Κατάπαυση του πυρός «τώρα» ζητά από το καθεστώς Άσαντ ο ΟΗΕ
Την άμεση εφαρμογή του σχεδίου κατάπαυσης του πυρός απαιτεί από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν. «Το τέλος της διορίας είναι τώρα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κόφι Ανάν από τη Γενεύη, υπογραμμίζοντας πως είναι επιτακτική η ανάγκη να σταματήσουν οι σφαγές και οι βιαιότητες. Παρά τις γενικόλογες διακηρύξεις Άσαντ ότι αποδέχεται το σχέδιο έξι σημείων του Κόφι Ανάν, η αιματοχυσία στη Συρία συνεχίζεται και η λίστα των θυμάτων της καταστολής αυξάνεται.
Την άμεση εφαρμογή του σχεδίου κατάπαυσης του πυρός απαιτεί από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν. «Το τέλος της διορίας είναι τώρα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κόφι Ανάν από τη Γενεύη, υπογραμμίζοντας πως είναι επιτακτική η ανάγκη να σταματήσουν οι σφαγές και οι βιαιότητες.
Παρά τις γενικόλογες διακηρύξεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ ότι αποδέχεται το σχέδιο έξι σημείων του Κόφι Ανάν (που δεν προβλέπει την αποχώρησή του), η αιματοχυσία στη χώρα μαίνεται δίχως τέλος.
Είκοσι άνθρωποι σκοτώθηκαν την Πέμπτη, ενώ την Παρασκευή το πυροβολικό έβαλε ξανά στο στόχαστρο τη Χομς και πέντε Σύροι σκοτώθηκαν σε όλη τη χώρα.
«Περιμένουμε να εφαρμόσει αμέσως το σχέδιο. Είναι φανερό ότι δεν έχουμε διαπιστώσει τερματισμό των συγκρούσεων στη Συρία. Αυτή είναι η μεγάλη ανησυχία μας» τόνισε ο εκπρόσωπος του Ανάν, Αχμέντ Φάουζι.
Υπογράμμισε ότι το ειρηνευτικό σχέδιο πρέπει να τεθεί αμέσως σε ισχύ και προσέθεσε ότι δε γνωρίζει ποιο θα είναι «το επόμενο βήμα» εάν δεν εφαρμοστεί.
Ο Κόφι Ανάν θα μιλήσει τη Δευτέρα από τη Γενεύη μέσω τηλεδιάσκεψης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Συρία. Είναι η δεύτερη φορά που ο απεσταλμένος του ΟΗΕ παρεμβαίνει με τον τρόπο αυτό στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Ο Φάουζι τόνισε ακόμα ότι ο Κόφι Ανάν προτίθεται να επισκεφθεί το Ιράν, αλλά ότι προς το παρόν δεν έχει αποφασιστεί καμία ημερομηνία και υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό «να είναι ενωμένη η διεθνής κοινότητα πίσω» από το σχέδιο Ανάν.
Επισήμανε ότι ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προτίθεται να επισκεφθεί και το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τι φέρνει «φουρτούνα» στο yachting;
- Η Σανάε Τακαΐτσι έχει ρεαλιστικές ελπίδες για αυτοδυναμία στις εκλογές της Κυριακής με νέο κυβερνητικό εταίρο
- Άνοιξαν οι κάλπες στην Ταϊλάνδη με τρεις υποψηφίους που δεν μπορούν να εκλεγούν αυτοδύναμα
- Ο τροπικός κυκλώνας Μίτσελ φτάνει στην Αυστραλία με ριπές ανέμου έως 195 χιλιόμετρα την ώρα
- Επιθέσεις σε χωριά στη Νιγηρία – Τρεις νεκροί και περισσότεροι από 50 απαχθέντες
- Έκρηξη σε εργοστάσιο βιοτεχνολογίας στην Κίνα αφήνει πίσω της 7 νεκρούς
- Ισχυρή σεισμική δόνηση στην Κρήτη 4,8 Ρίχτερ
- Πέντε συλλήψεις στο Μιλάνο – Πυροτεχνήματα εναντίον δακρυγόνων, γκλομπ και κανονιού νερού [βίντεο]
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 08.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/andrea-caramello-z2t4GdXOtE8-unsplash-315x220.jpg)




















![Πέντε συλλήψεις στο Μιλάνο – Πυροτεχνήματα εναντίον δακρυγόνων, γκλομπ και κανονιού νερού [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/2026-02-07T172653Z_1901221379_RC25HJA81YW0_RTRMADP_5_OLYMPICS-2026-PROTEST-315x220.jpg)



































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442