Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
in.gr

Πολύ καλά οργανωμένη η επίθεση στο Πρωτοδικείο, εκτιμά η Αντιτρομοκρατική

Εν αναμονή της προκήρυξης για την ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση στο Πρωτοδικείο Αθηνών, κι ενώ οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής συνεχίζονται σε εντατικούς ρυθμούς, όλα δείχνουν ότι το χτύπημα φέρει τη σφραγίδα της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς». Στελέχη της Αντιτρομοκρατικής σημειώνουν πως η βομβιστική ενέργεια στην οδό Λ.Ριανκούρ δείχνει πως ήταν πολύ καλά προετοιμασμένη. Μάλιστα, από τις έως τώρα έρευνες έχουν προκύψει σημαντικά στοιχεία για την προετοιμασία της επίθεσης από τους τρομοκράτες.

Εν αναμονή της προκήρυξης για την ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση στο Πρωτοδικείο Αθηνών, κι ενώ οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής συνεχίζονται σε εντατικούς ρυθμούς, όλα δείχνουν ότι το χτύπημα φέρει τη σφραγίδα της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς». Στελέχη της Αντιτρομοκρατικής σημειώνουν πως η βομβιστική ενέργεια στην οδό Λ.Ριανκούρ δείχνει πως ήταν πολύ καλά προετοιμασμένη. Μάλιστα, από τις έως τώρα έρευνες έχουν προκύψει σημαντικά στοιχεία για την προετοιμασία της επίθεσης από τους τρομοκράτες.

Επίθεση παρόμοια με δύο άλλες των «Πυρήνων»

Από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής, ο εκρηκτικός μηχανισμός που χρησιμοποιήθηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών είναι πανομοιότυπος με εκείνους που χρησιμοποιήθηκαν σε δύο επιθέσεις της συγκεκριμένης οργάνωσης.

Συγκεκριμένα, παραπέμπει στην επίθεση στις 20 Μαρτίου στο κτήριο της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, στην οδό Πέτρου Ράλλη και στις 13 Μαΐου έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Αν και αρχικά υπήρχε η εκτίμηση ότι η εκρηκτική ύλη ήταν ANFO και TNT, τελικά πιθανολογείται ότι πρόκειται για ζελατοδυναμίτιδα ή αμμωνιοδυναμίτιδα.

Η προετοιμασία του χτυπήματος

Από τις έρευνές της, η Αντιτρομοκρατική έχει καταλήξει σε ένα πλαίσιο δράσης των τρομοκρατών για την προετοιμασία μιας επίθεσης. Από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αστυνομικοί προκύπτει ότι η βομβιστική ενέργεια στο Πρωτοδικείο ήταν αντίστοιχα πολύ καλά προετοιμασμένη.

Όπως σημειώνουν στελέχη της Αντιτρομοκρατικής, οι τρομοκράτες επιλέγουν τον στόχο που θα χτυπήσουν. Τις επόμενες ημέρες -αρκετές πριν το «χτύπημα»- κάποιοι από αυτούς, που έχουν αναλάβει να κάνουν την «αυτοψία» του χώρου, περνούν συχνά από το σημείο την ώρα που έχουν αποφασίσει να κάνουν την επίθεση.

Συνήθως, περνάνε πεζή ή πάνω σε δίκυκλα· ένας μόνος του, είτε ένας άντρας και μια γυναίκα προσποιούμενοι το ζευγάρι για να μην κινήσουν υποψίες. Μέσα στο μυαλό τους αλλά και σε σημειωματάρια κάνουν «χαρτογράφηση» του χώρου και καταγράφουν πολύτιμα για αυτούς στοιχεία, όπως που βρίσκονται κάμερες ασφαλείας, εάν υπάρχουν κτίρια με εσωτερική ή εξωτερική φύλαξη, την κίνηση που έχει εκείνη τη στιγμή και σε κάθε περίπτωση τη διαδρομή προς και από το στόχο κ.α.

Ακολούθως, αποφασίζουν πως θα δράσουν για να επιτύχουν το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Εάν θα τοποθετήσουν τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό μέσα σε κάποια σακούλα ή σακ βουαγιάζ, ή εάν θα τον βάλουν σε όχημα όπως συνέβη στη περίπτωση της έκρηξης έξω από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών στους Αμπελοκήπους.

Παράλληλα επιλέγουν το είδος του μηχανισμού και την ποσότητα της εκρηκτικής ύλης. Ο «ειδικός» αναλαμβάνει να κατασκευάσει τη βόμβα στη γιάφκα της οργάνωσης, όπου βρίσκονται αποθηκευμένα τα εκρηκτικά και τα υπόλοιπα αντικείμενα για την συνδεσμολογία.

Ένα με δύο 24ωρα πριν από την επίθεση συνήθως γίνεται μια τελευταία «αυτοψία» του χώρου και εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» από την ηγετική ομάδα ξεκινά η τελευταία φάση της επίθεσης.

Στην περίπτωση του Πρωτοδικείου τα ξημερώματα της Τετάρτης εκλάπη από την περιοχή του Γαλατσίου η μοτοσικλέτα μάρκας Καβασάκι, ασημί χρώματος, με μπαγκαζιέρα. Μετά οι τρομοκράτες την στάθμευσαν είτε σε υπόγειο χώρο πάρκινγκ (το οποίο έχουν νοικιάσει συνήθως χρησιμοποιώντας ψεύτικα στοιχεία) είτε σε κάποιο δρόμο όπου γνώριζαν καλά ότι δεν θα εντοπιστεί το κλεμμένο όχημα άμεσα από διερχόμενους αστυνομικούς.

