Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
«Δεν θέλουν όλοι οι αντάρτες στη Συρία δημοκρατία», λένε ερευνητές του ΟΗΕ

«Δεν θέλουν όλοι οι αντάρτες στη Συρία δημοκρατία», λένε ερευνητές του ΟΗΕ

Μερικές ημέρες μετά την άρση του ευρωπαϊκού εμπάργκο για παράδοση όπλων στη Συρία, η ανεξάρτητη ομάδα ερευνητών του ΟΗΕ κάνει λόγο για όλο και περισσότερες φρικαλεότητες στον εμφύλιο από τις δύο πλεύρες και προετοιμάζει πως η επικείμενη έκθεση για την κατάσταση στη χώρα «θα είναι τρομακτική». Ο επικεφαλής της ομάδας ερευνητών Πάουλο Πινιέρο ανέφερε πως έχουν καταγραφεί τρομακτικά εγκλήματα και από τις δύο πλευρές, σημειώνοντας πως εκείνα του καθεστωτικού στρατού είναι μεγαλύτερης κλίμακας.

Μερικές ημέρες μετά την άρση του ευρωπαϊκού εμπάργκο για παράδοση όπλων στη Συρία, η ανεξάρτητη ομάδα ερευνητών του ΟΗΕ κάνει λόγο για όλο και περισσότερες φρικαλεότητες στον εμφύλιο από τις δύο πλεύρες και προετοιμάζει πως η επικείμενη έκθεση για την κατάσταση στη χώρα «θα είναι τρομακτική».

Ο επικεφαλής της ομάδας ερευνητών Πάουλο Πινιέρο ανέφερε πως έχουν καταγραφεί τρομακτικά εγκλήματα και από τις δύο πλευρές, σημειώνοντας πως εκείνα του καθεστωτικού στρατού είναι μεγαλύτερης κλίμακας.

Έχει μείνει «μία μειονότητα ανταρτών με δημοκρατικό υπόβαθρο που πιστεύουν στο «συριακό μωσαϊκό» και θέλουν ένα κράτος για όλους» ανέφερε, όπως μεταδίδει το Reuters, ο Πινιέρα μιλώντας στο Παρίσι.

Η επόμενη έκθεση των ερευνητών του ΟΗΕ, η οποία καταρτίζεται βάσει των όσων αναφέρουν πρόσφυγες που έχουν διαφύγει από τη Συρία -καθώς η Δαμασκός δεν δίνει πρόσβαση στα μέλη της ομάδας του ΟΗΕ- «είναι τρομακτική όσον αφορά το συνδυασμό εκκοσμίκευσης, ριζοσπαστικοποίησης και κλιμάκωσης των παραβιάσεων ανθρώπινων δικαιωμάτων» είπε.

Ο Πινιέρο απέφυγε να σχολιάσει την απόφαση της ΕΕ για άρση του εμπάργκο όπλων (την οποία επιδίωξαν Βρετανία και Γαλλία ώστε να στηριχθούν οι αντικαθεστωτικοί). Ο αξιωματούχος άφησε όμως να εννοηθεί πως θα είναι δύσκολο να αποφασιστεί ποιες ομάδες ανταρτών θα κριθούν αποδεκτές από τη Δύση, η οποία ανησυχεί για τον παράγοντα του ακραίου Ισλάμ.

«Είναι πολύ περίπλοκος ο διαχωρισμός ανάμεσα στους καλούς και τους κακούς αντάρτες» είπε σχετικά ο Πινιέρα.

Ανάμεσα στους τέσσερις υψηλόβαθμους αξιωματούχους που ηγούνται της ομάδας του ΟΗΕ είναι και η Κάρλα ντελ Πόντε, η οποία μίλησε για πρωτοφανή βία στο συριακό εμφύλιο. «Εγκλήματα διαπράττονται και από τις δύο πλευρές, απίστευτης ωμότητας» ανέφερε, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν το έχω ξαναδεί αυτό, ούτε καν στη Βοσνία».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο