Τρόπο να χρηματοδοτηθεί διετής επιμήκυνση ψάχνει το Βερολίνο, λέει βουλευτής του CSU
Η γερμανική κυβέρνηση αναζητεί τρόπο να χρηματοδοτηθεί επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος, ο οποίος θα έριχνε μέρος του βάρους στην ίδια την Ελλάδα, υποστηρίζει ο βουλευτής του βαυαρικού CSU Χανς Μίχελμπαχ. Ο Μίχελμπαχ χαρακτήρισε «δρόμο που μπορεί να εξεταστεί» το ενδεχόμενο «μορατόριουμ» ή μείωσης των επιτοκίων στα δάνεια στήριξης, αλλά υποστήριξε πως το γερμανικό Κοινοβούλιο δεν θα επικύρωνε νέο πακέτο για την Ελλάδα που δεν θα περιλάμβανε σχέδιο για βιωσιμότητα του χρέους «και απλά θα έριχνε κι άλλα χρήματα στη χώρα».
Η γερμανική κυβέρνηση αναζητεί τρόπο να χρηματοδοτηθεί επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος, ο οποίος θα έριχνε μέρος του βάρους στην ίδια την Ελλάδα, υποστηρίζει ο βουλευτής του βαυαρικού CSU Χανς Μίχελμπαχ.
Μιλώντας στο DowJones Newswires, ο Μίχελμπαχ χαρακτήρισε «δρόμο που μπορεί να εξεταστεί» το ενδεχόμενο «μορατόριουμ» ή μείωσης των επιτοκίων στα δάνεια στήριξης.
Ωστόσο, υπογράμμισε πως το γερμανικό Κοινοβούλιο δεν θα επικύρωνε νέο πακέτο για την Ελλάδα που δεν θα περιλάμβανε σχέδιο για βιωσιμότητα του χρέους «και απλά θα έριχνε κι άλλα χρήματα στη χώρα». «Από μόνη της, η επιμήκυνση δεν είναι λύση» είπε.
Κληθείς να σχολιάσει το σενάριο επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων, με στόχο -λόγω των τιμών στις οποίες διαπραγματεύονται- τη μείωση του χρέους, στο οποίο είχε αναφερθεί και ο Άσμουσεν της ΕΚΤ, ο Μίχελμπαχ ανέφερε πως «με αυτόν τον τρόπο τουλάχιστον, η Ελλάδα θα αναγκαζόταν να αναλάβει ευθύνει αντί απλώς να πάρουν χρήματα».
Άλλη πιθανή λύση για την κάλυψη της χρηματοδότησης, υποστήριξε, θα ήταν η μείωση των επιτοκίων στα δάνεια στήριξης ή «πάγωμά» τους.
Ρ.Μπρούντερλε: «Πιθανή η επιμήκυνση»
Πιθανή θεωρεί τη χρονική παράταση στην υποχρέωση της Ελλάδας για επίτευξη των στόχων του προγράμματος στήριξης, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Γερμανών Φιλελευθέρων, Ράινερ Μπρούντερλε.
Ο Ρ.Μπρούντερλε συνδέει την επιμήκυνση με προϋποθέσεις: «Αυτό εξαρτάται από το εάν μπορούν να αποδείξουν ότι τώρα θα ακολουθήσουν σοβαρά ένα άλλο μονοπάτι. Τότε μπορεί κανείς να κάνει λόγο για μια σαφή τροποποίηση. Αλλά εάν δεν το εννοούν αληθινά, τότε δεν μπορεί να γίνει» δήλωσε, σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα στη βαυαρική ραδιοφωνία.
Ο Γερμανός φιλελεύθερος, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, τη χαρακτήρισε «πιθανή, αλλά όχι επιθυμητή», πρόσθεσε ότι σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα μπορούσε να υποτιμήσει το νόμισμά της και να επιστρέψει ταχύτερα στην ανταγωνιστικότητα, αλλά κάτι τέτοιο θα απαιτούσε βάναυση προσαρμογή και υπογράμμισε ότι «η καλύτερη λύση θα ήταν η Ελλάδα να μείνει εντός».