Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
in.gr

Ρευστότητα στις ευάλωτες χώρες με συνεργασία κεντρικών τραπεζών και ΔΝΤ σκέφτεται η ΕΕ

Το πράσινο φως για την επεξεργασία πρότασης σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να δοθούν σε ευάλωτες χώρες της ΕΕ δάνεια από τις κεντρικές τράπεζες χωρών της ευρωζώνης μέσω του ΔΝΤ έδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στο Eurogroup της 29ης Νοεμβρίου στο οποίο μετείχε και ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg. Με την πρόταση αυτή είναι πιθανό να εξασφαλισθούν έως 200 δισ. ευρώ επιπλέον για την καταπολέμηση της κρίσης χρέους.

Το πράσινο φως για την επεξεργασία πρότασης σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να δοθούν σε ευάλωτες χώρες της ΕΕ δάνεια από τις κεντρικές τράπεζες χωρών της ευρωζώνης μέσω του ΔΝΤ έδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στο Eurogroup της 29ης Νοεμβρίου στο οποίο μετείχε και ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Με την πρόταση αυτή, επισημαίνει το διεθνές πρακτορείο, είναι πιθανό να εξασφαλισθούν από 100 έως 200 δισ. ευρώ επιπλέον για την καταπολέμηση της κρίσης χρέους.

Σημειώνεται ότι αξιωματούχοι του ΔΝΤ επιβεβαίωσαν την Παρασκευή τη διεξαγωγή συζητήσεων πάνω σε αυτή την πρόταση διμερών πιστώσεων προς το Ταμείο, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση επιχειρήσεων διασώσεων στην ευρωζώνη.

Ειδικότερα, με βάση την πρόταση, οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα ανακυκλώνουν κεφάλαια μέσω του ΔΝΤ, τα οποία θα μπορούσαν να είναι η εγγύηση προληπτικών δανειστικών προγραμμάτων για χώρες που θεωρούνται ευάλωτες, όπως είναι σήμερα η Ιταλία και η Ισπανία.

Το ΔΝΤ θα μπορεί εν συνεχεία να τα χορηγεί απευθείας είτε μέσω ενός ειδικού ταμείου στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Με τον τρόπο αυτό οι κυβερνήσεις πλούσιων χωρών όπως η Γερμανία, που σήμερα δεν είναι πρόθυμες να δανείσουν κεφάλαια στις χρεωμένες χώρες, θα μπορούν να επιτρέψουν την απελευθέρωση νέων πηγών πιστώσεων, αφού δεν θα παραβιάζονται οι ρυθμίσεις της ΕΕ, οι οποίες απαγορεύουν στις κεντρικές τράπεζες να προσφέρουν άμεσα χρηματοδότηση των προϋπολογισμών.

Οι αγορές αντέδρασαν θετικά στην είδηση με το ευρώ να αποκομίζει κέρδη μέχρι και 0,7% αν και υποχώρησε αργότερα με τις ειδήσεις για την ανεργία στις ΗΠΑ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο