Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
«Είμαστε στο σωστό δρόμο για τη δημιουργία πλεονασμάτων» λέει ο Γ.Παπακωνσταντίνου

«Είμαστε στο σωστό δρόμο για τη δημιουργία πλεονασμάτων» λέει ο Γ.Παπακωνσταντίνου

Η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο για τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων, τόνισε την Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, προσερχόμενος στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) στις Βρυξέλλες. «Κοινό νόμισμα σημαίνει κοινές δράσεις», λέει ο πρόεδρος της ΕΕ εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις 11 Μαρτίου.

Στη «χωρίς προηγούμενο» μείωση του ελλείμματος κατά 6% σε ετήσια βάση, το 2010, αναφέρθηκε την Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται «στο σωστό δρόμο για τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων», επισημαίνοντας ότι ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, την οικονομική ανάκαμψη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι στις αποψινές συζητήσεις θα σημειωθεί πρόοδος, ώστε να υπάρξει ένα συνολικό πακέτο που θα επιφέρει σταθερότητα στην ευρωζώνη και θα επιλύσει τα προβλήματα σχετικά με την κρίση χρέους.

Ο αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις επίτροπος Όλι Ρεν τόνισε ότι οι προτάσεις που υιοθέτησε πρόσφατα η Επιτροπή για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και οι οποίες θα συζητηθούν σήμερα, αποτελούν μία «ισχυρή βάση» για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Σύνοδος Κορυφής στις 11 Μαρτίου

«Κοινό νόμισμα σημαίνει κοινές δράσεις» τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Δευτέρα και στην οποία συγκαλεί επισήμως τη Σύνοδο Κορυφής αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών του ευρώ που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Ρομπάι υπογραμμίζει, παράλληλα, την ανάγκη να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα στις οικονομίες της Ευρωζώνης, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε χώρας.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του ο κ. Ρομπάι αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 4ης Φεβρουαρίου έδειξε την αποφασιστικότητα των χωρών του ευρώ να δώσουν στο ενιαίο νόμισμα μια ισχυρή οικονομική βάση, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος έλαβε εντολή να παρουσιάσει προτάσεις για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη.

Ο πρόεδρος της ΕΕ επισημαίνει ότι οι 17 χώρες της Ευρωζώνης θέλουν να προχωρήσουν πιο πέρα από την αυστηρή επιτήρηση των οικονομικών πολιτικών που αποφασίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Θέλουμε να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, ώστε η κάθε χώρα στην Ευρωζώνη να αναπτύσσεται προς την ίδια κατεύθυνση. Βεβαίως πρέπει να λάβουμε υπόψη την ιδιαίτερη κατάσταση σε κάθε κράτος μέλος. Το ενιαίο νόμισμα σημαίνει ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για κοινές δράσεις».

Αναφερόμενος, στη συνέχεια, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης και 25ης Μαρτίου, επισημαίνει ότι έως τότε ενδεχομένως να εντοπιστούν κι άλλα σημεία διαβουλεύσεων με στόχο να βρεθεί ένα «συνολικό πακέτο μέτρων» που θα απαντά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη.

Καταλήγοντας, εκφράζει την αισιοδοξία του, καθώς, όπως επισημαίνει, «στις περισσότερες χώρες της ΕΕ η οικονομική ανάπτυξη είναι ισχυρή και η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ παραμένει σταθερή».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο