Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Το Ισραήλ «δείχνει» ο Ερντογάν για την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι

Το Ισραήλ «δείχνει» ο Ερντογάν για την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι

Τη στιγμή που φουντώνει η οργή των ισλαμιστών για τη σύλληψη του ηγέτη των Αδελφών Μουσουλμάνων Μοχάμεντ Μπαντί, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν έρχεται να υποστηρίξει ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον αιγυπτιακό στρατό. «Ξέρετε αυτό που λένε, ότι στην Αίγυπτο η δημοκρατία δεν στηρίζεται στις κάλπες. Ποιος βρίσκεται πίσω απ' αυτό; Το Ισραήλ» δήλωσε ο Ερντογάν σε κομματική συγκέντρωση στην Άγκυρα.

Τη στιγμή που φουντώνει η οργή των ισλαμιστών για τη σύλληψη του ηγέτη των Αδελφών Μουσουλμάνων Μοχάμεντ Μπαντί, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν έρχεται να υποστηρίξει ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον αιγυπτιακό στρατό.

«Ξέρετε αυτό που λένε, ότι στην Αίγυπτο η δημοκρατία δεν στηρίζεται στις κάλπες. Ποιος βρίσκεται πίσω απ’ αυτό; Το Ισραήλ» δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στην Άγκυρα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), που έχει τις καταβολές του στο ισλαμιστικό κίνημα.

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι στη διάρκεια ενός φόρουμ στη Γαλλία, πριν από τις εκλογές του 2012 που οδήγησαν στην εξουσία τους Αδελφούς Μουσουλμάνους του Μόρσι, «ο [Ισραηλινός] υπουργός Δικαιοσύνης και ένας εβραίος διανοούμενος είχαν χρησιμοποιήσει αυτή τη διατύπωση: ‘Ακόμη κι αν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κερδίσουν τις εκλογές, δεν θα βγουν νικητές, διότι η δημοκρατία δεν στηρίζεται στις κάλπες]’».

Η Τουρκία έχει καταδικάσει σφοδρά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μόρσι, αντιδρώντας σε σκληρούς τόνους στην καταστολή από τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας των συγκεντρώσεων υποστήριξης του καθαιρεθέντος ισλαμιστή προέδρου.

Η κυβέρνηση Ερντογάν ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από το Κάιρο και η Αίγυπτος απάντησε ανακαλώντας το δικό της πρεσβευτή από την Άγκυρα, σε ένδειξη επιδείνωσης των παραδοσιακά καλών διμερών σχέσεων.

Ο Ερντογάν είχε ενισχύσει σημαντικά τις σχέσεις ανάμεσα στη χώρα του και την Αίγυπτο επί της προεδρίας του Μόρσι, καθώς η Άγκυρα είχε καταστήσει το Κάιρο έναν από τους προνομιακούς εταίρους της στη στρατηγική της για περιφερειακή επιρροή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο