Merit ΧΑΕΠΕΥ : Βλαπτική για το ΧΑ η αμφιβολία για τη συγκρότηση ισχυρής κυβέρνησης μετεκλογικά
Ακολουθεί ανάλυση του Τμήματος Μελετών και Αναλύσεων της MERIT ΧΑΕΠΕΥ:«Στο ρυθμό της κυβέρνησης συνεργασίας κινείται η ελληνική αγορά αυτήν την εβδομάδα μετά τη σημαντική υποχώρηση της προηγούμενης εβδομάδας λόγω της διαφαινόμενης πολιτικής αστάθειας στη χώρα.Θετικά φαίνεται να έχει δει το σύνολο της αγοράς την επικείμενη νέα κυβέρνηση και τη διαφαινόμενη αποδοχή των αποφάσεων της 26ης […]
Ακολουθεί ανάλυση του Τμήματος Μελετών και Αναλύσεων της MERIT ΧΑΕΠΕΥ:
«Στο ρυθμό της κυβέρνησης συνεργασίας κινείται η ελληνική αγορά αυτήν την εβδομάδα μετά τη σημαντική υποχώρηση της προηγούμενης εβδομάδας λόγω της διαφαινόμενης πολιτικής αστάθειας στη χώρα.
Θετικά φαίνεται να έχει δει το σύνολο της αγοράς την επικείμενη νέα κυβέρνηση και τη διαφαινόμενη αποδοχή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου. Η επαναφορά της ομαλότητας στο πολιτικό σκηνικό είναι σημαντική σε μια περίοδο που έχει τεθεί, ανεπίσημα βεβαίως, θέμα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Η αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας και η αμφισβήτηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου θα μπορούσε να επηρεάσει αρκετές διεθνείς τράπεζες να μη συμμετάσχουν στο haircut, από τη συμμετοχή στο οποίο εξαρτάται το πόσο θα μειωθεί τελικά το ελληνικό χρέος και κατ’ επέκταση οι τόκοι στα επόμενα έτη. Αντίθετα, η αποδοχή των αποφάσεων ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση της 6ης δόσης που έχει καθυστερήσει σημαντικά αναγκάζοντας το Δημόσιο να προχωρά σε εκδόσεις εντόκων με επιτόκιο που αγγίζει το 5% και να έχει ‘παγώσει’ ουσιαστικά τις πληρωμές προς τον ιδιωτικό τομέα. Αν λήξουν όλα ομαλά με το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στις λεπτομέρειες για τη νέα δανειακή σύμβαση που δεν είναι γνωστές ακόμα.
Η τελευταία φορά που υπήρξε κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό μη πολιτικό πρόσωπο ήταν την περίοδο Νοεμβρίου 1989- Απριλίου 1990. Οι 2 εποχές έχουν αρκετές διαφορές παρόλο που και τότε υπήρχαν ανησυχίες για τα οικονομικά της χώρας με το δημόσιο χρέος να βρίσκεται ήδη από τότε στο 80% του ΑΕΠ. Τότε η ελληνική αγορά είχε αντιδράσει θετικά αρχικά στη κυβέρνηση συνεργασίας με απόδοση για το Γενικό Δείκτη 30% μέχρι τις επόμενες εκλογές. Κατά το μήνα πριν τις εκλογές όμως υπήρξε αστάθεια και μεταβλητότητα κυρίως λόγω της αμφιβολίας για τη συγκρότηση ισχυρής κυβέρνησης μετεκλογικά. Πολύ πιθανό να επαναληφθεί το ίδιο σενάριο στους επόμενους μήνες στην ελληνική αγορά.
Οι μέρες που διανύουμε είναι κρίσιμες και για την ευρωζώνη γενικότερα με την Ιταλία να περνάει τη δική της πολιτική κρίση και τα spreads των ομολόγων της να φτάνουν σε νέα επίπεδα ρεκόρ. Παρατεταμένη πολιτική κρίση σε Ελλάδα και Ευρωζώνη θα μπορούσε να οδηγήσει το Γενικό Δείκτη σε επίπεδα χαμηλότερα των 700 μονάδων αλλά η διαφαινόμενη αποδοχή της δανειακής σύμβασης δημιουργεί σταθερότητα και ελπίδες για αλλαγή κλίματος έστω βραχυπρόθεσμα. Περισσότερες ελπίδες για συνέχιση της ανόδου θα δημιουργηθούν με διάσπαση των 820 μονάδων που δε μπορεί να γίνει βέβαια όσο το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα είναι ρευστό. Από την άλλη τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση είναι αρκετά και έχουν να κάνουν κυρίως με τις αποκλίσεις στους δημοσιονομικούς στόχους και τυχόν νέα μέτρα για να καλυφθούν αυτές.
Επίσης, οι τραπεζικοί όμιλοι θα κληθούν σύντομα να προβούν σε κεφαλαιακές ενισχύσεις με αφορμή το κούρεμα 50% στα χαρτοφυλάκια τους. Παρά την θετική αντίδραση του κλάδου από τις 26 Οκτωβρίου ως και τη χθεσινή ημέρα με σημαντικές αποδόσεις για τις περισσότερες τράπεζες (ενδεικτικά : Αγροτική 44%, ΤΤ 30%, ΕΤΕ 20,6%, Alpha Bank 17,3%, Eurobank 17%), λόγω μάλλον της επιστροφής της σταθερότητας, το θέμα των κεφαλαιακών ενισχύσεων μπορεί να έχει μεγάλες συνέπειες στις τιμές των μετοχών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Τράπεζα Κύπρου που μετά την ανακοίνωση νέας ΑΜΚ απέκλινε από το θετικό κλίμα του κλάδου των τελευταίων ημερών. Η Γενική Τράπεζα ήταν η πρώτη ελληνική τράπεζα που κατέγραψε τις απώλειες από το νέο haircut, κάτι που οδήγησε τις ζημιές της σε νέα επίπεδα ρεκόρ, ενώ και οι ξένες τράπεζες έχουν αρχίσει να τις καταγράφουν.
Οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν πληγεί αρκετά από την αστάθεια των τελευταίων εβδομάδων και έφτασαν σε οριακό σημείο το Σεπτέμβριο (183,2 δις ευρώ) με περαιτέρω πτώση να αναμένεται τον Οκτώβριο, κάτι που είναι πολύ αρνητικό για την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και την πιστωτική επέκταση που έφτασε το -2,2% τον ίδιο μήνα. Η κατάσταση αυτή οδήγησε και στην αύξηση των κεφαλαίων που έχουν λάβει συνολικά οι ελληνικές τράπεζες από το μηχανισμό ELA και την ΕΚΤ στα 104 δις ευρώ από 99 δις ευρώ τον Αύγουστο. Επομένως ως πολύ θετική είδηση κρίνουμε την ενεργοποίηση των νέων κρατικών εγγυήσεων ύψους 30 δις ευρώ και ήδη κάποιες τράπεζες προχώρησαν στην έκδοση ομολόγων χρησιμοποιώντας αυτές τις εγγυήσεις, αν και είναι φανερό ότι μόνο η επιστροφή των καταθέσεων θα επαναφέρει τη σταθερότητα στο τραπεζικό σύστημα.
Σχετικά με τα πρόσφατα αποτελέσματα εννεαμήνου, ανθεκτικότητα δείχνει η Coca Cola 3E σχετικά με τις πωλήσεις της ενώ φανερά επηρεασμένη είναι η κερδοφορία της από την αύξηση του κόστους πρώτων υλών παρά τις προσπάθειες περιορισμού των υπολοίπων εξόδων. Η αύξηση των μεριδίων αγοράς της στις περισσότερες χώρες παρά τις αντίξοες συνθήκες που βιώνουν αρκετές χώρες-κλειδιά κρίνεται αρκετά θετικό. Θετικά ήταν και τα αποτελέσματα της S&B που λόγω των εξαγωγών της εμφάνισε σημαντική αύξηση πωλήσεων και κερδών. Σημαντική αύξηση των καθαρών κερδών (λόγω και μειωμένων φόρων) παρατηρήσαμε και στα ΕΧΑΕ παρά τη φυσιολογική μείωση του τζίρου».
Υποψήφιο για 8 Όσκαρ είναι το ρομαντικό δράμα της Κλόι Ζάο, με τίτλο Άμνετ που κλέβει τις εντυπώσεις στις σκοτεινές αίθουσες. Αυτές είναι οι νέες ταινίες της εβδομάδας.