Διατήρηση των πιέσεων στην Ευρωζώνη το α’εξάμηνο βλέπουν αναλυτές
Οι πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές χρήματος αναμένεται να συνεχιστούν και τους επόμενους έξι μήνες, καθώς δεν διαφαίνεται υποχώρηση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, ανέφεραν 12 από τους 18 αναλυτές που συμμετείχαν σε εβδομαδιαία δημοσκόπηση του Reuters για τις αγορές χρήματος. «Οι αγορές χρήματος έχουν κλείσει τελείως, δεν κινείται σχεδόν τίποτα στην διατραπεζική (αγορά)», δήλωσε ένας trader.
Οι πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές χρήματος αναμένεται να συνεχιστούν και τους επόμενους έξι μήνες, καθώς δεν διαφαίνεται υποχώρηση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, ανέφεραν 12 από τους 18 αναλυτές που συμμετείχαν σε εβδομαδιαία δημοσκόπηση του Reuters για τις αγορές χρήματος.
Πέντε από τους αναλυτές δήλωσαν ότι οι συνθήκες στις αγορές χρήματος θα βελτιωθούν, ενώ μόνο ένας προέβλεψε επιδείνωσή τους.
Λόγω της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, οι αγορές χρήματος δυσλειτουργούν, με τις τράπεζες να μην δανείζουν η μία στην άλλη λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης, ενώ συχνά επιλέγουν να τοποθετούν τα χρήματά τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
«Οι αγορές χρήματος έχουν κλείσει τελείως, δεν κινείται σχεδόν τίποτα στην διατραπεζική (αγορά)», δήλωσε ένας trader.
Μόλις τον περασμένο μήνα η ΕΚΤ σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση χορήγησε στις τράπεζες της Ευρωζώνης δάνεια διάρκειας έως τρία έτη με την ζήτηση να διαμορφώνεται στα 490 δισ. ευρώ περίπου.
Αντί όμως οι τράπεζες να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια αυτά, τοποθέτησαν το μεγαλύτερο μέρος τους στην ΕΚΤ με τις καταθέσεις μίας ημέρας να συνεχίζουν να ξεπερνούν τα 400 δις ευρώ.
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ αγόρασε την προηγούμενη εβδομάδα κρατικά ομόλογα των χωρών της περιφέρειας ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Μία εβδομάδα νωρίτερα είχε επενδύσει 19 εκατ. ευρώ σε αγορές ομολόγων, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 211 δισ. ευρώ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Στρατιωτικές δαπάνες: η νέα πραγματικότητα της ΕΕ
- Η Σίλικον Βάλλεϋ πίσω από τα επεκτατικά σχέδια του Τραμπ στη Γροιλανδία;
- Η Richemont «λάμπει» ξανά με εκτόξευση των πωλήσεων από Cartier και Van Cleef
- Οι δυνάμεις ασφαλείας στην Αϊτή διεξάγουν εκστρατεία κατά των συμμοριών και καταστρέφουν κρησφύγετα
- Ο Τραμπ θέλει 1 δισ. δολάρια από κάθε κράτος για να γίνει μέλος στο Συμβούλιο Ειρήνης
- Γιατί ο Τραμπ στρέφεται κατά της JP Morgan;
- Καταζητούμενος από το Top 10 του FBI συνελήφθη στο Μεξικό
- Οι ΗΠΑ σκότωσαν «ηγέτη συνδεόμενο με την Αλ Κάιντα» στη Συρία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 18.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/spenser-sembrat-i607NbWkXow-unsplash-315x220.jpg)























![Χάος στη Γουατεμάλα – Μέλη συμμορίας κρατούν ομήρους 46 φρουρούς σε 3 φυλακές [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/guatemala-prison-315x220.jpg)































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442