Ακτιβιστές της Greenpeace σκαρφαλώνουν σε εξέδρα γεωτρήσεων στην Αρκτική
Αντιμέτωπη με τη Greenpeace βρέθηκε η σκοτσέζικη εταιρεία Cairn Energy, η πρώτη που έλαβε άδεια για εξερευνητικές υπεράκτιες γεωτρήσεις στην περιοχή της Γροιλανδίας. Τρεις ακτιβιστές της οργάνωσης σκαρφάλωσαν στην πλωτή εξέδρα της εταιρείας, διαμαρτυρόμενοι για την επέλαση της πετρελαϊκής βιομηχανίας στην ευαίσθητη Αρκτική.
Αντιμέτωπη με τη Greenpeace βρέθηκε η σκοτσέζικη εταιρεία Cairn Energy, η πρώτη που έλαβε άδεια για εξερευνητικές υπεράκτιες γεωτρήσεις στην περιοχή της Γροιλανδίας. Τρεις ακτιβιστές της οργάνωσης σκαρφάλωσαν στην πλωτή εξέδρα της εταιρείας, διαμαρτυρόμενοι για την επέλαση της πετρελαϊκής βιομηχανίας στην ευαίσθητη Αρκτική.
Οι ακτιβιστές έφτασαν στην εξέδρα Leiv Eiriksson με φουσκωτά σκάφη που αναχώρησαν από το πλοίο Esperanza της Greenpeace, το οποίο ακολουθούσε για μέρες σκάφος του δανικού πολεμικού ναυτικού (το νησί της Γροιλανδίας ανήκει στη Δανία).
Τρία άτομα σκαρφάλωσαν την Κυριακή στην εξέδρα των 53.000 τόνων, μπήκαν σε μια σωστική λέμβο και την κατέβασαν κάτω από την πλατφόρμα, δίπλα στο γεωτρύπανο (ένθετη αριστερά).
Σύμφωνα με τη Greenpeace, οι τρεις ακτιβιστές έχουν αρκετά τρόφιμα και νερό για να παραμείνουν κρεμασμένοι εκεί μέχρι και δέκα ημέρες.
Η οργάνωση κατηγορεί την Cairn Energy ότι δεν έλαβε πρόσθετα μέτρα ασφάλειας μετά την καταστροφική διαρροή από την πλατφόρμα DeepWater Horizon της BP στον Κόλπο του Μεξικού. Σκοπεύει τώρα να εμποδίσει τα σχέδια της Cairn να ολοκληρώσει την επιχείρησή της μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού, και να την αναγκάσει να την αναβάλει για του χρόνου.
Ακτιβιστές της Greenpeace είχαν διαμαρτυρηθεί νωρίτερα στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας (ένθετη δεξιά), καθώς και κατά τον απόπλου της εξέδρας Leiv Eiriksson από την Κωνσταντινούπολη.
Από την πλευρά της, η Cain διαβεβαιώνει ότι τηρεί τους αυστηρούς κανονισμούς που επιβάλλουν οι αρχές της Γροιλανδίας, ανάλογους με αυτούς που ισχύουν για τη νορβηγική βόρεια θάλασσα.
Πριν από μερικές εβδομάδες, η Cairn εξασφάλισε άδειες για εξερευνητικές γεωτρήσεις σε θαλάσσιες τοποθεσίες της νοτιοδυτικής Γροιλανδίας. Η Greenpeace προειδοποιεί για πετρελαϊκό πυρετό στην ευαίσθητη Αρκτική αν η Cairn εντοπίσει τελικά υδρογονάνθρακες.
Με την κλιματική αλλαγή να λιώνει τους πάγους της Αρκτικής, η πετρελαϊκή βιομηχανία ελπίζει να βρει εκεί μια νέα θάλασσα της επαγγελίας. Σύμφωνα με την αμερικανική γεωλογική υπηρεσία (USGS), η περιοχή βόρεια του Αρκτικού Κύκλου κρύβει το 13% των άγνωστων κοιτασμάτων πετρελαίου και το 30% των άγνωστων κοιτασμάτων αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο.
Εκτός από τη Δανία, βλέψεις στην Αρκτική έχουν και όλες οι υπόλοιπες γύρω χώρες: ΗΠΑ, Ρωσία, Καναδάς και Νορβηγία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Η Καλλίπολη του Νετανιάχου: Από τον Μπίμπι στον επίδοξο Τσώρτσιλ, μια λανθασμένη εκτίμηση για τη Μέση Ανατολή
- «Ειρήνη, αγάπη και… μπρόκολο» – Ο Ρίνγκο Σταρ για το μυστικό ελιξήριο νεότητας του
- Tο διεθνές νομικό καθεστώς για τα Στενά του Ορμούζ – Τι ισχύει
- Τα αποτελέσματα στο NBA και τα ζευγάρια στα play offs και play in (vids)
- Πώς αντιλαμβάνεται η γάτα τον χρόνο;
- Over Half of Greek Pensioners Receive Under €1,000
- Η Meta σε νέα δίκη για «εθισμό» των ανήλικων χρηστών
- Μπρίτνεϊ Σπίαρς: Οικειοθελής εισαγωγή σε κέντρο θεραπείας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/e-KAyytNKVoqo-unsplash-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442