Η επιτάχυνση της προσαρμογής θα ανακόψει τη φημολογία για αναδιάρθρωση, λέει η ΕΚΤ
Η Ελλάδα πρέπει να αυξήσει τις προσπάθειές της για τη δημοσιονομική προσαρμογή και να προωθήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης κρατικής περιουσίας, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βίτορ Κονστάνσιο, κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της ΕΚΤ το βράδυ της Δευτέρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η Ελλάδα πρέπει να αυξήσει τις προσπάθειές της για τη δημοσιονομική προσαρμογή και να προωθήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης κρατικής περιουσίας, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βίτορ Κονστάνσιο, κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της ΕΚΤ το βράδυ της Δευτέρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι η ενίσχυση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπισθεί η φημολογία ότι η Ελλάδα θα χρειασθεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της.
Νωρίτερα, ο κ. Κονστάνσιο είχε δηλώσει ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι στο τραπέζι. «Όχι, το έχουμε πει καθαρά πολλές φορές», είπε σε δημοσιογράφους που τον ρώτησαν, στο περιθώριο συνεδρίου που έγινε στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Κονστάνσιο παραδέχθηκε ότι η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη δεν έχει καταλαγιάσει, παρά τις τολμηρές αποφάσεις που πήραν οι χώρες της περιφέρειας και η Ευρώπη.
Τα spreads των ομολόγων των χωρών της περιφέρειας, είπε, δείχνουν ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις χώρες και την Ευρώπη δεν έχουν πείσει ακόμη τις αγορές ότι γίνονται αρκετά για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα του χρέους.
«Αυτό είναι βέβαια πολύ σοβαρό, επειδή έχουν ήδη ληφθεί πολύ τολμηρές αποφάσεις», συνέχισε, προσθέτοντας ότι είναι εντυπωσιακό ότι αυτές οι αποφάσεις για μεταρρυθμίσεις δεν λήφθηκαν υπόψη από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.
Δεν σταμάτησαν οι αγορές ομολόγων
Ο κ. Κονστάνσιο είπε επίσης, ότι η ΕΚΤ δεν έχει σταματήσει το πρόγραμμα επαναγοράς κρατικών ομολόγων, αλλά δεν προχώρησε για αρκετό χρονικό διάστημα σε αγορές, λόγω της φημολογίας για ενδεχόμενη χρεοκοπία ή αναδιάρθρωση χρέους χώρας της Ευρωζώνης, η οποία διαστρέβλωσε τις αγορές.
«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι και ιδρύματα που ενδιαφέρονται να συντηρούν αυτές τις φήμες», σημείωσε.
«Κάποιοι από αυτούς θέλουν να κερδίσουν, αν τελικά θα υπήρχε μία αναδιάρθρωση στην Ευρωζώνη», είπε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.
Επιτόκια
Όσον αφορά στη νομισματική πολιτική που σχεδιάζει να ακολουθήσει η ΕΚΤ, ο κ. Κονστάνσιο επανέλαβε τη θέση του προέδρου της τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ ότι δεν υπάρχει απόφαση ότι θα ακολουθήσει μία σειρά νέων αυξήσεων των επιτοκίων.
Πιο «επιθετικός» εμφανίστηκε ο νέος πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Γιενς Βάιντμαν, ο οποίος έκανε την Δευτέρα την πρώτη επίσημη ομιλία του ως διάδοχος του Άξελ Βέμπερ.
Ο κ. Βάιντμαν, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, έκανε λόγο για επιστροφή σε μία «φυσιολογική πολιτική», κάτι που αποτελεί σαφή ένδειξη ότι υποστηρίζει περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων.
Προειδοποίησε, επίσης, για τους κινδύνους της διατήρησης για μεγάλο διάστημα των έκτακτων μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού (πληθωρισμός χονδρικής) αυξήθηκε στο 6,7% τον Μάρτιο, στην Ευρωζώνη, υποδηλώνοντας αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων τους επόμενους μήνες.