Η Πορτογαλία του «πρώην Μνημονίου» ψηφίζει αντιπολίτευση, αλλά όχι ακροδεξιά
Το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Σοσιαλιστών εμφανίζεται να προοπορεύεται στις δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές στην Πορτογαλία, η οποία ψηφίζει λίγες εβδομάδες μετά την αυτόνομη έξοδό της από το μνημόνιο. Ουσιαστικά απόντες οι «αμιγώς» ακροδεξιοί πολιτικοί σχηματισμοί.
Το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Σοσιαλιστών εμφανίζεται να προοπορεύεται στις δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές στην Πορτογαλία, η οποία ψηφίζει λίγες εβδομάδες μετά την αυτόνομη έξοδό της από το μνημόνιο. Ουσιαστικά απόντες οι «αμιγώς» ακροδεξιοί πολιτικοί σχηματισμοί.
Παρά την πορεία μέσα από το μνημόνιο που ακολούθησε η Πορτογαλία και τις ογκώδεις διαδηλώσεις εναντίον της λιτότητας, τα μεγάλα παραδοσιακά πορτογαλικά κόμματα εμφανίζονται να μην χάνουν την κυριαρχία τους στη Λισαβόνα.
Η Πορτογαλία είναι επίσης εξαίρεση στον ευρωπαϊκό κανόνα: Απόντες είναι οι πολιτικοί σχηματισμοί που είτε έχουν «εχθρικά ευρωσκεπτικιστικό» προσανατολισμό ή ακροδεξιό χαρακτήρα.
Έτσι, στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, στην κορυφή της πρόθεσης ψήφου εμφανίζεται το σημερινό αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) με 34%.
Ακολουθεί ο κυβερνητικός σχηματισμός της «Συμμαχίας για την Πορτογαλία» (με κεντρικό πυλώνα το PSD του πρωθυπουργού Κοέλιου), με ποσοστά κοντά στο 30%.
Η πορτογαλική απόφαση για προσφυγή σε ευρωπαϊκή στήριξη είχε ληφθεί από την σοσιαλιστική κυβέρνηση Σόκρατες του PS αλλά οι πολιτικές του μνημονίου εφαρμόστηκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους από την κυβέρνηση υπό το PSD.
Τα κόμματα που ακολουθούν στις δημοσκοπήσεις είναι το επίσης CDU -συμμαχία του αριστερού PCP και του οικολογικού PEV- με 12% και οι αμέσως επόμενοι σχηματισμοί είναι αριστερού ή κεντρώου προσανατολισμού (ΒΕ, MPT, Livre).
Ο Γιάννης Καλαβριανός περιγράφει τις ταραγμένες ημέρες της ζωής των πέντε ηρώων, που θα άλλαζαν μια για πάντα την ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας τρόμου.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας