Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Η χρηματοδότηση κρατών δεν είναι αρμοδιότητα της ΕΚΤ, λέει ο Σόιμπλε

Η χρηματοδότηση κρατών δεν είναι αρμοδιότητα της ΕΚΤ, λέει ο Σόιμπλε

Έντονες είναι οι γερμανικές αντιδράσεις για το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που θα ανακοινώσει η ΕΚΤ, με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να εμφανίζεται πεπεισμένος ότι η επικείμενη απόφαση δεν θα υπερβαίνει «το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της» τράπεζας, τονίζοντας ότι η αποστολή της επικεντρώνεται στη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών και όχι στη χρηματοδότηση κρατών.

Έντονες είναι οι γερμανικές αντιδράσεις για το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που θα ανακοινώσει η ΕΚΤ, με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να εμφανίζεται πεπεισμένος ότι η επικείμενη απόφαση δεν θα υπερβαίνει «το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της» τράπεζας.

Οι αντιδράσεις προέρχονται κυρίως από το υπουργείο Οικονομικών και την κεντρική τράπεζα της χώρας, ενώ η καγκελάριος Μέρκελ φαίνεται πως τηρεί μία πιο διαλλακτική στάση, δηλαδή ουσιαστικά έχει ανάψει το πράσινο φως για το νέο ρόλο της ΕΚΤ.

Μερικές ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ο Β. Σόιμπλε εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι η κεντρική τράπεζα θα κινηθεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.

«Είμαι βέβαιος ότι το Συμβούλιο της ΕΚΤ γνωρίζει ότι η αποστολή της τράπεζας επικεντρώνεται πρωτίστως στη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών», τόνισε σε συνέντευξή του προς το ειδησεογραφικό μαγκαζίνο του ZDF, «Heute Journal», σύμφωνα με την Deutsche Welle, προσθέτοντας ότι «η χρηματοδότηση κρατών δεν συνιστά αρμοδιότητα της κεντρικής τράπεζας».

Ο κ. Σόιμπλε αντέκρουσε δημοσιεύματα του Τύπου, τα οποία θέλουν τον πρόεδρο της Bundesbank Γενς Βάιντμαν να είναι απομονωμένος στο Συμβούλιο της ΕΚΤ, με την κριτική που έχει ασκήσει στα σχέδια του Μάριο Ντράγκι.

Επέκρινε επίσης το γεγονός ότι βλέπουν το φως της δημοσιότητας αποσπάσματα από τις διαβουλεύσεις στα όργανα της ΕΚΤ.

«Θεωρώ προβληματικό για τον θεσμό το γεγονός ότι δημοσιεύεται το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών», επισήμανε, διευκρινίζοντας ότι «όλες αυτές οι εικασίες, που αφορούν το ποιος συμμαχεί με ποιον εναντίον ποιου, δεν εξυπηρετεί την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας».

Ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε, τέλος, ότι δεν θα πρέπει να χρηματοδοτείται το δημόσιο χρέος των κρατών με το εργαλείο της εκτύπωσης νέου χρήματος και ότι η μοναδική λύση είναι να μειώσουν τα κράτη τα χρέη τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο