Δεν θα επαναληφθεί συμφωνία για «κούρεμα» στην Ευρωζώνη, λέει ο Μπαρόζο
Αγωνιώδης είναι η προσπάθεια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να πείσουν ότι η συμφωνία για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους δεν πρόκεται να επαναληφθεί σε κάποια άλλη χώρα τηςε Ευρωζώνης. Ο -Πορτογάλος- πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο λέει ότι η συμφωνία ήταν «εντελώς μοναδική και κατ' εξαίρεσιν», ωστόσο οι αγορές αναζητούν την επόμενη χώρα που ίσως αναγκασθεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους και πρώτη στη σχετική λίστα είναι η Πορτογαλία.
Αγωνιώδης είναι η προσπάθεια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να πείσουν ότι η συμφωνία για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους δεν πρόκεται να επαναληφθεί σε κάποια άλλη χώρα τηςε Ευρωζώνης.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε την Παρασκευή ότι πρέπει να αποτραπεί το ενδεχόμενο και άλλες χώρες να ζητήσουν μείωση του χρέους.
Ο -Πορτογάλος- πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο λέει ότι η συμφωνία ήταν «εντελώς μοναδική και κατ’ εξαίρεσιν», ωστόσο οι αγορές αναζητούν την επόμενη χώρα που ίσως αναγκασθεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους και πρώτη στη σχετική λίστα είναι η Πορτογαλία.
«Η περίπτωση της Ελλάδας είναι μοναδική και αποτελεί εξαίρεση. Όλες οι κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν να μην καταφύγουν σε μια τέτοια ενέργεια», υπογραμμίζει.
Ήδη την Τετάρτη, ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Βίτορ Κασπάρ απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε αναδιάρθρωση του χρέους, εκτιμώντας ότι μια τέοια επιλογή «θα οδηγούσε τη χώρα σε βαθύτερη κρίση που θα εμπόδιζε την εξωτερική χρηματοδότησή της».
Η Πορτογαλία, η οποία έγινε τον Μάιο η τρίτη χώρα της ευρωζώνης, η οποία ζήτησε βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, έχει εξασφαλίσει οικονομική βοήθεια ύψους 78 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, η χώρα εξακολουθεί να αγωνίζεται για την εξυγίανση των δημοσιονομικών της. Σύμφωνα με την Expresso, η Πορτογαλία χρειάζεται επιπλέον οικονομική βοήθεια ύψους 25 δισ. ευρώ.
Για να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για μείωση του ελλείμματός της στο 4,5% του ΑΕΠ ως τα τέλη του 2012, η κυβέρνηση παρουσίασε για το επόμενο έτος ένα δρακόντειο προϋπολογισμό, ο οποίος προβλέπει νέα μέτρα λιτότητας, στο πλαίσιο της οικονομικής προσαρμογής, με μια ύφεση που υπολογίζεται στο 2,8% του ΑΕΠ το 2012 και με ρεκόρ ποσοστό ανεργίας στο 13,4%.
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, που θα ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο στα τέλη Νοεμβρίου, το δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας θα αυξηθεί στο 110,5% του ΑΕΠ στα τέλη του 2012 έναντι 101,9% εφέτος (173,1 δισ. ευρώ).
«Η Πορτογαλία είναι είναι μια από τις χώρες, οι οποίες βρίσκονται σήμερα σε μια κατάσταση που τις εμποδίζει να εφαρμόσουν πολύ σκληρά και κάποιες φορές επώδυνα προσαρμοστικά μέτρα. Όμως, είναι αναπόφευκτο, λόγω του επιπέδου του χρέους», υπογραμμίζει ο κ. Μπαρόζο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Δασμοί Τραμπ: Νέος γύρος αντιδράσεων από εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ
- Νέα Καληδονία: 55χρονος σέρφερ έχασε τη ζωή του μετά από επίθεση καρχαρία
- Βιγιαρεάλ – Βαλένθια 2-1: To «κίτρινο υποβρύχιο» πήρε το τοπικό ντέρμπι
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 23.02.2026]
- Αμφίκλεια: Κοντοσούβλι για ρεκόρ Γκίνες μήκους 130 μέτρων με 800 κιλά κρέας
- Ρόμα-Κρεμονέζε 3-0: Έπιασε τη Νάπολι στην 3η θέση με οδηγό τον Κριστάντε
- Δόθηκε στην πυρά ο καρνάβαλος: Φαντασμαγορικά σκηνικά στην Πάτρα [βίντεο]
- Έδεσσα: Αιματηρό επεισόδιο στο καρναβάλι – 23χρονος μαχαίρωσε 21χρονο στο πόδι
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Δόθηκε στην πυρά ο καρνάβαλος: Φαντασμαγορικά σκηνικά στην Πάτρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/karnavali_patra_2026_lixi-1200x700-146x85.jpg)

![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 23.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/franz-nawrath-0vk_5JmDDZw-unsplash-315x220.jpg)











![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 23.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/franz-nawrath-0vk_5JmDDZw-unsplash-136x85.jpg)







![Δόθηκε στην πυρά ο καρνάβαλος: Φαντασμαγορικά σκηνικά στην Πάτρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/karnavali_patra_2026_lixi-1200x700-315x220.jpg)





































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442