Επιστρέφει η ένταση στην Αίγυπτο, ένας νεκρός με φόντο επιθέσεις και συλλήψεις
Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του σε κινητοποιήση υποστήριξης στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, οι οποίοι έχουν πλέον κηρυχθεί τρομοκρατική οργάνωση και τα μέλη τους συλλαμβάνονται. Την ίδια ώρα, το κλίμα σε όλη τη χώρα είναι τεταμένο μετά τις δύο βομβιστικές επιθέσεις των τελευταίων ημερών: Η αναζωπύρωση της έντασης ρίχνει βαριά την σκιά της στη διαδικασία «πολιτικής επανόδου» που θα ξεκινούσε με το δημοψήφισμα του επόμενου μήνα για τις συνταγματικές αλλαγές.
Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του σε κινητοποιήση υποστήριξης στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, οι οποίοι έχουν πλέον κηρυχθεί τρομοκρατική οργάνωση και τα μέλη τους συλλαμβάνονται. Την ίδια ώρα, το κλίμα σε όλη τη χώρα είναι τεταμένο μετά τις δύο βομβιστικές επιθέσεις των τελευταίων ημερών: Η αναζωπύρωση της έντασης ρίχνει βαριά την σκιά της στη διαδικασία «πολιτικής επανόδου» που θα ξεκινούσε με το δημοψήφισμα του επόμενου μήνα για τις συνταγματικές αλλαγές.
Tη νύχτα της Πέμπτης, πορεία στο Κάιρο υπέρ των -εκτός νόμου πλέον- Αδελφών Μουσουλμάνων κατέληξε σε αιματηρά επεισόδια. Ένα άτομο, η ταυτότητα του οποίου δεν ανακοινώθηκε, έχασε τη ζωή του ενώ, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με κατοίκους της περιοχής.
Η έκρηξη σε λεωφορείο στο προάστιο Νασρ του Καΐρου, που ακολούθησε την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στη Μανσούρα εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, είχε το ποιοτικά διαφορετικό χαρακτηριστικό πως ήταν η πρώτη που στόχευε τυφλά πολίτες.
Ο στρατηγός αλ Σίσι, που ουσιαστικά κρατά τα ηνία στη χώρα από την ανατροπή του Μόρσι τον Ιούλιο, επέμεινε πως δεν θα υποχωρήσει από την σκληρή στάση απέναντι στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, λέγοντας πως η Αίγυπτος θα μείνει «σκληρή απέναντι στην τρομοκρατία».
Η κήρυξη των Αδελφών Μουσουλμάνων τρομοκρατική οργάνωση, μετά την επίθεση στην Μανσούρα, έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο εξωτερικό.
Οι ΗΠΑ, διά του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, επέκριναν την κίνηση εκφράζοντας «ανησυχία». Εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης ανέφερε πως η ανακήρυξη σε τρομοκρατική οργάνωση «πάει πολύ μακριά» και η ίδια η Ουάσινγκτον δεν σκοπεύει να θέσει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους στη λίστα τρομοκρατίας -αν και σημείωσε επίσης πως δεν θα ληφθούν μέτρα σε βάρος του Καΐρου εξαιτίας της κίνησης.
Η Αίγυπτος σκοπεύει τον Ιανουάριο να θέσει σε δημοψήφισμα τις προτεινόμενες αλλαγές στο Σύνταγμα (που ουσιαστικά αναιρούν τις συνταγματικές τροποποιήσεις που είχε φέρει πέρυσι ο Μόρσι, χωρίς τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης).
Η κάλπη του Ιανουαρίου είναι η πρώτη εκλογική διαδικασία που προβλέπεται στο χρονοδιάγραμμα πολιτικής επανόδου στο Κάιρο, το οποίο στοχεύει σε εκλογές για την ανάδειξη του νέου Κοινοβουλίου και του νέου προέδρου στο πρώτο μισό του επόμενου έτους.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Χτυπήθηκε και δεύτερο πλοίο στα Στενά του Ορμούζ
- Αποκλεισμένοι στο Ντουμπάι οι ξένοι της Μακάμπι Τελ Αβίβ – Φεύγουν για Αθήνα οι παίκτες της Χάποελ
- Στα 20 μου ήξερα τα πάντα για τον θάνατο: Οι απώλειες που σημάδεψαν τη ζωή του «πάντα χαμογελαστού» Μάρτιν Σορτ
- Ολυμπιακός – Εθνικός 5-0: Ασταμάτητες οι Ερυθρόλευκες, συνεχίζουν με 11/11
- Ολυμπιακός: Αυτή είναι η ενδεκάδα για το εκτός έδρας παιχνίδι με τον Πανσερραϊκό (pic)
- Ιράν: Ο Αλιρέζα Αραφί προσωρινός αντικαταστάτης του Χαμενεΐ – Ποιος είναι ο 67χρονος κληρικός
- Live streaming: Ολυμπιακός Β’ – Πανιώνιος
- Ιράν: Viral ξανά η Ιρανή που άναψε τσιγάρο με φωτογραφία του Χαμενεΐ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 01.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/matt-bennett-FHCaT8blG5k-unsplash-315x220.jpg)




































![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [01.03 – 07.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/3b7969fc-3eb2-43f5-9eb4-aa06074d82f8-315x220.jpeg)




















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442