Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σε τεταμένο κλίμα η συζήτηση του προϋπολογισμού, που ψηφίζεται το Σάββατο

Σε τεταμένο κλίμα η συζήτηση του προϋπολογισμού, που ψηφίζεται το Σάββατο

Σε κλίμα έντασης διεξάγεται στη Βουλή η συζήτηση του προϋπολογισμού 2014, που τα μεσάνυχτα του Σαββάτου τίθεται προς ψήφιση. Στο στόχαστρο της κριτικής -ακόμη και από γαλάζιους και πράσινους βουλευτές-, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας. Πάντως, παρά την ενδοκυβερνητική γκρίνια ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ευδιάθετος και ψύχραιμος, με βουλευτές που συνομίλησαν μαζί του να λένε με νόημα ότι στην αυριανή ομιλία του δεν αποκλείεται να υπάρξουν εκπλήξεις.

Σε κλίμα έντασης διεξάγεται στη Βουλή η συζήτηση του προϋπολογισμού 2014, που τα μεσάνυχτα του Σαββάτου οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν. Στο στόχαστρο της κριτικής -ακόμη και από γαλάζιους και πράσινους βουλευτές-, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας.

Πάντως, παρά την ενδοκυβερνητική γκρίνια και κόντρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, εμφανίζεται ψύχραιμος και ευδιάθετος με βουλευτές που συνομίλησαν μαζί του να λένε με νόημα ότι στην αυριανή ομιλία του πριν τη ψήφιση το προϋπολογισμού δεν αποκλείεται να υπάρξουν και εκπλήξεις….

Στο επίκεντρο των επιθέσεων κατά του Γ.Στουρνάρα βρίσκονται τόσο το σχέδιο του προϋπολογισμού, όσο και οι δηλώσεις του υπουργού περί μη υπερφορολόγησης των Ελλήνων και ανάγκης κατάργησης των φοροαπαλλαγών.

Επικριτικά τα σχόλια και για το φόρο ακινήτων και την καθυστέρηση της κατάθεσής του, καθώς και για το θέμα των πλειστηριασμών. Για ανθρωποκτόνο και κοινωνικά ανάλγητο σχέδιο μιλά η Αντιπολίτευση.

Αναφερθείς στην κριτική που δέχεται ο κ. Στουρνάρας είπε ότι ότι την ακούει και τη λαμβάνει υπόψη του όταν είναι δημιουργική. ‘Έσπευσε ωστόσο να προσθέσει ότι «ο ρόλος του υπουργού Οικονομικών δεν είναι να είναι ευχάριστος, αλλά να είναι αποτελεσματικός. Έχουμε ένα πολύ δύσκολο καθήκον μπροστά μας».

Όταν οι αιχμές προς τον κ. Στουρνάρα τελειώνουν, οι κυβερνητικοί βουλευτές στρέφουν τα πυρά τους στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγορούν, μεταξύ άλλων, για ανυπαρξία εναλλακτικού σχεδίου, σταθερών και αξιόπιστων προτάσεων.

Βασικά σημεία ομιλιών

Υπεραμυνόμενος του προϋπολογισμού ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρας απαντώντας σε βουλευτές της Αντιπολίτευσης, οι οποίοι ανέφεραν ότι ο Προϋπολογισμός δεν βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία, είπε ότι «αποτυπώνουμε με ρεαλισμό την πραγματικότητα», δηλαδή την εκτίμηση για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του έτους.

Υπάρχουν πράγματι, παραδέχθηκε ο κ. Σταϊκούρας, αποκλίσεις στο σκέλος της ανεργίας, αλλά υπάρχει επιτυχία στο σκέλος της ύφεσης και του πρωτογενούς πλεονάσματος. «Συνεπώς δεν ήταν μαξιμαλιστικοί οι στόχοι που είχαν τεθεί», είπε, αναφερόμενος στις εκτιμήσεις που είχαν γίνει πριν από έναν χρόνο, και πρόσθεσε ότι δεν θα είναι ούτε και αυτοί που τίθενται φέτος.

