
Μέχρι την Παρασκευή η επίσημη πρόταση της κυβέρνησης για το PSI
Η επίσημη διατύπωση της πρότασης προς τους ιδιώτες πιστωτές θα ξεκινήσει επισήμως την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, με στόχο η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 5 Μαρτίου. Η πρώτη δόση της νέας δανειακής σύμβασης, ύψους 30 δισ. ευρώ θα δοθεί με τη μορφή ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Υπό το αγγλικό δίκαιο τα νέα ομόλογα.
Η επίσημη διατύπωση της πρότασης προς τους ιδιώτες πιστωτές θα ξεκινήσει επισήμως την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, με στόχο η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 5 Μαρτίου, ώστε να είναι εφικτή η διευθέτηση των ομολόγων αξίας 14,4 δισ. ευρώ που λήγουν μεταξύ 14 – 20 Μαρτίου.
Η πρώτη δόση της νέας δανειακής σύμβασης, ύψους 30 δισ. ευρώ θα δοθεί με τη μορφή ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είπε στη Βουλή ότι η διατύπωση πρότασης προς τους ιδιώτες πιστωτές της χώρας προκειμένου να προσέλθουν για να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους θα αρχίσει επισήμως την Παρασκευή.
Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 5 Μαρτίου. Εν τω μεταξύ, αναμένεται να νομοθετηθούν και οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CAC’s), με τις οποίες θα υποχρεώνονται όλοι οι κάτοχοι ομολόγων να συμμετάσχουν στο κούρεμα, εφόσον δεν εξασφαλιστεί εν τω μεταξύ ένα υψηλό ποσοστό συμμετοχής.
Η ανταλλαγή των υφιστάμενων ελληνικών κρατικών ομολόγων θα γίνει με ομόλογα του EFSF και αφορά τίτλους που διακρατούν ιδιώτες ύψους 200 δισ. ευρώ.
Οι ζημίες των ασφαλιστικών ταμείων από το «κούρεμα» του χρέους θα καλυφθούν από ειδικό ταμείο.
Το μέσο επιτόκιο των νέων τίτλων κτιμάται ότι θα είναι 3,4-3,6%%, με ειδική ρήτρα ΑΕΠ η οποία θα προβλέπει την αύξηση του κουπονιού εάν ο ρυθμός ανάπτυξης είναι υψηλότερος από τις προβλέψεις του προγράμματος.
Η μείωση στην ονομαστική αξία (κεφάλαιο) του χρέους 200 δισ. ευρώ θα είναι 50% και για το υπόλοιπο 50%, το 15% θα δοθεί σε βραχυπρόθεσμα ομόλογα του EFSF και το 35% σε 30ετή ελληνικά ομόλογα.
Η ζημία σε όρους καθαρής παρούσας αξίας για τους ομολογιούχους, ξεπερνά ελαφρά το 70%, αν και αυτό εξαρτάται εν μέρει από το προεξοφλητικό επιτόκιο που θα επιλεχθεί.
Ωστόσο, οι πραγματικές ζημίες των τραπεζών θα είναι μικρότερες τελικά, καθώς, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η επέκταση της δυνατότητα συμψηφισμού των ζημιών με μελλοντικά κέρδη, καθ’ όλη τη χρονική διάρκεια των νέων ομολόγων (ώς 30 χρόνια).
Με άλλες συμβάσεις, που ψηφίστηκαν χθες, προβλέπεται επίσης η διάθεση 35 δισ. ευρώ για την εξασφάλιση της ομαλής χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών στο διάστημα κατά το οποίο η χώρα θα βρίσκεται -προσωρινά- σε καθεστώς «επιλεκτικής ή περιορισμένης χρεοκοπίας».
Προβλέπεται, επίσης, η χορήγηση 5,7 δισ. ευρώ για την εξόφληση τόκων που οφείλονται στο διάστημα ώς την ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ομολόγων. Συνολικά, επομένως, οι συμβάσεις που ψηφίστηκαν αφορούν τη χορήγηση 70,7 δισ. ευρώ.
Για τα δάνεια από το EFSF για το PSI και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η Ελλάδα παραιτείται (άρθρο 13) από κάθε είδους ασυλία που ήδη έχει ή μπορεί να δικαιούται έναντι δικαστικών ενεργειών, όπως αγωγών, δικαστικών αποφάσεων ή ασφαλιστικών μέτρων στο μέτρο που αυτό δεν απαγορεύεται από αναγκαστικό νόμο.
