Δικαστικό «τέλος» στο δημοτικό συμβούλιο της Ρώμης λόγω απουσίας γυναικών
Το περιφερειακό δικαστήριο της Ρώμης με απόφασή του έπαυσε το δημοτικό συμβούλιο της ιταλικής πρωτεύουσας διότι στη σύνθεσή του δεν περιλαμβανόταν η προβλεπόμενη ποσόστωση γυναικών. Η κεντροαριστερή αντιπολίτευση (Δημοκρατικό Κόμμα, Αριστερά και Ελευθερία και Πράσινοι) είχαν προσφύγει στους τοπικούς δικαστές της περιφέρειας του Λατίου, τονίζοντας ότι σε σύνολο 11 δημοτικών συμβούλων, μόνο μία, η υπεύθυνη για την κοινωνική πολιτική, ήταν γυναίκα.
Το περιφερειακό δικαστήριο της Ρώμης με απόφασή του έπαυσε το δημοτικό συμβούλιο της ιταλικής πρωτεύουσας διότι στη σύνθεσή του δεν περιλαμβανόταν η προβλεπόμενη ποσόστωση γυναικών.
Η κεντροαριστερή αντιπολίτευση (Δημοκρατικό Κόμμα, Αριστερά και Ελευθερία και Πράσινοι) είχαν προσφύγει στους τοπικούς δικαστές της περιφέρειας του Λατίου, τονίζοντας ότι σε σύνολο 11 δημοτικών συμβούλων, μόνο μία, η υπεύθυνη για την κοινωνική πολιτική, ήταν γυναίκα.
Ο δήμαρχος της Ρώμης Τζάνι Αλεμάνο αναγκάζεται ως εκ τούτου να συνθέσει νέο δημοτικό συμβούλιο με μεγαλύτερο αριθμό γυναικών.
Ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ζητήσει από την πρώην πρόεδρο της ποδοσφαιρικής ομάδας Ρόμα, Ροσέλα Σένσι, να αναλάβει καθήκοντα που θα σχετίζονται με τον αθλητισμό και πιο συγκεκριμένα, με την υποψηφιότητα της Αιώνιας Πόλης για την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020.
Αναφερόμενη στο θέμα, η Ιταλίδα υπουργός Ισότητας Μάρα Καρφάνια τόνισε ότι «η παρουσία και συμμετοχή των γυναικών στις διάφορες επιτροπές και συμβούλια δεν θα έπρεπε να επιβάλλεται από τα δικαστήρια, αλλά από την πεποίθηση του ότι οι γνώσεις τους και η πολιτική τους ευαισθησία είναι απαραίτητες».
Ο εκπρόσωπος των Πρασίνων, όμως, Άντζελο Μπονέλι, έκανε λόγο για «νίκη της Δημοκρατίας, σε μια χώρα στην οποία, πολύ συχνά, το δίκαιο καταπατάται από τους ισχυρούς».
Σχολιαστές τονίζουν ότι ο Αλεμάνο θα έπρεπε ίσως να παραδειγματιστεί από τον νέο δήμαρχο του Μιλάνου Τζουλιάνο Πιζαπία, καθώς το 50% των δημοτικών συμβούλων που επέλεξε (6 σε σύνολο 12) είναι γυναίκες.