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε εκ νέου στο πρωτογενές πλεόνασμα τονίζοντας ότι θα ενισχύσει τις διαπραγματευτικές δυνατότητες της χώρας και θα ενεργοποιήσει τις κοινοτικές δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, «θα έχουμε περισσότερους βαθμούς ελευθερίας για εμπλουτισμό του μείγματος οικονομικής πολιτικής με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που είναι αναγκαίες για να βγούμε από την κρίση και τη δημοσιονομική λιτότητα».

Επίθεση για τη δήλωση του κ. Στουρνάρα στη Liberation ότι για τα χαμηλά φορολογικά έσοδα ευθύνονται η φοροδιαφυγή και οι φορολογικές εξαιρέσεις, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα τον χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά, δέχθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ.Μαυραγάνης.

Ο κ. Μαυραγάνης διέψευσε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αλλαγής του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, παραπέμποντας και στις σχετικές ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών.

Προηγουμένως, ο βουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κόνσολας, είχε εκφράσει την «οδύνη» του για τη συνέντευξη του Γ.Στουρνάρα στην Liberation, όπου, σύμφωνα με τον βουλευτή, ο υπουργός Οικονομικών παρουσιαζόταν έτοιμος να προβεί στη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, έχοντας μάλιστα προϋπολογίσει δημοσιονομικό όφελος 291 εκατ. ευρώ.

«Η είδηση έχει δημιουργήσει κλίμα αναστάτωσης, ανησυχίας και οργής» ανέφερε ο βουλευτής, τονίζοντας πως οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, ισοσκελίζουν κατ’ ουσίαν το κόστος μεταφοράς προϊόντων και υπηρεσιών, που άλλως θα μετακυλιόταν στον τελικό καταναλωτή.

«Αν άνοιξε το θέμα, θα πρέπει να κλείσει εδώ, με εμφατικό τρόπο. Αν η πρόθεση είναι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, η διάλυση της τοπικής οικονομίας, η οικονομική, κοινωνική και εθνική συρρίκνωση των νησιών, η απάντησή μου θα είναι ξεκάθαρη: Δεν θα συμπράξω, ούτε τώρα, ούτε και στο μέλλον» είπε ο κ. Κόνσολας.

Τη συμφωνία του με τον βουλευτή Δωδεκανήσου της ΝΔ, είχε εκφράσει στη συνέχεια και ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ζερδελής, ενώ προηγούμενα, η βουλευτής Κεφαλληνίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, είχε επισημάνει πως «δεν αποτυπώνεται πουθενά στον Προϋπολογισμό η συνταγματική έννοια της νησιωτικότητας».

Ο κ. Μαυραγάνης εκτός από τις διαβεβαιώσεις που παρείχε για το ΦΠΑ στα νησιά, εξαπέλυσε και επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την ομιλία του γενικού του εισηγητή, Ευκλείδη Τσακαλώτου.

«Στην ομιλία του κ. Τσακαλώτου, προτάθηκε η φορολόγηση όλου του πλούτου, κινητού και ακίνητου, με μεγάλο αφορολόγητο -ενώ λίγους μήνες νωρίτερα, προτεινόταν η φορολόγηση κτιρίων, οικοπέδων, γαιών, έργων τέχνης, καταθέσεων τραπεζών, επενδυτικών προϊόντων, συμμετοχών κ.τ.λ, θέτοντας παράδειγμα αφορολογήτου ορίου στις 300.000 ευρώ» ανέφερε ο κ.Μαυραγάνης και συνέχισε:

«Από τα παραπάνω, προκύπτει πως η αξιωματική αντιπολίτευση σκοπεύει να φορολογήσει καταθέσεις, μετοχές, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στην οικονομία και αβεβαιότητα στους πολίτες, υπάγει το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας σε φορολόγηση, επιβαρύνοντας παρά πολλούς και όχι μόνον τους οικονομικά ισχυρούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να διευκρινίσει, αν το αφορολόγητο θα είναι στις 300.000 ευρώ και αν στην πρόταση για την φορολόγηση κινητής και ακίνητης περιουσίας, θα περιληφθούν και οι επιχειρήσεις».

«Οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν συνιστούν ολοκληρωμένη προσπάθεια, αλλά προτάσεις που δεν έχετε επεξεργαστεί ουσιαστικά και σε βάθος -ενώ γίνεται σαφές σε όλους, πως τα φορολογικά βάρη των Ελλήνων θα αυξηθούν» κατέληξε ο υφυπουργός Οικονομικών.

