Οριστικά εκτός προεδρικών εκλογών στην Αίγυπτο αλ-Σάτερ και Σουλεϊμάν
Η δικαστική επιτροπή που επιβλέπει την εκλογική διαδικασία στην Αίγυπτο επικύρωσε τον αποκλεισμό από τις προεδρικές εκλογές δέκα υποψηφίων, μεταξύ τους του υποψήφιου των Αδελφών Μουσουλμάνων, Χαϊράτ αλ-Σάτερ αλλά και του στενού συνεργάτη του Χ.Μουμπάρακ, Ομάρ Σουλεϊμάν. Πηγές προσκείμενες στην επιτροπή ανέφεραν στο Reuters ότι όλες οι εφέσεις που είχαν υποβάλει οι υποψήφιοι απορρίφθηκαν «γιατί δεν παρουσίασαν κάποιο καινούριο στοιχείο».
Η δικαστική επιτροπή που επιβλέπει την εκλογική διαδικασία στην Αίγυπτο επικύρωσε τον αποκλεισμό από τις προεδρικές εκλογές δέκα υποψηφίων, μεταξύ τους του υποψήφιου των Αδελφών Μουσουλμάνων, Χαϊράτ αλ-Σάτερ αλλά και του στενού συνεργάτη του Χ.Μουμπάρακ, Ομάρ Σουλεϊμάν.
Πηγές προσκείμενες στην επιτροπή ανέφεραν στο Reuters ότι όλες οι εφέσεις που είχαν υποβάλει οι υποψήφιοι απορρίφθηκαν «γιατί δεν παρουσίασαν κάποιο καινούριο στοιχείο».
Στις υποψηφιότητες που απορρίφτηκαν είναι και αυτή του σαλαφιστή ιεροκήρυκα Χάζεμ Σάλαχ Άμπου Ισμαήλ.
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ανακοίνωσαν εξαρχής ότι εφόσον επιβεβαιωθεί ότι η επιτροπή δεν έκανε δεκτή την υποψηφιότητα του Χαϊράτ αλ-Σάτερ, τότε η οργάνωση θα εκπροσωπηθεί στις εκλογές από τον Μοχάμεντ Μούρσι. Η σχετική απόφαση για την εκπρόσωπηση από του Μούρσι εκδόθηκε αργότερα την Τρίτη, μετά τις ανακοινώσεις της επιτροπής.
Η άλλη υποψηφιότητα που είχε προκαλέσει αντιδράσεις στην Αίγυπτο ήταν αυτή του Ομάρ Σουλεϊμάν, ένα πρόσωπο ταυτισμένο με την τριακονταετία Μουμπάρακ. Παρά το ότι αρχικά είχε δηλώσει ότι δεν θα κατέβει στις εκλογές του Ιουνίου, αργότερα άλλαξε γνώμη και άρχισε να προβάλλει ένα φιλολαϊκό και ενωτικό προφίλ.
Ωστόσο οι νεότεροι και περισσότεροι φιλελεύθεροι Αιγύπτιοι (οι οποίοι ακόμη δεν έχουν αποκρυσταλλωθεί σε πολιτικό σχηματισμό αν και γίνονται συζητήσεις) είδαν αρνητικά την υποψηφιότητά του. Αρνητικά την είδαν και οι ισλαμιστές που μάλλον δεν θα ήθελαν να αντιμετωπίσουν ένα υποψήφιο που θα μπορούσε να συσπειρώσει αξιόλογα ποοστά.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Τι αναφέρει το σκεπτικό της απόφασης για την υπόθεση Παντελίδη – Αδικη απόφαση, λέει η Μίνα Αρναούτη
- Νέα ευκαιρία του Ελ Κααμπί, νέα επέμβαση του Αναρμπέκοφ (vid)
- Η βιομηχανία της μόδας γυρίζει την πλάτη στην αληθινή γούνα
- Συνελήφθη 25χρονος για πορνογραφία ανηλίκων – Πώς εντοπίστηκε
- Ο Ελ Κααμπί σκόραρε αλλά το γκολ ακυρώθηκε (vid)
- Νέα κρίση για τον πρίγκιπα Χάρι – Το Λονδίνο επανεξετάζει την προσωπική ασφάλειά του στις επισκέψεις στο Ηνωμένο Βασίλειο
- Μεγάλη ευκαιρία του Ολυμπιακού με τον Ελ Κααμπί (vid)
- Έχουν περάσει 38 χρόνια από την έναρξη της Πρώτης Ιντιφάντα και οι Παλαιστίνιοι ακόμα αγωνίζονται
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 09.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/astronomy-3094066_1920-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442