Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
«Συναγερμός» στην Αίγυπτο για τη μεγάλη διαδήλωση κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ

«Συναγερμός» στην Αίγυπτο για τη μεγάλη διαδήλωση κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου, καθώς χιλιάδες άτομα αναμένεται να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ που θα πραγματοποιηθούν σήμερα, Παρασκευή. Στο Κάιρο έφτασε ο Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι και δηλώνει έτοιμος να ηγηθεί της αλλαγής του καθεστώτος. Δύο ηγέτες της Αδελφότητας των Μουσουλμάνων συνέλαβαν οι αρχές. Αναφορές για «φραγή» στο Διαδίκτυο και προβλήματα την κινητή τηλεφωνία.

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου, καθώς χιλιάδες άτομα αναμένεται να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ που θα πραγματοποιηθούν σήμερα, Παρασκευή, μετά την προσευχή. Στο Κάιρο έφτασε ο Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι και δηλώνει έτοιμος να ηγηθεί της αλλαγής του καθεστώτος. Δύο ηγέτες της Αδελφότητας των Μουσουλμάνων συνέλαβαν οι αρχές. Αναφορές για «φραγή» στο Διαδίκτυο και προβλήματα στην κινητή τηλεφωνία.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται ανοιχτή στο διάλογο, ωστόσο προειδοποιεί ότι θα λάβει αυστηρότατα μέτρα σε περίπτωση που ξεσπάσουν βίαια επεισόδια κατά τη διάρκεια των νέων διαδηλώσεων.

«Το υπουργείο Εσωτερικών προειδοποιεί ξανά κατά αυτών των ενεργειών και δηλώνει ότι θα ληφθούν αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπισή τους» αναφέρει σε ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, οι αρχές της Αιγύπτου συνέλαβαν κατά τη διάρκεια της νύχτας δύο ηγέτες της Αδελφότητας των Μουσουλμάνων, αλλά και άλλα μέλη της οργάνωσης, εν όψει των διαδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί σε όλη τη χώρα.

Έχουν συλληφθεί οι γιατροί, Έσαμ ελ-Ερίαν και Μοχάμεντ Μουρσί. Ο πρώτος είναι ο εκπρόσωπος Τύπου και ο δεύτερος προεξέχων στέλεχος της Αδελφότητας των Μουσουλμάνων.

Όπως δήλωσε πηγή των δυνάμεων ασφαλείας, όντως η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει σχέδιο καταστολής κατά της Αδελφότητας, αλλά και για λόγους ασφαλείας εν αναμονή των κινητοποιήσεων.

Ο Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομική Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, έφτασε την Πέμπτη στο Κάιρο και δήλωσε έτοιμος να ηγηθεί της αλλαγής του καθεστώτος του προέδρου, Χόσνι Μουμπάρακ.

«Πρόκειται για μία κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της Αιγύπτου. Η επιθυμία για αλλαγή πρέπει να γίνει σεβαστή» δήλωσε, ξεκαθαρίζοντας πως «εάν ο λαός θέλει να ηγηθώ της μετάβασης, δεν θα τον απογοητεύσω».

Εν τω μεταξύ, οι χρήστες του Διαδικτύου στην Αίγυπτο ανέφεραν σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό δίκτυο της χώρας, με αρκετούς να δηλώνουν αδυναμία πρόσβασης στις υπηρεσίες τους, αλλά και στην ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων μέσω κινητού τηλεφώνου στο Κάιρο.

«Η πρόσβαση στο Ίντερνετ έχει διακοπεί» ανακοίνωσαν εργαζόμενοι σε μεγάλο ξενοδοχείο του Καΐρου, πληροφορία που επιβεβαιώθηκε και από άλλα ξενοδοχεία.

Ωστόσο εκπρόσωπος της πρεσβείας της Αιγύπτου στην Ουάσινγκτον είπε ότι το γραφείο του πρωθυπουργού έχει βγάλει ανακοίνωση με την οποία αρνείται ότι διακόπηκε η λειτουργία του Facebook και του Twitter.

Οι διαδηλώσεις της Πέμπτης σημαδεύτηκαν από τον θάνατο ενός ακόμη διαδηλωτή κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στο χωριό Σέιχ Ζουαγιέντ στο βόρειο Σινά. Πάνω από 1.000 άτομα έχουν συλληφθεί σε όλη την Αίγυπτο, σύμφωνα με εκπροσώπους των δυνάμεων ασφαλείας.

Η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγόρησε την αιγυπτιακή αστυνομία ότι αυξάνει τη χρήση βίας κατά των διαδηλωτών με «εντελώς απαράδεκτο και δυσανάλογο τρόπο».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο