Ψηφίζεται στην Ολομέλεια η διάταξη περί αναστολής χρηματοδότησης κομμάτων
Το βράδυ της Πέμπτης ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία της κυβέρνησης για τη διακοπή χρηματοδότησης των κομμάτων. Με στόχο την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, και σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης επέφερε αλλαγές στην κυβερνητική πρόταση.
Το βράδυ της Πέμπτης ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία της κυβέρνησης για τη διακοπή χρηματοδότησης των κομμάτων.
Με στόχο την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, και σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης επέφερε αλλαγές στην τροπολογία.
Βάσει των αλλαγών που επέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, η διακοπή της χρηματοδότησης ενός κόμματος θα αποφασίζεται από τη Βουλή και όχι με με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών.
Συγκεκριμένα, η αναστολή της χρηματοδότησης θα γίνεται «μετά από απόφαση της Βουλής με ονομαστική ψηφοφορία και την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών» (151 βουλευτές). Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.
Σε ό,τι αφορά στα αδικήματα θα παραμείνει και το αδίκημα της τρομοκρατίας πέραν της εγκληματικής οργάνωσης.
Οι αλλαγές στην τροπολογία
Οι νομοτεχνικές αλλαγές προβλέπουν ότι η εφαρμογή των διατάξεων αυτών:
- Θα αφορά αποκλειστικά στις περιπτώσεις εγκληματικής οργάνωσης και τρομοκρατίας.
- Θα αφορά στην «περίπτωση άσκησης δίωξης», αλλά και στην περίπτωση «επιβολής προσωρινής κράτησης κατά το άρθρο 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, κατόπιν αδείας της Βουλής σύμφωνα με το άρθρο 62 του Συντάγματος»,
- Θα εφαρμόζεται όταν η δίωξη στρέφεται «κατά περισσότερων του ενός πέμπτου των βουλευτών ή του ενός πέμπτου των ευρωβουλευτών ή του ενός πέμπτου των μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησης»
Η τροπολογία από τη ΔΗΜΑΡ
Τη δική τους τροπολογία για την αναστολή κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων σε περίπτωση εμπλοκής στελεχών τους σε εγκληματικές δραστηριότητες κατέθεσαν τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης, Ασημίνα Ξηροτύρη και Νίκη Φούντα.
Όπως αναφέρουν οι όροι και οι προϋποθέσεις πρέπει να διαφοροποιούνται στην περίπτωση που τα στελέχη δεν έχουν τη βουλευτική ιδιότητα. Και αυτό γιατί για τους βουλευτές προβλέπεται η διαδικασία της άρσης ασυλίας από την Ολομέλεια της Βουλής κάτι το οποίο δεν ισχύει για τα μη κοινοβουλευτικά στελέχη.
Έτσι λοιπόν για τα κοινοβουλευτικά στελέχη κρίνεται επαρκής η διαδικασία -αξιολόγηση των στοιχείων από την επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής και την Ολομέλεια προκειμένου να ανασταλεί προσωρινά η χρηματοδότηση- ενώ για τα μη κοινοβουλευτικά στελέχη θα πρέπει να προηγείται ένα δεύτερο στάδιο αξιολόγησης που πρέπει να είναι αυτό του αμετάκλητου παραπεμπτικού βουλεύματος.
Επίσης για την επιβολή της αναστολής ή την άρση των συνεπειών τους κρίνεται επαρκής αυτή η ίδια η δικαστική πράξη στη μεν πρώτη περίπτωση η πράξη του εισαγγελέα που ασκεί τη δίωξη κατά κοινοβουλευτικών προσώπων στη δε δεύτερη διάταξη του παραπεμπτικού βουλεύματος ως «οιονεί περιοριστικός όρος». Το ίδιο θα ισχύει για την περίπτωση άρσης της αναστολής, διά της αμετάκλητης απόφασης ή βουλεύματος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πορτογαλία: Ο ακροδεξιός υποψήφιος περνάει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών
- Γουατεμάλα: 7 αστυνομικοί δολοφονούνται από συμμορίες μετά τις εξεγέρσεις σε φυλακές
- Συναγερμός για μεγάλη πυρκαγιά σε εργοστάσιο στις Αχαρνές
- Γροιλανδία: ΕΕ και Βρετανία δεσμεύονται για την κυριαρχία της Δανίας, λέει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Ελαφρύτερα εκκαθαριστικά
- Δεκατρία σιδηροδρομικά δυστυχήματα με νεκρούς στην Ισπανία από τις αρχές του αιώνα
- Συρία: Ο επικεφαλής των κουρδικών δυνάμεων επιβεβαιώνει τη συμφωνία εκεχειρίας που ανακοίνωσε ο αλ Σάρα
- Η Γερμανία ζητά απάντηση από την ΕΕ στους νέους δασμούς του Τραμπ και θέτει θέμα για την εμπορική συμφωνία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/lucas-marconnet-Kls_Hq8p-xI-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442