
- Σταθερό φορολογικό σύστημα και μείωση της φορολογίας όταν αυτό καταστεί δυνατό.
- Αυστηρή εφαρμογή αλλά και περαιτέρω αυστηροποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας για το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων.
- Συνεργασία με τις διωκτικές Αρχές για την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τις αρνητικές συνέπειες του λαθρεμπορίου στα καπνικά (χρηματοδότηση εκστρατείας ενημέρωσης από τον κλάδο).
- Αναζήτηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, π.χ. Hercule III, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν συγκεκριμένες δράσεις ενάντια στο παράνομο εμπόριο καπνικών, π.χ. η αγορά των σταθερών και κινητών X-ray scanners.
- Υιοθέτηση της ψηφιακής σήμανσης Codentify των πακέτων, προκειμένου να επιτευχθεί η ιχνηλασιμότητα των προϊόντων παράλληλα με τις σημερινές χάρτινες ταινίες.
Όσον αφορά στο τελευταίο σημείο, οι τέσσερις εταιρείες έχουν διατυπώσει την πρόθεσή τους να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη και πιστοποίηση από ανεξάρτητο φορέα ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου προϊόντων καπνού, που θα περιλαμβάνει και σύστημα ψηφιακής σήμανσης και ιχνηλασιμότητας των προϊόντων αυτών, παράλληλα με τις υπάρχουσες φορολογικές ταινίες, και θα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με τις πρόνοιες της πρόσφατης ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα καπνικά προϊόντα.
Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2012 και την υποστηρίζουν τα υπουργεία Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητας, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Αιγαίου, το ΣΔΟΕ, οι δήμοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βιομηχανιών Μεταποίησης και Εταιρειών Εμπορίας Καπνού και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μισθωτών Περιπτέρων και Αναπηρικών Κυλικείων, αναφέρεται στον σχετικό ιστότοπο.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Πότε θα κάνουμε Ανάσταση του χρόνου; Η μεγάλη διαφορά στο Ορθόδοξο και το Καθολικό Πάσχα του 2027
- Πάρμα – Νάπολι 1-1: Ο Στρεφέτσα έβαλε «στοπ» στους Παρτενοπέι (vid)
- Σανάε Τακαΐτσι προς Deep Purple: «Είστε οι θεοί μου» – Η ροκ πλευρά της πρωθυπουργού της Ιαπωνίας
- LIVE: Τσέλσι – Μάντσεστερ Σίτι
- Η Μόσχα δηλώνει έτοιμη να προμηθεύσει φυσικό αέριο την ΕΕ, «εφόσον έχει πλεόνασμα»
- Μια καταγγελία για ενδοοικογενειακή απειλή «αποκάλυψε» όπλα – Τι βρήκαν οι Αρχές
- Ισοπαλία στο Σίτι Γκράουντ (1-1), στη ζώνη του υποβιβασμού η Τότεναμ (0-1)
- Θριάσιο: Πτώση τμήματος της οροφής σε θάλαμο ασθενών της ψυχιατρικής κλινικής στο νοσοκομείο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 12.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/agustina-heit-mefvaXlDihk-unsplash-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442