Καλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης προσφέρει το bypass από την αγγειοπλαστική
Περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης, μακροπρόθεσμα, έχουν οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε αορτοστεφανιαία παράκαμψη, συγκριτικά με εκείνους που επιλέγουν την αγγειοπλαστική, αποφαίνεται συγκριτική ανάλυση μελετών που παρουσιάστηκε στο 61ο Ετήσιο Συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας.
Περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης, μακροπρόθεσμα, έχουν οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε αορτοστεφανιαία παράκαμψη (bypass), συγκριτικά με εκείνους που επιλέγουν την αγγειοπλαστική, αποφαίνεται συγκριτική ανάλυση μελετών που παρουσιάστηκε στο 61ο Ετήσιο Συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας.
Το συμπέρασμα προκύπτει έπειτα από ανάλυση στοιχείων που αφορούσαν συνολικά 190.000 ασθενείς στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα ανέλυσαν δεδομένα για 86.000 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε αορτοστεφανιαία παράκαμψη και 103.000 που υποβλήθηκαν σε αγγειοπλαστική από το 2004 έως το 2008.
Η επεξεργασία των δεδομένων αποκάλυψε ότι οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε διαδερμική αγγειοπλαστική είχαν υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας κατά τα τέσσερα πρώτα χρόνια μετά την επέμβαση, σε σχέση με όσους επέλεξαν την αορτοστεφανιαία παράκαμψη, με 20,8% έναντι 16,41% αντίστοιχα.
Η αορτοστεφανιαία παράκαμψη (bypass) θεωρείται μια «βαριά» χειρουργική επέμβαση αντιμετώπισης της στεφανιαίας νόσου. Είναι η διαδικασία που ακολουθείται για να παρακαμφθεί μια στεφανιαία αρτηρία με στένωση ή απόφραξη λόγω της συσσώρευσης λίπους στα τοιχώματα της, με την εμφύτευση ενός άλλου αγγείου που αφαιρείται συχνά από τα κάτω άκρα, κάτω από αυτή την τελευταία.
Για την αγγειοπλαστική οι γιατροί παρεμβάλλουν μικρά «μπαλονάκια» στο εσωτερικό της νοσούσης αρτηρίας με μια μικρή τομή στο επίπεδο της βουβωνικής χώρας. Η διαδικασία συχνά ολοκληρώνεται με την τοποθέτηση ενός μεταλλικού ελάσματος ή αγγειακής ενδοπρόθεσης, (stent), στο σημείο της στένωσης της αρτηρίας ώστε να τη διατηρεί ανοιχτή.
Και οι δύο χειρουργικές επεμβάσεις βοηθούν στη βελτίωση της ροής του αίματος στις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς στα άτομα με στεφανιαία νόσο.
«Η μελέτη μας είναι η εκτενέστερη που έχει διεξαχθεί ποτέ, καθώς βασίζεται σε δεδομένα από όλη την αμερικανική επικράτεια», εξήγησε ο Δρ Ουίλιαμ Ουέιντρομπ διευθυντής της Καρδιολογικής Υπηρεσίας στο Σύστημα Περίθαλψης Christiana του Ντελαγουέαρ και υπεύθυνος της μελέτης που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του επιστημονικού εντύπου New England Journal of Medicine.
«Συνδυάζοντας τα στατιστικά στοιχεία από αρκετές μεγάλες τράπεζες δεδομένων παρατηρήσαμε ότι η επιβίωση ήταν καλύτερη με την αορτοστεφανιαία παράκαμψη σε σχέση με τη διαδερμική αγγειοπλαστική», εξήγησε υπενθυμίζοντας ότι οι στεφανιαίες νόσοι αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ.
«Όταν προτείνουμε στους ασθενείς αυτή την επιλογή (της αορτοστεφανιαίας παράκαμψης), ακόμη κι αν πρόκειται για μια βαρύτερη επέμβαση, μπορούμε να το κάνουμε τώρα με αίσθηση λίγο μεγαλύτερης ασφάλειας», εξήγησε ο Δρ Ουέιντρομπ.
Σύμφωνα με τον Δρ Ουέιντρομπ ο βασικός περιορισμός των μελετών παρατήρησης όπως η παρούσα, εντοπίζεται στο γεγονός ότι όλοι οι εθελοντές των ομάδων που μελετήθηκαν δεν διατρέχουν κατ’ ανάγκην το ίδιο επίπεδο κινδύνου.
Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Καρδιολογικό, Πνευμονολογικό και Αιματολογικό Ινστιτούτο (NHLBI), του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NIH) των ΗΠΑ.