Λίγη ώρα πριν από την επίθεση

Τα ξημερώματα της Πέμπτης οι τρομοκράτες της ομάδας κρούσης και της υποστηρικτικής ομάδας ξεκίνησαν για το στόχο. Οι πρώτοι, πιθανόν δυο άτομα, πήγαν στη γιάφκα, πήραν τη βόμβα, την τοποθέτησαν στη μπαγκαζιέρα της μοτοσικλέτας και ξεκίνησαν για τους Αμπελοκήπους. Η συνήθης τακτική είναι να κατευθύνονται στο στόχο τους από στενά για να αποφύγουν τυχόν συνάντηση με αστυνομικούς που περιπολούν εκείνη την ώρα. Πάντα μαζί τους φέρουν όπλα έτσι ώστε σε περίπτωση συνάντησης με αστυνομικούς να τα χρησιμοποιήσουν.

Την Πέμπτη, στάθμευσαν την μοτοσικλέτα απέναντι από την είσοδο του κτιρίου σε μια απόσταση περίπου 10 μέτρων ανάμεσα σε αυτοκίνητα. Η ώρα ήταν τέτοια (εκτιμάται λίγο μετά τις 7) που δεν θα κινούσε τις υποψίες του μοναδικού αστυνομικού που βρισκόταν μέσα στο κτίριο. Εξάλλου, ήταν η στιγμή που ήδη έφταναν οι πρώτοι υπάλληλοι του δικαστικού μεγάρου και των εταιρειών που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή.

Οι τρομοκράτες επιλέγουν να τοποθετήσουν τη βόμβα σε τέτοιο σημείο που να μην είναι εφικτή η καταγραφή των χαρακτηριστικών τους από κάμερες ασφαλείας ή από διερχόμενους και συνήθως είναι μεταμφιεσμένοι έτσι ώστε εάν κάποιος τους δει να μην μπορεί να περιγράψει τα ακριβή χαρακτηριστικά τους στους αστυνομικούς.

Στη συνέχεια απομακρύνθηκαν προς το σημείο που τους ανάμεναν είτε με μοτοσικλέτες, είτε με αυτοκίνητα (ακόμα και κλειστού τύπου) οι συνεργοί τους και τράπηκαν σε φυγή. Σε κάθε περίπτωση έχουν μεριμνήσει να ελαχιστοποιήσουν το ενδεχόμενο εντοπισμού τους, αφήνοντας πίσω τους γενετικό υλικό ή κάποιο αντικείμενο που μπορεί να οδηγήσει τους αστυνομικούς στα ίχνη τους.

Αυτή τη φορά, κοντά στο σημείο της επίθεσης βρέθηκαν δυο παλιά κράνη μοτοσικλετιστών, ωστόσο ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έλεγαν χαρακτηριστικά πως «τα εξετάζουμε μεν αλλά θεωρούμε πως δεν θα έκαναν τέτοιο λάθος, δηλαδή να μας άφηναν αντικείμενα από τα οποία θα μπορούσαμε να βρούμε γενετικό υλικό».

Οι τρομοκράτες έκαναν τα δυο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα σε μέσα ενημέρωσης από καρτοτηλέφωνο περιοχής αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της έκρηξης. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ήταν η πλατεία Βικτωρίας.

Οι αστυνομικοί εκτιμούν πως μετά την τοποθέτηση της βόμβας οι τρομοκράτες, που ήταν στους Αμπελοκήπους, ενημέρωσαν είτε με αναπάντητη κλήση σε κινητό είτε με sms τον συνεργό τους που έχει αναλάβει το ρόλο του «τηλεφωνητή» πως όλα έχουν πάει καλά.

Για αυτό το λόγο μια από τις πρώτες ενέργειες που κάνουν μετά από κάθε επίθεση οι αστυνομικοί είναι να ζητήσουν άρση τηλεφωνικού απορρήτου και να εξεταστούν τηλεφωνήματα που έγιναν και τα μηνύματα που εστάλησαν λίγη ώρα πριν και μετά την επίθεση.

Επίσης οι αστυνομικοί ευελπιστούν πως κάποια από τις κάμερες ή ενδεχομένως κάποιος αξιόπιστος αυτόπτης μάρτυρας θα έχει δει κάποιο όχημα να απομακρύνεται με ταχύτητα από την περιοχή και θα έχει συγκρατήσει ενδεχομένως κάποιο χαρακτηριστικό ή ακόμα και τον αριθμό κυκλοφορίας. Πάντως και για τη φάση της διαφυγής, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν πως δεν θα κινήθηκαν από την λεωφόρο Κηφισίας, αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση πίσω από το Γηροκομείο Αθηνών.

Ξεκινά άμεσα η αποκατάσταση των ζημιών

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που θα εκδοθεί τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιούργησε η έκρηξη.

Επίσης, με απόφαση του υπουργού, Χάρη Καστανίδη, ανατέθηκε στην εταιρεία «Θέμις Κατασκευαστική ΑΕ» η αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στα Διοικητικά Δικαστήρια.

Όσον αφορά τα καταστήματα και τα οχήματα, κατά πάγια τακτική εφόσον καλύπτονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες για ζημιές τρομοκρατική επίθεση, αποζημιώνονται από αυτές.

Απαραίτητη προϋπόθεση, να υπάρξει ανάληψη ευθύνης από Οργάνωση.

Εφόσον, δεν υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη για επίθεση, η συνήθης πρακτική προβλέπει την κατάθεση αίτησης αποζημίωσης στη Νομαρχία (πλέον στην Περιφέρεια) με την προσκόμιση βεβαίωσης από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο