«Εκτός ελέγχου» παραμένει η επιδημία Έμπολα στη ΛΔ του Κονγκό
Τους 14 έχει φτάσει ο απολογισμός των νεκρών από τον ιό Έμπολα, που ξέσπασε πρόσφατα στα βορειοανατολικά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κρίση έχει πιθανώς περάσει το σημείο κορύφωσης, δεν έχει όμως τεθεί ακόμα υπό έλεγχο.
Τους 14 έχει φτάσει ο απολογισμός των νεκρών από τον ιό Έμπολα, που ξέσπασε πρόσφατα στα βορειοανατολικά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κρίση έχει πιθανώς περάσει το σημείο κορύφωσης, δεν έχει όμως τεθεί ακόμα υπό έλεγχο.
Ο πρώτος θάνατος εξαιτίας του ιού, διαπιστώθηκε τον περασμένο μήνα στην πόλη Ισίρο, ενώ επεκτάθηκε και στον οικισμό Βιαντάνα, 75 χιλιόμετρα μακριά, δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO).
Ο Οργανισμός έκανε έκκληση για οικονομική βοήθεια 2 εκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση του αποδυναμωμένου τομέα Υγείας του Κονγκό, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επιδημία.
Εκπρόσωπος της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) δήλωσε: «Πριν μια εβδομάδα ήμασταν αισιόδοξοι. Μερικές ημέρες αργότερα ανακαλύψαμε και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις. Έχουμε μια καθαρή εικόνα του τι συμβαίνει αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι η κατάσταση έχει τεθεί ακόμα υπό έλεγχο».
Ο ιός Έμπολα, για τον οποίο δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία, είναι ιδιαίτερα μολυσματικός και σκοτώνει έως και το 90% των θυμάτων. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πολύ υψηλό πυρετό, εμετούς, διάρροια, εξωτερική και εσωτερική αιμορραγία.
Είχε εντοπιστεί το 1976 στην ΛΔ Κονγκό, κοντά στον ποταμό Έμπολα.
Η επιδημία στο Κονγκό πιστεύεται ότι ξέσπασε από την κατανάλωση κρέατος μολυσμένων άλλων ζώων και το στέλεχος είναι διαφορετικό από αυτό που πρόσφατα προκάλεσε επιδημία στη γειτονική Ουγκάντα.
Ο ιός εκτιμάται ότι είναι σημαντική απειλή και για τους πληθυσμούς γορίλα που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
Η φυσική δεξαμενή του ιού πιστεύεται ότι είναι οι νυχτερίδες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Μπόρνμουθ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-2: Οι «κόκκινοι διάβολοι» έχασαν την ευκαιρία
- Γιορτή σήμερα 21 Μαρτίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 21.03.2026]
- Χέιζ-Ντέιβις: «Eίναι ομάδα του Λεσόρ και του Ναν, έκανα ό,τι μπορούσα»
- Λειψία – Χοφενχάιμ 5-0: Παράσταση για ένα ρόλο
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Παναθηναϊκού (pic)
- Εντάσεις μεταξύ των συμμάχων στον πόλεμο κατά του Ιράν
- Αταμάν: «Πήραμε μια πολύ σημαντική νίκη»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 21.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/keita-senoh-bbuXQShN3Go-unsplash-315x220.jpg)









![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 21.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/keita-senoh-bbuXQShN3Go-unsplash-128x85.jpg)





































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442