«Με δημόσιο και ιδιωτικό χρέος 800 δισ. ευρώ -το οποίο προσεγγίζει το 40% του ΑΕΠ- δεν μπορεί να έχει μέλλον μια χώρα» τόνισε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Η μόνη λύση για την επιβίωση και την τροχιοδρόμηση της χώρας προς την ανάπτυξη είναι η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, τόνισε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι η μόνη έναντι όλων που δεν μιλάει για αυτό.

Ο κ. Λαφαζάνης χαρακτήρισε «έγκλημα» το ότι δεν καταγράφεται στον προϋπολογισμό το χρέος του κατοχικού δανείου, ενώ απεναντίας εγγράφεται το χρέος που έχουμε εμείς προς τρίτους και καταλόγισε για την επιλογή αυτή πολιτικές ευθύνες.

«Είναι θέμα επιβίωσης της χώρας και του μέλλοντος της νέας γενιάς» σημείωσε. Προσέθεσε, εξάλλου, ότι ενώ οι διεθνείς οργανισμοί κάνουν λόγο για συνέχιση της ύφεσης η μόνη που βλέπει ανάπτυξη, και μάλιστα το γράφει και στον προϋπολογισμό, είναι η ελληνική κυβέρνηση.

«Αυτή την ώρα όμως απαιτούνται τομές με πολύ ρεαλιστική διεκδίκηση. Χρειάζεται γενναία ρύθμιση, μέχρι διαγραφή, των χρεών των μικρών και των πολύ μικρών επιχειρήσεων, αγροτών κ.ά. Απαιτείται να πάρει τον έλεγχο των τραπεζών το κράτος ως άμεσο μέτρο. Χρειάζεται ρευστότητα ώστε να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και να στηριχθούν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις», είπε ο κ. Λαφαζάνης και συμπλήρωσε ότι για να υπάρξει ρευστότητα χρειάζονται μεγάλες ρήξεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Κι αυτή είναι η ουσία μιας αφετηρίας για να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα που θα ανοίξει ανατρεπτικούς δρόμους», υπογράμμισε.

Καταλήγοντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως τον επόμενο προϋπολογισμό θα τον καταθέσει μια κυβέρνηση της Αριστεράς, χωρίς η χώρα να βρίσκεται σε κηδεμονία, χωρίς Μνημόνια και θα αποτελέσει αφετηρία ενός προγράμματος διεξόδου και ανόρθωσης της χώρας.

Ο Πάρις Κουκουλόπουλος από το ΠΑΣΟΚ πρότεινε να κατευθυνθεί το πλεόνασμα, που πιθανώς θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, στις ευπαθείς ομάδες και στη μάχη κατά της ανεργίας.

Επίσης, είπε πως η Παιδεία και την Υγεία είναι καίρια ζητήματα, όπου όμως «οι συγκεκριμένες επιλογές που προωθούνται σήμερα ή προωθήθηκαν τους προηγούμενους μήνες δεν μας βρίσκουν σύμφωνους», προσθέτοντας ότι «είναι ζήτημα εσωτερικό της κυβέρνησης και πρέπει να αλλάξουν».

Ακόμη, ο κ. Κουκουλόπουλος ξεκαθάρισε ότι με τις θέσεις του υπουργού Υγείας για την φθηνότερη δημόσια Υγεία, το ΠΑΣΟΚ δεν συμφωνεί, κάλεσε δε τον κ. Γεωργιάδη να φέρει όλο το σχέδιο για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, «που είναι η μεγάλη πρόκληση για συνέχεια της μεταρρύθμισης στο ΕΣΥ».

«Επουδενί δεν δεχόμαστε τη συνέχιση αυτής της πόλωσης, γιατί η μεταρρύθμιση δεν είναι ζήτημα απολύσεων -κατά κανόνα τουλάχιστον», σημείωσε και προσέθεσε ότι ζητεί στοιχεία για το πού οδήγησε «η αυθαίρετη απελευθέρωση από το πληθυσμιακό κριτήριο για τα μηχανήματα ιοντιζουσών και μη ιοντιζουσών ακτινοβολιών».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024