Μερική έκλειψη Hλίου την Τρίτη, ορατή και από την Ελλάδα
Με μία μερική έκλειψη ήλιου στις 4 Ιανουαρίου, η οποία μάλιστα θα είναι ορατή και από την Ελλάδα, ανοίγει το 2011. Καιρού επιτρέποντος, το Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου θα έχει για το κοινό τηλεσκόπια και αστρονόμους που θα παρέχουν σε όλους τις σχετικές πληροφορίες.
Με μία μερική έκλειψη ήλιου στις 4 Ιανουαρίου, η οποία μάλιστα θα είναι ορατή και από την Ελλάδα, ανοίγει το 2011.
Η έκλειψη θα αρχίσει στις 08:40 της Τρίτης από τη δυτική Αφρική και θα είναι ορατή από όλη τη βόρεια Αφρική, το μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης και την Κεντρική Ασία.
Η μέγιστη φάση της έκλειψης είναι στις 10:23 πμ (ώρα Ελλάδος) και φυσικά θα είναι ορατή στην Ελλάδα αν φυσικά ο ουρανός δεν έχει σύννεφα.
Επειδή η Σελήνη θα καλύψει τον ηλιακό δίσκο μόνο κατά τα δύο τρίτα, το φως θα περιοριστεί αισθητά αλλά δεν θα σκοτεινιάσει πλήρως.
Η έκλειψη θα είναι ορατή από ολόκληρη την Ευρώπη, τη βόρεια Αφρική, τη μέση Ανατολή και την κεντρική Ασία.
Μέσα στο 2011 θα πραγματοποιηθούν άλλες τρεις εκλείψεις ηλίου, όλες μερικές: την 1η Ιουνίου, την 1η Ιουλίου και στην 25η Νοεμβρίου. Καμία δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα.
Εκδηλωση στο Πλανητάριο
{{{ map }}}Την Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011 από τις 9:00 και εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, στην είσοδο του Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου (Πεντέλης 11 στο Παλαιό Φάληρο), θα εγκατασταθούν τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης όπου ερασιτέχνες αστρονόμοι θα βοηθούν τους ενδιαφερόμενους να δουν την μερική έκλειψη του Ήλιου μέσα από το τηλεσκόπιο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Το νεότερα για τον Μιρτσέα Λουτσέσκου: «Θα εξεταστεί η εγκατάσταση συστήματος καρδιακής υποβοήθησης»
- Οι προτάσεις του ΔΝΤ για το στεγαστικό: Βάλτε φόρο στα άδεια σπίτια, χτίστε κοινωνικές κατοικίες
- Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Το «γαλλικό κλειδί» στην «σκουριασμένη» κλειδαριά της κυβέρνησης
- Ενοίκια: Τα σημεία «κλειδιά» για το Ε2
- Αντισημιτισμός vs Ακτιβισμός: Πώς η Βρετανία παγιδεύτηκε ανάμεσα στον Κάνιε και τη Γάζα
- «Δέματα Αγάπης» από την Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας
- Greek Economy Growth Forecast Cut to 1.9% for 2026
- Μαρούσι: Πώς βρέθηκε στο κενό η 27χρονη – Νοσηλεύεται εκτός κινδύνου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 06.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/aziz-acharki-jJbMgASm6l4-unsplash-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442