Συνεργαζόμαστε πλήρως με τη δικαιοσύνη για τον «Κύκλο της Πάτμου», λέει το ΥΠΕΞ
Το ΥΠΕΞ συνεργάεται πλήρως με τη δικαιοσύνη για τη διαλεύκανση της υπόθεσης της ΜΚΟ «Κύκλος της Πάτμου» δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βάρος 14 μελών της εν λόγω ΜΚΟ καθώς και σε βάρος συγγενών τους για κακουργηματικής φύσεως απάτη, για απάτη σε βάρος του Δημοσίου και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Επίσης, εκδόθηκε βούλευμα για δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων.
Το ΥΠΕΞ συνεργάεται πλήρως με τη δικαιοσύνη για τη διαλεύκανση της υπόθεσης της ΜΚΟ «Κύκλος της Πάτμου» δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βάρος 14 μελών της εν λόγω ΜΚΟ καθώς και σε βάρος συγγενών τους για κακουργηματικής φύσεως απάτη, για απάτη σε βάρος του Δημοσίου και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Επίσης, εκδόθηκε βούλευμα για δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία, κατά την περίοδο 2000 – 2010 στη ΜΚΟ εισέρρευσε συνολικά το ποσό των 9,5 εκατ. ευρώ, ενώ το καταχωρημένο στο βιβλίο εσόδων – εξόδων ποσό ανήλθε σε 6,5 εκατ. ευρώ.
Από τον τραπεζικό λογαριασμό της ΜΚΟ είχαν μεταφερθεί ποσά σε λογαριασμούς μελών της για εξόφληση προσωπικών δανείων, λειτουργία off-shore εταιρείας για ανακαίνιση ακινήτων κ.ά.
«Το θέμα αυτό ερευνάται από τη Δικαιοσύνη και αφορά σε δραστηριότητες των ΜΚΟ του παρελθόντος (το 2012 δεν χρηματοδοτήθηκε καμία ΜΚΟ και επανεξετάζονται όλα τα προγράμματα που εκκρεμούν από μηδενική βάση). Η αρμόδια Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ συνεργάζεται πλήρως με τη δικαιοσύνη και παρέχει κάθε διαθέσιμη πληροφορία στο πλαίσιο των ερευνών, προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση» δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
Η έρευνα αφορά το χρονικό διάστημα 2000 – 2010, κατά το οποίο η ΜΚΟ χρηματοδοτήθηκε για τη διοργάνωση εν πλω συμποσίων. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν συμπόσια σε Δούναβη (1997), Αδριατική (2002), Βαλτική (2003), Αμαζόνιο (2006), Αρκτική (2007) και Μισισιπή (2009), ενώ αναβλήθηκαν στην Κασπία (2005) και στο Νείλο (2009).
Η ΜΚΟ «Κύκλος της Πάτμου» δραστηριοποιήθηκε τη δεκαετία του ’90 με στόχο τη σύνδεση θρησκευτικής συνείδησης και περιβάλλοντος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο Ιραόλα αφήνει την Μπόρνμουθ και πάει Μπιλμπάο
- Η Amazon εξαγοράζει την Globalstar για να ανταγωνιστεί το Starlink
- EE: «Καμπανάκι» για κράτος δικαίου, ελευθερία Τύπου και ανεξαρτησία δικαιοσύνης – Η έκθεση στη LIBE
- Βρέθηκε ο 6χρονος που είχε εξαφανιστεί από τη Βουλιαγμένη μετά από αρπαγή από τον πατέρα του
- ΠΑΟΚ: Οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια του συλλόγου
- H ληστεία που έκανε διάσημη τη «Μόνα Λίζα» γίνεται μιούζικαλ
- Νορβηγία: 14χρονος έκλεψε λεωφορείο και το οδήγησε 200 χιλιόμετρα φτάνοντας στη Σουηδία
- Τσιτσιπάς: «Να χτίσω ένα νικηφόρο σερί και να επιστρέψω εκεί που ανήκω»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/liana-young-r7LB1pnVH0A-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442