Το επισκέψιμο ελαιουργείο της Οικογένειας Γιαννοπούλου στην Ελαία Μεσσηνίας
Η οικογένεια Γιαννοπούλου έχει μια ιστορία που ξεπερνάει τα 100 χρόνια στην ελαιοκαλλιέργεια. Παραδοσιακή ελληνική οικογένεια, εξελίχθηκε με τα χρόνια και τώρα πια κατέχει 160 στρέμματα γης, με 3.500 ελαιόδεντρα και ένα ελαιοτριβείο από τα καλύτερα στη χώρα μας.
Η οικογένεια Γιαννοπούλου έχει μια ιστορία που ξεπερνάει τα 100 χρόνια στην ελαιοκαλλιέργεια. Παραδοσιακή Ελληνική οικογένεια, εξελίχθηκε με τα χρόνια και τώρα πια κατέχει 160 στρέμματα γης, με 3.500 ελαιόδεντρα και ένα ελαιοτριβείο από τα καλύτερα στη χώρα μας.
Οι παππούδες ξεκίνησαν το 1900 με μόνο 20 στρέμματα. Με το μεράκι τους όμως πρόκοψαν. Πριν 50 χρόνια, η τωρινή ιδιοκτήτρια και υπεύθυνη της μονάδας κυρία Διαμάντω Γιαννοπούλου μαζί με τον άντρα της Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο, κατασκεύασαν και ξεκίνησαν να λειτουργούν ένα από τα μεγαλύτερα ελαιοτριβεία της Πελοποννήσου. Η ετικέτα του ελαιόλαδου που παράγεται εδώ έχει μάλιστα όνομα προέλευσης αυτή την γυναίκα: «Διαμαντένιο (Diamond) Μεσσηνιακό Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο». Παράγεται στο εργοστάσιο αυθημερόν με τη μοναδική μέθοδο«πρώτη εξαγωγή εν ψυχρώ» από επιλεγμένους καρπούς δυο νομών, της Μεσσηνίας και της Ηλείας οι οποίοι συλλέγονται από τοπικούς καλλιεργητές. Η μέθοδος αυτή παραγωγής, θεωρείται αλλά και είναι μοναδική αφού δεν καίει το ελαιόλαδο κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του και διατηρεί έτσι όλες τις ιδιότητες του σπάνιου Φρουτοχυμού της Ελιάς.
Η παραγωγή του ελαιουργείου φτάνει ετησίως μέχρι τους 700 τόνους.
Τα χαρακτηριστικά του «Διαμαντένιου Ελαιολάδου» είναι:
η χαμηλή οξύτητα (μέχρι 0,4)
το χρυσοπράσινο χρώμα
το δυνατό άρωμα
η κορωνέικη ποικιλία
Συνολικά τα προϊόντα που παράγονται και – κάποια – μπορούν να αγοραστούν και διαδικτυακά από το «Ελαιοτριβείο Γιαννοπούλου» είναι:
Διαμαντένιος Οίνος Ροζέ Επιτραπέζιος (δεν διανέμεται μέσω διαδικτύου)
Διαμαντένιες Ελιές (δεν διανέμεται μέσω διαδικτύου)
Το αγροτουριστικό ελαιόκτημα «ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ» Το κτήμα της οικογένειας έχει τεράστια αξία για την ιστορία της, παρόλο που η παραγωγή του ελαιοτριβείου δεν περιορίζεται σε αυτό. Εδώ όταν βρεθείτε σαν επισκέπτες θα έχετε την ευκαιρία για μεγάλους περιπάτους σε ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον, αλλά και την δυνατότητα:
να ξεναγηθείτε και να μάθετε για το δέντρο της ελιάς, για τα 1000χρονα δέντρα του κτήματος που παράγουν ακόμη καρπό, καθώς και για τα μυστικά της διατροφής του εξαιρετικού αυτού προϊόντος,
να παρακολουθήσετε τη συλλογή του ελαιοκάρπου που εδώ στην περιοχή μας ξεκινά αρχές Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριο, όπως επίσης ναμάθετε όλα τα μυστικά για την καλλιέργεια του ελαιοδένδρου,
να μυρίσετε και να μαζέψετε αρωματικά βότανα όπως: Φασκόμηλο, Ρίγανη, Θυμάρι και Δαφνόφυλλα.
Μελλοντικά σχέδια 5 πέτρινα καταλύματα βρίσκονται υπό ανέγερση στην περιοχή της Ελαίας Μεσσηνίας, διπλά στο πευκοδάσος σε απόσταση 400 μέτρα από το ελαιουργείο με το σκοπό να παρέχουν την παράλληλη δυνατότητα για διαμονή και επίσκεψη γευσιγνωσίας του Ελαιολάδου. Τα δύο πρώτα κτίρια βρίσκονται στο τελικό στάδιο κατασκευής και θα είναι κατοικήσιμα από το καλοκαίρι του 2011.
Τα συστατικά του χυμού παντζαριού υποστηρίζουν την καρδιά και την κυκλοφορία του αίματος, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη φυσική ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.