Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Το δύσκολο έργο του σχηματισμού κυβέρνησης συνεχίζεται στην Αίγυπτο

Το δύσκολο έργο του σχηματισμού κυβέρνησης συνεχίζεται στην Αίγυπτο

Με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους να έχουν μπει στο περιθώριο, και τον ηγέτη τους να έχει «επικηρυχθεί» για υποκίνηση βίας, η νέα ηγεσία της Αιγύπτου συνεχίζει το δύσκολο έργο να σχηματίσει κυβέρνηση για την αποκλιμάκωση της κατάστασης. O Χαζέμ Μπεμπλάουι, στον οποίο έχει αναθέσει την πρωθυπουργία ο μεταβατικός πρόεδρος Αντλί Μανσούρ, επιμένει να μην αποκλείει τη συμμετοχή στελεχών που προέρχονται από τους Αδελφούς Μουσουλμάνων -οι οποίοι ωστόσο απέρριψαν ως κόμμα την πρόταση, λέγοντας πως «δεν συνεργάζονται με πραξικοπηματίες».

Με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους να έχουν μπει στο περιθώριο, και τον ηγέτη τους να έχει «επικηρυχθεί» για υποκίνηση βίας, η νέα ηγεσία της Αιγύπτου συνεχίζει το δύσκολο έργο να σχηματίσει κυβέρνηση για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

O Χαζέμ Μπεμπλάουι, στον οποίο έχει αναθέσει την πρωθυπουργία ο μεταβατικός πρόεδρος Αντλί Μανσούρ, επιμένει να μην αποκλείει τη συμμετοχή στελεχών που προέρχονται από τους Αδελφούς Μουσουλμάνων -οι οποίοι ωστόσο απέρριψαν ως κόμμα την πρόταση, λέγοντας πως «δεν συνεργάζονται με πραξικοπηματίες».

Η απουσία των Αδελφών Μουσουλμάνων από την κυβέρνηση μειώνει σημαντικά τις (μάλλον χαμηλές) ελπίδες για εκτόνωση. Το κλίμα έχει βαρύνει επιπλέον, μαζί και με την πολύνεκρη επέμβαση εναντίον ισλαμιστών τη Δευτέρα, το ένταλμα σύλληψης εναντίον του ανώτατου ηγέτη των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Η αιγυπτιακή δικαιοσύνη διέταξε την Τετάρτη τη σύλληψη του Μοχάμεντ Μπαντίε, του ανώτατου ηγέτη των Αδελφών Μουσουλμάνων, και άλλων υψηλόβαθμων στελεχών αυτού του σχηματισμού, κατηγορώντας τους για παρακίνηση σε βία Σε βάρος του Μπαντίε εκκρεμούσε ήδη άλλο ένταλμα σύλληψης.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές επίσης, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, κατηγορίες απαγγέλθηκαν επίσης την Τετάρτη εναντίον 200 προσώπων που ανακρίθηκαν γύρω από τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση της Δευτέρας -η οποία, σύμφωνα με την αστυνομία, κατέληξε σε απόπειρα εφόδου στην έδρα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς και έτσι απαιτήθηκε η επέμβαση.

Όσον αφορά τον ίδιο τον Μόρσι, έπειτα από πολλές ημέρες χωρίς την παραμικρή ανακοίνωση για το θέμα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μπαντρ Αμπντελατί δήλωσε προς τους δημοσιογράφους πως ο ανατραπείς πρόεδρος ο Μοχάμεντ Μόρσι, που συνελήφθη μετά την καθαίρεσή του, βρίσκεται «σε ασφαλές μέρος, για τη δική του ασφάλεια», λέγοντας πως τυγχάνει «αξιοπρεπούς μεταχείρισης».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο