Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στροφή στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου

Στροφή στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου

Το νομοσχέδιο για την σύσταση Εθνικού Φορέα Έρευνας Υδρογονανθράκων, θα εξετασθεί στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της επόμενης Πέμπτης. Ο νέος φορέας θα προκηρύσσει δημόσιους διαγωνισμούς για πετρελαϊκές έρευνες στη χώρα και στο βαθμό που αυτές αποδειχθούν θετικές θα προχωρεί εν συνεχεία στην αξιοποίηση και εκμετάλλευση κοιτασμάτων είτε πετρελαίου, είτε φυσικού αερίου.

Το νομοσχέδιο για την σύσταση Εθνικού Φορέα Έρευνας Υδρογονανθράκων, θα εξετασθεί μεταξύ άλλων στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της επόμενης Πέμπτης. Η συζήτηση του νομοσχεδίου βρισκόταν στην ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου που θα συνεδριάσει το μεσημέρι της Παρασκευής, ωστόσο αποσύρθηκε, λόγω ταξιδιού στο εξωτερικό της υπουργού Περιβάλλοντος Τ.Μπιρμπίλη.

Ο νέος φορέας θα προκηρύσσει δημόσιους διαγωνισμούς για πετρελαϊκές έρευνες στη χώρα και στο βαθμό που αυτές αποδειχθούν θετικές θα προχωρεί εν συνεχεία στην αξιοποίηση και εκμετάλλευση κοιτασμάτων είτε πετρελαίου, είτε φυσικού αερίου.

Η κυβέρνηση εκτιμά πως υπάρχει αμεσότατη ανάγκη να προχωρήσουν οι έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδας, ώστε να υπάρξει εμπλουτισμός των υφιστάμενων ερευνητικών δεδομένων.

Σημειώνεται ότι ήδη από το 1903 έχουν γίνει πολλές έρευνες για την ύπαρξη υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Οι πρώτες έρευνες έγιναν στην ξηρά από ξένες εταιρείες με παραχωρήσεις του Δημοσίου. Ουσιαστικά οι επιστημονικά τεκμηριωμένες έρευνες άρχισαν την δεκαετία του 1960 στη Δυτική Ελλάδα και στο Ιόνιο, από πολυπληθή ομάδα επιστημόνων του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίων.

Έως το 1969 έγιναν εκτεταμένες γεωλογικές, γεωφυσικές και γεωτρητικές έρευνες στην ηπειρωτική Ελλάδα και από το 1969 και μετά οι έρευνες αυτές επεκτάθηκαν και στο θαλάσσιο χώρο. Από το 1975 η τότε ιδρυθείσα Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (ΔΕΠ) ξεκίνησε και αυτόνομες ερευνητικές δραστηριότητες. Από τις θαλάσσιες περιοχές, στο μεν Αιγαίο πραγματοποιήθηκαν γεωτρήσεις στον Θερμαϊκό Κόλπο, σε ένα τμήμα του Θρακικού Πελάγους και στην Λήμνο. Στο Ιόνιο, πραγματοποιήθηκαν ελάχιστες γεωτρήσεις σε πολύ μικρά βάθη θάλασσας.

Στο πλαίσιο των ερευνών αυτών έγιναν συνολικά στη χώρα μας περίπου 120-130 ερευνητικές γεωτρήσεις, 95-100 χερσαίες και οι υπόλοιπες υποθαλάσσιες. Από το σύνολο των παραπάνω γεωτρήσεων, οι 72 ήταν γεωτρήσεις που έγιναν στην περιοχή του Πρίνου (Καβάλα). Από αυτές, μόνο 11 περίπου ήταν ερευνητικές, οι δε υπόλοιπες ήταν γεωτρήσεις περιχαράκωσης που απέβλεπαν στην επιβεβαίωση του μεγέθους των αποθεμάτων και την κατάρτιση του σχεδίου ανάπτυξης, ή παραγωγικές γεωτρήσεις για την άντληση πετρελαίου ή φυσικού αερίου.

Από τις υπόλοιπες 150 ερευνητικές γεωτρήσεις, οι 76 πραγματοποιήθηκαν από την ΔΕΠ και την ΔΕΠ-ΕΚΥ στο πλαίσιο αυτόνομων ερευνητικών δραστηριοτήτων που ανέλαβαν για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου με δικό τους εξοπλισμό και από αυτές, 62 ήταν χερσαίες και 14 θαλάσσιες. Οι υπόλοιπες 74 έγιναν από ξένες εταιρίες, πολλές από τις οποίες όμως ανάγονται σε έρευνες της περιόδου 1939-1967 όπου η προσπάθεια αναζήτησης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα δεν ήταν ακόμα ώριμη.

Από μελέτες και αναλύσεις που πραγματοποίησε η ΔΕΠ-ΕΚΥ στα δεδομένα των 150 αυτών γεωτρήσεων, προέκυψε το συμπέρασμα ότι, μόνον 25-30 γεωτρήσεις (16-20% του συνόλου) ήταν αντιπροσωπευτικές με σημερινά κριτήρια πετρελαιογεωλογικών στόχων και, επομένως, πληρούσαν τις προϋποθέσεις για ανακάλυψη υδρογονανθράκων.

Τα αποτελέσματά των υπόλοιπων 125-130 γεωτρήσεων (80-84% του συνόλου) κατέδειξαν ότι, με σημερινά πετρελαιογεωλογικά κριτήρια, δεν ήταν αντιπροσωπευτικές, βρίσκονταν εκτός στόχου και πρέπει, ως εκ τούτου, να λαμβάνονται υπόψη με επιφύλαξη για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την ύπαρξη (κυρίως όμως για την μη ύπαρξη) πετρελαιοδυναμικού στη χώρα.

Τα μοναδικά μέχρι σήμερα εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα ανακαλύφθηκαν από καναδικές και αμερικανικές εταιρείες σε εντελώς διαφορετική όμως περιοχή. Πρόκειται για το κοίτασμα φυσικού αερίου της νοτίου Καβάλας και το κοίτασμα πετρελαίου του Πρίνου, τα οποία ανακαλύφθηκαν το 1972 στη λεκάνη Πρίνου-Καβάλας.

Η κυβέρνηση θεωρεί πως με τα νέα τεχνολογικά μέσα και τη δυνατότητα αναζήτησης υδρογονανθράκων σε μεγάλα βάθη θα πρέπει να ανοίξει εκ νέου το συγκεκριμένο κεφάλαιο και να αναζητηθούν υποψήφιοι επενδυτές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024