Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
in.gr

Ελλάδα και Βρετανία: Παλαιές δημοκρατίες, νέες προκλήσεις

Πρέπει να ομολογήσω πως ο τίτλος της ανάρτησης μου αυτής δεν ήταν ακριβώς δική μου ιδέα, αλλά είναι στην ουσία ο τίτλος της ομιλίας του  Πρόεδρου της Βουλής των Κοινοτήτων, John Bercow, προς τους Έλληνες βουλευτές και άλλους αξιωματούχους κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στo Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Πρέπει να ομολογήσω πως ο τίτλος της ανάρτησης μου αυτής δεν ήταν ακριβώς δική μου ιδέα, αλλά είναι στην ουσία ο τίτλος της ομιλίας του Πρόεδρου της Βουλής των Κοινοτήτων, John Bercow, προς τους Έλληνες βουλευτές και άλλους αξιωματούχους κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στo Ελληνικό Κοινοβούλιο. Μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο της ομιλίας του στα Αγγλικά εδώ.

Ο κ. Bercow επισκέφτηκε την Ελλάδα προσκεκλημένος του Προέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Πετσάλνικου. Στις συναντήσεις του κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του είχε την ευκαιρία να συζητήσει τη σχέση πολιτικής και πολιτών και πως οι πολίτες μπορούν να ενδιαφερθούν πιο ενεργά με αυτή, τόσο στην Ελλάδα και στη Βρετανία. Μία από τις συζητήσεις αυτές ήταν και με μία ομάδα νέων από διάφορα σχολεία της Αθήνας. Μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο σχετικά με το ρόλο του Προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων είναι ότι είναι παράλληλα βουλευτής, δηλαδή είναι και πολιτικός. Δεν διορίζεται από την εκάστοτε Κυβέρνηση, εκλέγεται από τους υπόλοιπους βουλευτές. Και αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Προέδρου, ανεξαρτητοποιείται και παραιτείται οριστικά από το πολιτικό κόμμα στο οποίο ανήκει. Όταν ρώτησα τον κ. Bercow αν ήταν εύκολο να εγκαταλείψει ξαφνικά την καριέρα του στην πολιτική και το κόμμα του, με διαβεβαίωσε ότι δεν ήταν καθόλου, και ότι είναι σίγουρα ουσιώδες για τη θέση του να παραμένει αμερόληπτος.

Παρόλο που ο κ. Bercow απέφυγε να σχολιάσει με λεπτομέρειες ορισμένα επίμαχα πολιτικά θέματα, οι ερωτήσεις που του ετέθησαν κατά την ομιλία του καθώς και σε άλλες συζητήσεις στις οποίες συμμετείχε ήταν απόλυτα επίκαιρες. Παρ’ όλες τις διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και της Βρετανίας, τα σύγχρονα δημοκρατικά πολιτεύματα και των δύο χωρών αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις. Πώς θα μπορούσαν τα Κοινοβούλια να κερδίσουν, ή να ανακτήσουν, την εμπιστοσύνη των πολιτών? Πώς θα μπορούσαν τα Κοινοβούλια να φέρουν τις διαδικασίες τους πιο κοντά στους πολίτες? Με ποιους τρόπους θα μπορούσαν οι νέοι να ενδιαφερθούν ενεργά για την πολιτική? Ορισμένες από τις απόψεις του κ. Bercow βρίσκονται μέσα στο κείμενο της ομιλίας του.

Ελπίζω να ακολουθήσουν την επίσκεψη αυτή ανάλογες πρωτοβουλίες με περεταίρω ανταλλαγές και συζητήσεις πάνω σε αυτά τα θέματα, που είναι ζωτικής σημασίας. Θα με ενδιέφερε να ακούσω και τις δικές σας απόψεις σχετικά με τα παραπάνω.

Δρ. Ντέιβιντ Λάντσμαν

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο