Η βιωσιμότητα του χρέους επί τάπητος στη συνάντηση Παπανδρέου-Μπαρόζο
Περίπου μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, το απόγευμα της Τετάρτης. Μετά το τέλος της συνάντησης δεν έγιναν δηλώσεις, ωστόσο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία που έχει για την Ελλάδα η βιωσιμότητα του χρέους, η ρευστότητα των τραπεζών και η σταδιακή μείωση του άχθους για τους πολίτες. Πριν ξεκινήσει η Σύνοδος της Πέμπτης, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με την Ανγκελα Μέρκελ.
Περίπου μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, το απόγευμα της Τετάρτης.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο πρωθυπουργός εξέθεσε τις ελληνικές θέσεις στον πρόεδρο της Επιτροπής, υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη σημασία που έχει για την Ελλάδα η βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, η ρευστότητα των τραπεζών και η σταδιακή μείωση του άχθους για τους πολίτες.
Λίγο νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου είχε ξεκαθαρίσει ότι η Σύνοδος της Πέμπτης πρέπει να οδηγήσει σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Πριν ξεκινήσει η Σύνοδος, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με την Ανγκελα Μέρκελ.
Στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, o πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη αποστολής ισχυρού μηνύματος στις αγορές και λήψης αποφάσεων που θα αποδείξουν ότι η Ευρώπη είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους.
Η Ελλάδα κάνει ότι μπορεί, αλλά δεν θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης και των προβλημάτων που αυτή αντιμετωπίζει, επισήμανε ο κ. Παπανδρέου και τόνισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να εργαστεί ώστε να επιλύσει τα συστημικά προβλήματα.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η μετάδοσή της κρίσης και σε άλλες οικονομίες, όπως η ιταλική και η ισπανική, και παρατήρησε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα των spread της Ιταλίας ή της Ισπανίας, για παράδειγμα.
«Η αυριανή Σύνοδος Κορυφής θα αποτελέσει ορόσημο επιτυχίας ή αποτυχίας για την πορεία της Ευρωζώνης» επισήμανε ο Γ.Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός τάχθηκε για άλλη μια φορά υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου, σημειώνοντας ότι αυτό θα δημιουργούσε αίσθηση ασφάλειας στις αγορές.
Νωρίτερα και ο Ζοζέ Μπαρόζο είχε τονίσει ότι η ευρωζώνη αντιμετωπίζει μία πολύ δύσκολη κατάσταση που μπορεί να έχει συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία, προσθέτοντας ότι η λύση είναι ακόμα πιθανή.
Είναι ζωτικής σημασίας για τη Σύνοδο να καταλήξει σε μία συμφωνία που θα βελτιώνουν τη σταθερότητα του ελληνικού κρατικού χρέους, θα παρέχει ρευστότητα στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και θα διασφαλίζει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, τόνισε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ίλιον: Συνελήφθη αστυνομικός μετά την καταγγελία για βία σε 13χρονο μαθητή που αποκάλυψε το in
- Στα άκρα οι σχέσεις Σαλάχ – Σλοτ: «Δεν μπορούν να συνυπάρξουν»
- Ο Αντόνιο Κόστα απαντά στον Τραμπ: «Η απειλή πολιτικής παρέμβασης στην ΕΕ είναι απαράδεκτη»
- Λάδι στη φωτιά από την κυβέρνηση – Αντιμέτωποι με κατηγορίες για «εγκληματική οργάνωση» αγρότες από την Κρήτη
- Ο Σάββας Παντελίδης αναλαμβάνει την ΑΕΛ Novibet
- ΕΦΕΤ: Ανακαλεί κατεψυγμένο μπιφτέκι λόγω σαλμονέλας
- Ουκρανία: Οι ΗΠΑ επιθυμούν να παραχωρήσει το Ντονμπάς, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο – «Σπόντες» Ευρωπαίων
- Xρυσές Σφαίρες 2026: One Battle After Another, Βουγονία και τέρατα – Όλες οι υποψηφιότητες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 08.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-igor-cibulsky-75306089-8637937-315x220.jpg)
















































![Πετρέλαιο θέρμανσης: «Τσίμπησε» η τιμή του – Οι 10 ακριβότεροι νομοί [πίνακας]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/h0539634-315x220.jpg)















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442