«Θα καταστρέψετε το ευρώ» προειδοποίησε ο Τρισέ Γαλλία-Γερμανία
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ φέρεται, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, να προειδοποίησε στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 18 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο ότι οι προτάσεις Γαλλίας και Γερμανίας για το νέο μηχανισμό σταθερότητας θα καταστρέψουν το ευρώ. Η γαλλογερμανική συμφωνία της Ντοβίλ είχε προκαλέσει εκνευρισμό στις αντιπροσωπείες, καθώς ήλθαν ενώπιον ειλημμένων αποφάσεων.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ φέρεται, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, να προειδοποίησε στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 18 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο ότι οι προτάσεις Γαλλίας και Γερμανίας για το νέο μηχανισμό σταθερότητας θα καταστρέψουν το ευρώ. Η γαλλογερμανική συμφωνία του Ντοβίλ είχε προκαλέσει εκνευρισμό στις αντιπροσωπείες, καθώς ήλθαν ενώπιον ειλημμένων αποφάσεων.
«Θα καταστρέψετε το ευρώ» φέρεται να είπε ο Τρισέ στη γαλλική αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, όταν έλαβε από τον υφυπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Γιούργκεν Άσμουσεν το κείμενο της συμφωνίας που είχαν συνάψει την ίδια ημέρα στην πόλη Ντοβίλ η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.
Η γαλλογερμανική συμφωνία προκάλεσε εκνευρισμό στις αντιπροσωπείες των άλλων χωρών που μετείχαν στο Συμβούλιο Υπουργών, καθώς αντελήφθησαν ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν αλλού και αυτοί κλήθηκαν απλώς για να τις επικυρώσουν.
Αιτία της αντίδρασης του Ζαν-Κλοντ Τρισέ ήταν η πρόβλεψη στη γαλλογερμανική συμφωνία ότι από το 2013 που θα λειτουργήσει ο νέος μηχανισμός σταθερότητας, θα κληθούν και οι ιδιώτες επενδυτές να μετέχουν στο κόστος ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης χρέους χώρας της Ευρωζώνης.
Αυτό, κατά την άποψη του Γάλλου κεντρικού τραπεζίτη θα υπέσκαπτε τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ο Τρισέ συνέχισε την κριτική του για το θέμα αυτό και στο δείπνο που έγινε μετά από 10 ημέρες, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις 29 Οκτωβρίου.
Απευθυνόμενος στον Γάλλο πρόεδρο, δήλωσε: «Δεν αντιλαμβάνεστε πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση». Ο Νικολά Σαρκοζί με τη σειρά απάντησε: «Μάλλον μιλάτε σε τραπεζίτες, εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τους πολίτες».
Πάντως, η συμφωνία της Γαλλίας και της Γερμανίας υιοθετήθηκε, με κάποιες τροποποιήσεις, τόσο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 29 Οκτωβρίου, όσο και στην πρόσφατη Σύνοδο στις 17 Δεκεμβρίου.
Το δημοσίευμα της Wall Street Journal με τίτλο: «Καθώς η νάρκη της Ιρλανδίας εξουδετερώθηκε, η Ευρώπη κλυδωνίζεται κατά μήκος του Ρουβίκωνα», αναφέρει ότι η γαλλογερμανική συμφωνία στη Ντοβίλ έχει ως απρόβλεπτη εξέλιξη να πιεστεί η Ευρώπη να κάνει βήματα προς μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική συνεργασία, προς «τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης», αρχίζοντας και τη συζήτηση για την έκδοση ευρωομολόγων.
«Η κρίση έδειξε ότι η διαδικασία του σχηματισμού ευρωπαϊκού έθνους είναι αναγκαία» λέει ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζούλιο Τρεμόντι, προσθέτοντας ότι «θα πάρει χρόνο, αλλά δεν είναι δυνατό να γυρίσουμε το ρολόι πίσω». Υπάρχουν μηνύματα, λένε οι συντάκτες του δημοσιεύματος, ότι μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν το τελευταίο διάστημα, ακόμη και στα ομόλογα της Ιταλίας και του Βελγίου, ασκείται πίεση που ωθεί τις κυβερνήσεις να επιχειρήσουν να κινηθούν προς μία ενωμένη Ευρώπη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών στις 28 Νοεμβρίου, αρκετοί συμμετέχοντες πίεσαν την Πορτογαλία να ζητήσει βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά ο υπουργός Οικονομικών της χώρας αρνήθηκε, λέγοντας ότι η Πορτογαλία δεν χρειάζεται εξωτερική βοήθεια.
Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Ιβάν Μίκλος δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε σε εφημερίδα της χώρας του, ότι η Πορτογαλία και η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα «μακροπρόθεσμα» εάν δεν ήταν στο ευρώ.
Οι οικονομίες των δύο κρατών και ορισμένες άλλες νότιες χώρες της ευρωζώνης δεν είναι αρκετά επαρκείς για το κοινό νόμισμα της Ευρώπης, δήλωσε ο Μίκλος προς σλοβακική εφημερίδα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Πακιστάν: Αυξήθηκε σε 21 ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά στο εμπορικό κέντρο
- Γάζα: Ο Τραμπ έχει προτείνει σε Πούτιν, Ουκρανούς και… Νετανιάχου να συμμετάσχουν στο «Συμβούλιο Ειρήνης»
- Γιόβιτς μετά τα 4 γκολ στον Παναθηναϊκό: «Ιδιαίτερα περήφανος – Η ΑΕΚ έχει ποιότητα»
- Καλπάζει ο πληθωρισμός: Στο 2,9% στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο – Στο 1,9% στην ευρωζώνη
- Αιγάλεω: Άγρια επίθεση σε οδηγό ταξί – «Ένιωσα να τρέχει αίμα από το πηγούνι και την κοιλιά»
- Wikipedia, ετών 25: Μπορεί να επιβιώσει η μεγαλύτερη εγκυκλοπαίδεια του διαδικτύου στην εποχή του AI;
- Βασίλης Κικίλιας: «Οι θαλάσσιες μεταφορές ενώνουν στρατηγικά Ελλάδα και Αίγυπτο»
- Εάν η μείωση του λειτουργικού κόστους είναι σκοπός μιας επιχείρησης, το αυτόνομο SOC είναι η λύση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/lucas-marconnet-Kls_Hq8p-xI-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442