Το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Animation της Αθήνας (Athens ANIMFEST) θα πραγματοποιηθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος από 13 έως 19 Μαρτίου 2014, προσφέροντας στους λάτρεις της τέχνης του animation, ένα πανόραμα ταινιών από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Συμμετέχουν ταινίες από: Βρετανία, Αυστραλία, Σερβία, Ισπανία, Δανία, Γαλλία, Φινλανδία, Μολδαβία, Ιταλία, Αργεντι-νή, Κίνα, Καναδάς, Πολωνία, Ολλανδία, Ρωσία, […]
Το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Animation της Αθήνας (Athens ANIMFEST) θα πραγματοποιηθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος από 13 έως 19 Μαρτίου 2014, προσφέροντας στους λάτρεις της τέχνης του animation, ένα πανόραμα ταινιών από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.
Η προσφάτως βραβευμένη με OSCAR ταινία animation μικρού μήκους «Mr Hublot» των Laurent Witz και Alexandre Espigares (2013, 12’), από το Λουξεμβούργο, διαγωνίζεται και στο 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Animation της Αθήνας.
H φετινή διοργάνωση εκτός από τα διαγωνιστικά τμήματα, περιλαμβάνει ακόμα τα παρακάτω αφιερώματα:
Δύο μεγάλου μήκους ταινίες animation (με ελληνικούς υπότιτλους) α. ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΟΡΓΗΣ, του Luiz Bolognesi, 75’, Βραζιλία 2012, Α’ Βραβείο Διε-θνούς Φεστιβάλ Animation του Ανσύ. (Πέμπτη 13.3.2014, Ώρα 22:00) 2. ΚUIBA 2, του Wang Chuan, 90’, Κίνα 2013 (Τετάρτη 19.3.2014, Ώρα 22:00)
«Ρίο 20196 – Μια ιστορία αγάπης και οργής» / «Rio 2096 – A Story of Love and Fury» / «Uma História de Amor e Fúria», 2012, 75′, Βραζιλία Σκηνοθεσία: Luiz Bolognesi Σενάριο: Luiz Bolognesi Animation: Bruno Monteiro Τεχνική: Μολύβι σε χαρτί (Pencil on Paper) Μουσική: Rica Amabis, Tejo Damasceno and Pupillo Affiliation: Buriti Filmes and Gullane Διάλογοι: Πορτογαλικοί Υπότιτλοι: Ελληνικοί
Ο πρωταγωνιστής και ήρωας της ταινίας Αμπεγκουάρ, ζει μέσα από τις πιο ριζοσπαστικές στιγμές της ιστορίας της Βραζιλίας. Ζώντας για περισσότερα από 600 χρόνια, ο ίδιος αφηγεί-ται τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα σε τέσσερις διαφορετικές περιόδους και, σε κάθε μία από αυτές, παλεύει από η πλευρά των αδύναμων, διεκδικώντας παράλληλα την αγάπη της Γιανάινα. Η αγάπη τους, που ξεπερνά τη ζωή και το θάνατο, διασχίζει την ιστορία της ίδιας της Βραζιλίας και πηγαίνει πίσω, στην προ-αποικιακή Βραζιλία, με την εισβολή των Ευρω-παίων και τους πολέμους τους εναντίον των ιθαγενών, μέχρι την έλλειψη νερού στο Ρίο ντε Τζανέιρο, σε ένα όχι πολύ μακρινό μέλλον.
Διεθνή βραβεία: – Annecy 2013 – Winner as Best Feature Film – Strasbourg 2013 – Winner as Prix du Public – 4º BraPeq Fest 2013 – Winner as Jury Choice – Latin Beat 2013 – Winner as Best Animation
Αφιέρωμα στον πειραματικό κινηματογράφο του Μιχάλη Αρφαρά (Κυριακή 16.3.2014, Ώρα 22:00) Θα προβληθεί το σύνολο των ταινιών του καθηγητή στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Μι-χάλη Αρφαρά, που πειραματίζεται χρόνια τώρα με το φιλμ και τις εικαστικές παρεμβάσεις του πάνω σε αυτό. Ο ίδιος ο δημιουργός θα παρουσιάσει τις ταινίες του και θα μιλήσει για αυτές.
International Motion Festival της Κύπρου (Σάββατο 15.3.2014, Ώρα 22:00) Προβολές επιλεγμένων ταινιών που έλαβαν μέρος στο International Motion Festival (IMF) της Λευκωσίας. Τις ταινίες, αλλά και το ίδιο το φεστιβάλ IMF, θα παρουσιάσει η Πρόεδρός του, Δήμητρα Εγγλεζάκου. Αναλυτικά για τα δύο προγράμματα:-GO WITH THE FLOW (42 ταινίες) και ANIMESH 2 (6 3D ταινίες animation), θα βρείτε παρακάτω.
Ο Κ. Π. Καβάφης στο Τόκιο (Όλη την εβδομάδα του φεστιβάλ 13-19.3.2014, Ώρες 18:00 – 24:00) Έκθεση και προβολή σύντομων ταινιών animation που δημιούργησαν φοιτητές του Musashino Art University του Τόκυο, βασισμένα σε ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη, που επέλεξαν οι ίδιοι, στο πλαίσιο εργαστηριακής άσκησής τους τον Σεπτέμβριο 2013. Το project έγινε με πρωτο-βουλία του Art/European Animation Center και με αφορμή το Έτος Καβάφη. Επικεφαλής του εργαστηρίου, καθηγητής Ντίνο Σάτο. O επίσημος δικτυότοπος του project: http://tokyo.cavafy.eu/gr
SHORT SHORTS FILM FESTIVAL & ASIA – Special selection Ένα πρόγραμμα ταινιών animation από την Ιαπωνία, βασισμένες όλες στην τεχνική του CG animation. Τις ταινίες επέλεξε η Miwako Kikuchi, Διευθύντρια προγραμματισμού, του Short Shorts Film Festival & Asia ( http://www.shortshorts.org/ssff/index-en.php )
Το Πρόγραμμα αναλυτικά
Αίθουσα Α
Πέμπτη 13/3/14 18:00 1ο Διεθνές Σπουδαστικό 20:10 1ο Διεθνές Διαγωνιστικό 22:10 Ρίο 20196 – Μια ιστορία αγάπης και οργής Σκηνοθεσία: Luiz Bolognesi (Βραζιλία, 2005, 75΄)
Η Δευτέρα 9 Μαρτίου είναι αφιερωμένη στον Αντώνη Καλογιάννη, καθώς το έργο του θα «ζωντανέψει» στη σκηνή του θεάτρου Παλλάς, μέσα από τη μουσική παράσταση «Η φωνή της ψυχής μας».