Υπό το αγγλικό δίκαιο τα νέα ομόλογα
Ο κ. Βενιζέλος, πάντως, μιλώντας την Κυριακή στη Βουλή, διευκρίνισε ότι το Δίκαιο που θα διέπει τις δανειακές συμβάσεις και τα νέα ομόλογα που θα εκδώσει το ελληνικό δημόσιο θα είναι το αγγλικό, αλλά, όπως είπε, για την αναγκαστική εκτέλεση, δηλαδή σε ενδεχόμενα κατάσχεσης περιουσίας, ίσχυε και θα ισχύει το ελληνικό δίκαιο, δηλαδή θα αποφασίζουν τα ελληνικά δικαστήρια.
«Η αρχική δανειακή σύμβαση του Μαΐου του 2010, διέπεται από το αγγλικό Δίκαιο, όπως από το αγγλικό Δίκαιο διέπονται και όλες οι συμβάσεις που συνάπτονται αυτού του είδους, και όλες οι συμβάσεις που συνάπτονται από το χρηματοπιστωτικό μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης το EFSF», είπε.
» Γιατί επιλέγεται το αγγλικό Δίκαιο συνήθως; Γιατί είναι το πιο παλιό, το πιο επεξεργασμένο, αυτό που παραπέμπει στην πιο πλούσια νομολογία, αυτό που γίνεται διεθνώς αποδεκτό, αυτό που γνωρίζει όχι απλά και μόνο η αγορά με την έννοια των ιδιωτών, αλλά και η αγορά με την έννοια των δημοσίων θεσμών που μετέχουν σε τέτοιου είδους διαδικασίες και συμβάσεις σημείωσε και προσέθεσε ότι «όσοι κόπτονται για την εθνική κυριαρχία, για τα πολιτιστικά αγαθά, για τον ορυκτό πλούτο, για την υφαλοκρηπίδα, για την ΑΟΖ, για τις έρευνες προκειμένου να ανακαλύψουμε κι εμείς πολύ σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, πρέπει να είναι ήσυχοι.»
» Γιατί γίνεται από όλους δεκτό ότι στα θέματα αναγκαστικής εκτέλεσης το Δίκαιο που ισχύει, είναι το Δίκαιο της χώρας στην οποία κινείται η διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης, άρα το ελληνικό Δίκαιο. Η δικαιοδοσία ανήκει στα ελληνικά Δικαστήρια και οι κανόνες εκτέλεσης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου είναι παρόμοιοι με αυτούς που το Σύνταγμά μας προβλέπει για κάθε Έλληνα ή ξένο ιδιώτη, που εγείρει αξιώσεις κατά του Ελληνικού Δημοσίου και μπορεί να εκτελέσει μια απόφαση που εκδίδεται σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου», συνέχισε.
» Επαναλαμβάνω ότι αυτό αφορά μόνο την ιδιωτική περιουσία και όχι τη δημόσια περιουσία, όχι τη δημόσια κτήση, όχι τα δημόσια αγαθά, όχι τα πολιτιστικά αγαθά, όχι τον ορυκτό πλούτο» προσέθεσε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αίτημα για κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης του Δήμου Επιδαύρου λόγω Byron
- Συνταγή: Λουκουμάδες
- Θερμό επεισόδιο ανάμεσα σε Κίνα – Ιαπωνία με κινεζικά μαχητικά να «λοκάρουν» παρατεταμένα ιαπωνικά
- Το crypto θαύμα του Έρικ Τραμπ: Πώς πολλαπλασίασε την περιουσία του σε έναν χρόνο
- Wall Street: Μια νέα «αγαπημένη» μετοχή της (ξανά)ανακάλυψαν οι billionaires
- Προεδρικές εκλογές στην Ονδούρα: Ο ΟΑΚ ζητεί «επιτάχυνση» της καταμέτρησης
- Αλγερία: 14 νεκροί, 34 τραυματίες σε τροχαίο στο οποίο ενεπλάκη λεωφορείο
- Νομικό μέτωπο από Costco, Revlon και Kawasaki κατά των δασμών Τραμπ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)























![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-315x220.jpg)


![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)

































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442