Εντός των προβλέψεων ο προϋπολογισμός του ΙΚΑ καθησυχάζει ο Σπυρόπουλος
Διαβεβαιώσεις ότι οι συντάξεις είναι διασφαλισμένες παρέχει ο διοικητής του ΙΚΑ, Ρ.Σπυρόπουλος καθησυχάζοντας ότι ο προϋπολογισμός του ΙΚΑ για το 2013 εκτελείται σύμφωνα με τις προβλέψεις. Προσθέτει ότι σε συνεργασία με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας τέθηκαν στόχοι που θα διασφαλίσουν τη διεύρυνση των εσόδων των ταμείων. Ο διοικητής τονίζει ακόμη την ανάγκη μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, που είναι οι υψηλότερες σε όλη την Ευρώπη.
Διαβεβαιώσεις ότι οι συντάξεις είναι διασφαλισμένες παρέχει ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, καθησυχάζοντας ότι ο προϋπολογισμός του ΙΚΑ για το 2013 εκτελείται σύμφωνα με τις προβλέψεις.
«Τρία χρόνια τώρα δεν βλέπω να υπάρχει πρόβλημα (με τις συντάξεις), αλλά δεν μπορώ να πείσω εκείνους που πάντα βλέπουν προβλήματα» λέει χαρακτηριστικά.
Προσθέτει ότι σε συνεργασία με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας τέθηκαν στόχοι που θα διασφαλίσουν τη διεύρυνση των εσόδων των ταμείων.
Ο διοικητής τονίζει ακόμη την ανάγκη μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, που είναι οι υψηλότερες σε όλη την Ευρώπη.
«Ο προϋπολογισμός του ΙΚΑ για το 2013 εκτελείται σε απόλυτη ισορροπία των όσων είχαμε προβλέψει και αυτό θα συμβεί και το 2014» τονίζει ο κ. Σπυρόπουλος.
Ερωτηθείς για τα ελλείμματα των Ταμείων, τον τρόπο κάλυψής τους και τη σύσκεψη για το θέμα με τους υπουργούς Γ.Στουρνάρα και Γ.Βρούτση ο κ. Σπυρόπουλος λέει:
«Ο προϋπολογισμός του 2014 θα εκτελεστεί, όπως και του 2013. Απλώς τέθηκαν κάποιοι στόχοι που θα διασφαλίσουν τη διεύρυνση των εσόδων, αφορούν δηλαδή δράσεις που κυρίως στοχεύουν στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών και κάποιες διορθωτικές παρεμβάσεις που νομίζω θα διευρύνουν την εισπραξιμότητα που συντελείται από το ΙΚΑ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία».
Ο διοικητής του ΙΚΑ τονίζει ότι η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και η υποχώρηση των εσόδων «είναι ένα θέμα, αλλά όχι αγκάθι» για τον ασφαλιστικό οργανισμό και προσθέτει: «Έχουμε διαψεύσει όσους προέβλεπαν κατάρρευση της δυνατότητας για παροχή συντάξεων. Τρία χρόνια τώρα δεν βλέπω να υπάρχει πρόβλημα, αλλά δεν μπορώ να πείσω εκείνους που πάντα βλέπουν προβλήματα».
«Αγκάθι είναι η οικονομική δυσπραγία που υπάρχει στη χώρα, αλλά μέχρι τώρα έχουμε κινηθεί και έχουμε διαψεύσει όσους προέβλεπαν κατάρρευση της δυνατότητας για παροχή συντάξεων, αλλά δεν νομίζω ότι υπήρξε πρόβλημα. Βέβαια οι συντάξεις έχουν μειωθεί, δεν είναι επαρκείς δηλαδή, ωστόσο εκτελέστηκαν οι προϋπολογισμοί και του 2010 και του 2011 και του 2012 και ο προϋπολογισμός του 2013 εκτελείται σε απόλυτη ισορροπία των όσων είχαμε προβλέψει. Αυτό θα συμβεί και το 2014» σημειώνει ο κ. Σπυρόπουλος.
Για το θέμα του ύψους των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, τη μείωση των οποίων ζητά επιτακτικά η τρόικα, ο διοικητής του ΙΚΑ συμφωνεί ότι είναι ανάγκη να μειωθούν.
«…και να μην είχε εγγραφεί στο μνημόνιο έπρεπε να το κάνουμε. Έχουμε τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές σε όλη την Ευρώπη. Αυτό μειώνει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και ταυτόχρονα βέβαια οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές δεν είναι ότι σώνει και καλά διαμορφώνουν και υψηλά έσοδα, σημαίνει και υψηλή πίεση για εισφοροδιαφυγή».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Στάρμερ: Αποδεχθήκαμε αίτημα των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν βάσεις για αμυντικά πλήγματα κατά ιρανικών πυραύλων
- Ρόμα-Γιουβέντους 3-3: Ο Γκάτι μπήκε στο 88’ και στο 90-+3’ «πάγωσε» τους γηπεδούχους
- Ο Σάμιουελ Λ. Τζάκσον ψάχνει τα Adidas παπούτσια του σε μια νέα καμπάνια – Μήπως του τα έκλεψε η Κένταλ Τζένερ;
- Τέξας: Ενδείξεις «τρομοκρατίας» βλέπει το FBI στην ένοπλη επίθεση στο μπαρ του Όστιν
- Μεγάλη φωτιά σε ναυτική εγκατάσταση των ΗΠΑ στο Μπαχρέιν
- «Ανακουφισμένος» ο Φρίντριχ Μερτς για το τέλος του καθεστώτος του Ιράν – «Δεν είναι ώρα για κήρυγμα», λέει
- World Monitor: Οι σημαντικότερες γεωπολιτικές εξελίξεις στην οθόνη σου, σε πραγματικό χρόνο
- Γρηγορίου: «Το τρίτο γκολ του Παναθηναϊκού και το πέναλτι στον Αλφαρέλα αποτελούν αλλοίωση»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 01.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/matt-bennett-FHCaT8blG5k-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442