Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Υποβάθμιση της Κύπρου κατά μία βαθμίδα σε «BB» από την Standard & Poor’s

Υποβάθμιση της Κύπρου κατά μία βαθμίδα σε «BB» από την Standard & Poor’s

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου κατά μία βαθμίδα σε «ΒΒ» από «ΒΒ+» προχώρησε η Standard & Poor's, ενώ παράλληλα έθεσε την αξιολόγηση της χώρας σε παρακολούθηση για περαιτέρω πιθανή υποβάθμιση.


A
A

Σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου κατά μία βαθμίδα σε «ΒΒ» από «ΒΒ+» προχώρησε η Standard & Poor’s, ενώ παράλληλα έθεσε την αξιολόγηση της χώρας σε παρακολούθηση για περαιτέρω πιθανή υποβάθμιση (CreditWatch negative).

Υπενθυμίζεται ότι η S&P είχε υποβαθμίσει την Κύπρο σε καθεστώς «junk» («ΒΒ+») τον περασμένο Ιανουάριο.

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η Κύπρος θα λάβει τη βοήθεια πουχρεειάζεται από τις ευρωπαϊκές αρχές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Όμως, παρά την επίσημη βοήθεια, ο οίκος εκτιμά ότι η Κύπρος θα παραμείνει σε αδύνατη δημοσιονομική θέση λόγω της κατάστασης των τραπεζών στην Ελλάδα.

Η Κύπρος εκτιμάται ότι χρειάζεται περίπου το 60% του ΑΕΠ της (συνολικά το ΑΕΠ είναι 18 δισ. ευρώ περίπου) για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες, να απορροφήσει επιπλέον απώλειες και να ικανοποιήσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου μέχρι το 2014.

Ο οίκος εκτιμά ότι μέρος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα γίνει χωρίς να αυξηθεί το δημόσιο χρέος, δηλαδή μέσω της συμμετοχής των ιδιωτών.

Η S&P προβλέπει ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν 4,5 δισ. ευρώ ή το 25% του ΑΕΠ για την ανακεφαλαιοποίηση, έναντι 6 δισ. ευρώ που εκτιμά η Fitch και 11 το ΔΝΤ.

Η κυπριακή κυβέρνηση, σημειώνει η S&P, θα χρειαστεί κεφάλαια ύψους 6,6 δισ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση του κρατικού χρέους και του ελλείμματος μεταξύ 2012 και 2014.

Άρα, το πακέτο στήριξης θα πρέπει να διαμορφωθεί στα 11 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το χρέος της γενικής κυβέρνησης να αυξηθεί κατά 12% του ΑΕΠ, περίπου, τη διετία 2012-2013, ξεπερνώντας έτσι μέσα στον επόμενο χρόνο το 105% του ΑΕΠ (προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 108%).

Οι περικοπές αναμένεται να πλήξουν τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας, πλήττοντας την κατανάλωση.

Σχετικά με το ρυθμό ανάπτυξης, η S&P βλέπει συρρίνωση 1,5% εφέτος και στασιμότητα το 2013.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Must Read

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο