Πρόγραμμα ανάπτυξης παρουσιάζει η εκτός μνημονίου Ιρλανδία
Σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας ώς το 2020 θα παρουσιάσει εντός της ημέρας η Ιρλανδία, η οποία και επισήμως έχει βγει από το μνημόνιο. «Συνεχίζοντας να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τα δημόσια οικονομικά, μπορούμε να εξαλείψουμε το έλλειμμα ως το 2020 και να μειώσουμε το δημόσιο χρέος κατά ένα τέταρτο» τόνισε ο πρωθυπουργός Έντα Κένι, υπογραμμίζοντας πως ο τραπεζικός τομέας θα πρέπει «να συνεισφέρει στην οικονομία» και να μην την επιβαρύνει πλέον.
Το σχέδιό της για την ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας ώς το 2020 θα παρουσιάσει εντός της ημέρας η Ιρλανδία, η οποία και επισήμως βγήκε από το μνημόνιο.
«Στο σχέδιο αυτό θα παρουσιαστούν τα μέτρα που σχεδιάζουμε να πάρουμε για να κάνουμε την οικονομία μας να αναπτυχθεί από τώρα ως το 2020» δήλωσε ο πρωθυπουργός Έντα Κένι πριν από την επίσημη ανακοίνωση του σχεδίου που θα γίνει το απόγευμα.
«Συνεχίζοντας να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τα δημόσια οικονομικά, μπορούμε να εξαλείψουμε το έλλειμμα ως το 2020 και να μειώσουμε το δημόσιο χρέος κατά ένα τέταρτο» πρόσθεσε ο Έντα Κένι, υπογραμμίζοντας εξάλλου πως ο τραπεζικός τομέας θα πρέπει «να συνεισφέρει στην οικονομία» και να μην την επιβαρύνει πλέον.
Την Κυριακή ο ιρλανδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι αυτό το οικονομικό σχέδιο θα πρέπει «να εγγυηθεί ότι η σταθερότητα της Ιρλανδίας δεν θα απειληθεί ποτέ πια από την κερδοσκοπία και την απληστία». «Δεν θα επιστρέψουμε ποτέ σ’ αυτή την κουλτούρα» επέμεινε.
Ένας από τους κύριους άξονες του σχεδίου της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης, καθώς η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή στη χώρα (12,5% το Νοέμβριο).
Η Ιρλανδία έγινε την Κυριακή η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που βρισκόταν υπό χρηματοπιστωτική αρωγή και κατάφερε να μην χρειάζεται πλέον τη βοήθεια των εταίρων της, ανακτώντας την οικονομική και χρηματοπιστωτική ανεξαρτησία της.
Ωστόσο, μολονότι η χώρα επέστρεψε στην ανάπτυξη, παραμένει σε δύσκολη θέση, καθώς η ζήτηση των νοικοκυριών, υπονομευμένη από την ανεργία, παραμένει χαμηλή και ο τραπεζικός τομέας, αν και μεταρρυθμίσθηκε, εξακολουθεί να παρουσιάζει κινδύνους.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Ακίνητα: Πώς η ακρίβεια… συρρικνώνει τα σπίτια μας – «Χάσαμε» σε δύο χρόνια 7 τ.μ.
- Αγώνας επιβίωσης για τον Στάρμερ – Ποιοι τον στηρίζουν, ποιοι ζητούν την αποχώρησή του
- Η αλλαγή στον τρόπο παιχνιδιού της Σάκκαρη και η ανάγκη για βαθμούς (vids)
- Βίντεο ντοκουμέντο από τον ξυλοδαρμό του κουρέα επειδή δεν του άρεσε… το κούρεμα
- Μιλάνο: Τι έχουν τα έρμα και…σπάνε; Τα μετάλλια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων αποδεικνύονται εύθραυστα
- Εξαρθρώθηκε συμμορία που έκλεβε χρήματα από ΙΧ – Παρακολουθούσαν τους οδηγούς και έσκαγαν τα λάστιχα
- ΕΚΑ: Παναττική απεργία και συλλαλητήριο στο Σύνταγμα για τα Τέμπη στις 28 Φεβρουαρίου
- Κανδύλας: «Το Κύπελλο στο χάντμπολ είναι αφιερωμένο στα θύματα της Θύρας 7» (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 09.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/gurpreet-singh-BGUt0Fq1I78-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442