
Κεφαλαιακή ασπίδα ενόψει «στρες τεστ»
Η Deutsche Bank προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 8 δισ. ευρώ. Στόχος του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού είναι, μεταξύ άλλων, η αύξηση των ιδίων κεφαλαίων ενόψει των αυστηρών τεστ αντοχής.

Το ποσοστό των ιδίων κεφαλαίων της Deutsche Bank υποχώρησε κάτω από το όριο του 10% εξαιτίας των κακών επιδόσεων το προηγούμενο τρίμηνο και των εκτιμήσεων για αυξημένους χρηματοπιστωτικούς κινδύνους, με τους οίκους αξιολόγησης, όπως η Μοody ‘s, να απευθύνουν προειδοποιήσεις.
Ο Φίλιπ Χέσλερ, αναλυτής της τράπεζας Equinet, θεωρεί ότι χωρίς το «φρέσκο χρήμα» η Deutsche Bank θα αδυνατούσε να αντεπεξέλθει στα «stress test».
Όπως επισήμανε στην Deutsche Welle: «Οι επενδυτές βλέπουν που βρίσκεται η Deutsche Bank και που οι ανταγωνιστές της. Και με ποσοστό ιδίων κεφαλαίων της τάξης του 9,5% υπολείπεται των ανταγωνιστών της, οι οποίοι βρίσκονται εν μέρει αισθητά πάνω από το 10%».
Στο όριο του δανεισμού
Με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου εκτιμάται ότι το ποσοστό των ιδίων κεφαλαίων της Deutsche Bank θα ανέλθει σε περίπου 12% επί του ισολογισμού. Ταυτόχρονα, με αυτόν τον τρόπο η τράπεζα θα φθάσει και το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό δανεισμού. Η λεγόμενη χρηματοοικονομική μόχλευση (financial leverage) ανερχόταν στο τέλος του 2013 σε ποσοστό 2,6%.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το ποσοστό δανεισμού της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers ήταν παραπλήσιο όταν χρεοκόπησε. Μετά τη σημαντική αύξηση των ιδίων κεφαλαίων το ποσοστό αυτό θα ξεπεράσει στην Deutsche Bank το όριο του 3%, που σημαίνει ότι σε κάθε ευρώ ιδίων κεφαλαίων θα αντιστοιχούν 33 ευρώ χρέους.
Ο Χανς-Πέτερ Μπούργκχοφ, οικονομολόγος του Πανεπιστημίου του Χοενχάιμ με ειδίκευση στον κλάδο της τραπεζικής οικονομικής, εκτιμά ότι τα 8 δισ. ευρώ από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα δώσουν σημαντική «ανάσα» και επισημαίνει: «Δεν μπορεί κανείς να απαιτεί κάτι τέτοιο πολύ συχνά από τους μετόχους. Καθώς μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίο δεν είναι κάτι ευχάριστο γι΄αυτούς, επειδή φυσικά μειώνεται έτσι η αξία των κεφαλαίων που έχουν στην κατοχή τους».
Νέες αυξήσεις στα μπόνους;
Αν ήταν η έλλειψη ιδίων κεφαλαίων το μοναδικό πρόβλημα για την Deutsche Bank, οι μέτοχοι θα μπορούσαν να δεχθούν την υποβάθμιση των μετοχών τους ακόμη και με ανακούφιση. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι εδώ και χρόνια σοκάρονται διαρκώς με νέες αποκαλύψεις που αφορούν υποθέσεις από το παρελθόν.
Όπως σχολιάζει ο Φίλιπ Χέσλερ, «είτε πρόκειται για φερόμενη χειραγώγηση της τιμής του χρυσού είτε για φερόμενη χειραγώγηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας ξένων νομισμάτων κτλ. Όλα αυτά συνιστούν κινδύνους, οι οποίοι θα κοστίσουν και χρήματα».
Η Deutsche Bank έπρεπε το 2013 να κατακρατήσει κεφάλαια ύψους 3 δισ. ευρώ για ποικίλες διαμάχες της. Αν θα απαιτηθούν ανάλογα ποσά και για το 2014, παραμένει άγνωστο. Βέβαιο είναι ωστόσο ήδη ότι κατά τη γενική συνέλευση της τράπεζας αυτή την εβδομάδα θα ζητηθεί από τους μετόχους να εγκρίνουν τον διπλασιασμό των νομικά επιτρεπόμενων πρόσθετων αμοιβών, των λεγόμενων μπόνους, για τα στελέχη της τράπεζας.
Σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό, οι επικεφαλής της τράπεζας σχεδιάζουν να διπλασιάσουν τον βασικό μισθό. Όπως φαίνεται, οι μέτοχοι δεν έχουν μεγάλα περιθώρια επιλογής.
Danhong Zhang / Άρης Καλτιριμτζής
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
Deutsche Welle
- Λειψυδρία: Ελπιδοφόρα σημάδια από τον Μόρνο μετά τις αυξημένες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις
- «Τρέλα» η μεταφορά της Ταπισερί της Μπαγιέ για τον Ντέιβιντ Χόκνεϊ
- Τσακωμός: Τέσσερις τρόποι για να τον αποφύγεις στη σχέση
- Η μείωση φόρων αντισταθμίζει στις ΗΠΑ τα οφέλη από τους δασμούς
- Φοινικούντα: «Αν βρουν πάνω σου το όπλο ή σε σπίτι, αμάξι, τελείωσε το παραμύθι»
- Ακίνητα: Έρχεται η μεγάλη απογραφή – Στο μικροσκόπιο επτά εκατομμύρια ιδιοκτήτες
- Κίνδυνος στη δημόσια υγεία από την απόσυρση αντιβιοτικού πρώτης γραμμής
- Ιράν: Σενάρια για το ενδεχόμενο κατάρρευσης του καθεστώτος – Τι μπορεί να σημάνει
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 17.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/tamara-badran-H94-jtvjess-unsplash-1-315x220.jpg)














































![Η Σέινμπαουμ ζήτησε από τις ΗΠΑ να μειώσουν την ζήτηση ναρκωτικών ανάμεσα στους νέους [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/sheinbaum321-315x220.jpg)
















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442