Προσεκτική ως προς τις προσχωρήσεις «γαλάζιων» βουλευτών στο νέο κόμμα η Ντ.Μπακογιάννη
Κορυφώνονται οι πυρετώδεις προετοιμασίες για την ίδρυση του κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη, που θα ανακοινωθεί την Κυριακή. Κρατώντας επτασφράγιστο μυστικό την ονομασία του κόμματός της, η ανεξάρτητη βουλευτής υπόσχεται ότι θα αποτελείται κατά 80% από νέο αίμα και κατά 20% από παλιά, δοκιμασμένα και άφθαρτα πρόσωπα. Ωστόσο, τηρεί προσεκτική στάση ως προς τις προσχωρήσεις «γαλάζιων» βουλευτών στο νέο κόμμα, φοβούμενη τη... «ρετσινιά» της αποστασίας.
Με νέο αίμα κατά 80%, αλλά και με παλιά, δοκιμασμένα και άφθαρτα πρόσωπα κατά το υπόλοιπο 20% υπόσχεται η Ντόρα Μπακογιάννη ότι θα είναι το κόμμα της, την ίδρυση του οποίου θα ανακοινώσει την Κυριακή.
Οι πυρετώδεις προετοιμασίες κορυφώνονται, ενώ η προσοχή της Ρηγίλλης «αποσκιρτήσεις» βουλευτών της προς το νέο πολιτικό μόρφωμα. Γι’ αυτό και συζητήθηκαν ιδιαίτερα οι επαφές και τα σχόλια της κ.Μπακογιάννη στην κρίσιμη μυστική ψηφοφορία για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, όπως αναφέρει «Το Βήμα».
Κρατώντας επτασφράγιστο μυστικό την ονομασία του νέου κόμματος, η κ.Μπακογιάννη τηρεί προσεκτική στάση ως προς το θέμα τυχόν προσχωρήσεων «γαλάζιων» βουλευτών στο κόμμα της, καθώς δεν θέλει να χρεωθεί κάποια «ρετσινιά» για μια (νέα) αποστασία, η οποία θα παραπέμπει συνειρμικά στο πολυτάραχο 1965 και στον ρόλο που διαδραμάτισε ο πατέρας της Κ.Μητσοτάκης στην αποστασία των βουλευτών της Ένωσης Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου. Σε κάποια από τις συζητήσεις της άφησε να εννοηθεί ότι η ίδια έχει δώσει «γραμμή» να μην παρουσιαστεί κάποιος βουλευτής στην ιδρυτική εκδήλωση.
Η κ.Μπακογιάννη βρισκόταν από νωρίς στο γραφείο που διατηρεί στη Βουλή ως πρώην πρωθυπουργός ο κ.Μητσοτάκης και συναντήθηκε με την Έλσα Παπαδημητρίου και τον Αθ.Γιαννόπουλο.
Διαχυτική και ευδιάθετη, η ανεξάρτητη βουλευτής συνομίλησε στους διαδρόμους και στο καφενείο της Βουλής με διάφορους βουλευτές της ΝΔ, καθώς και με κάποιους εκ των εγκαλουμένων πρώην υπουργών, όπως ο Γ.Βουλγαράκης κ.ά. Ακούστηκε μάλιστα να λέει σε ορισμένους από αυτούς μετά τις ομιλίες τους: «Σε άκουσα, ήσουν δυνατός» . Η κ.Μπακογιάννη δεν αποχώρησε από την ψηφοφορία, όπως έπραξε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά παρέμεινε και ψήφισε.
Σε κουβέντα της με δημοσιογράφους σχετικά με το υπό αναγγελία κόμμα της είπε ότι «υπάρχει μεγάλη κρίση αντιπροσώπευσης» και ότι ο νέος πολιτικός σχηματισμός «έρχεται να ‘αξιοποιήσει’ το φθαρμένο πολιτικό σύστημα».
Ωστόσο παραδέχθηκε ότι και η ίδια προέρχεται από αυτό, λέγοντας: «Εγώ θέλω να είμαι ρεαλίστρια και συγκεκριμένη. Θα κάνω την αυτοκριτική μου». Τόνισε άλλωστε: «Έχω να πω πολλές νέες προτάσεις στην κοινωνία».
»Οι πολιτικοί συνήθως αρέσκονται να βλέπουν τα πράγματα μέσα από μεγεθυντικούς φακούς. Τους τελευταίους έξι μήνες που βγήκα από τον ‘γυάλινο πύργο’ ξαναβρήκα τη βουλευτή Ευρυτανίας, ξαναμπήκα στο καφενείο, ‘ξανάνοιξε η αυλαία για μένα’, όπως λέει και ο Καζαντζάκης στην ‘Ασκητική’ του» εκμυστηρεύτηκε στους συνομιλητές της.
Δηλώσεις πολιτικών στελεχών
Ο πρώην υπουργός Γ.Βουλγαράκης σε δηλώσεις του στον ραδιοσταθμό 984, άφησε αιχμές για τον Αντ.Σαμαρά και ταυτόχρονα επανέλαβε ότι δεν έχει αποφασίσει με ποιο κόμμα της κεντροδεξιάς θα συμπορευθεί στο μέλλον.
«Στεναχωριέμαι πάρα πολύ, γιατί βλέπω ότι η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να βρει το δρόμο της. Βεβαίως, επίσης, στεναχωριέμαι γιατί ο τρόπος που αναζητά το δρόμο της, δεν είναι ο καταλληλότερος. Αυτό είναι ένα άλλης τάξεως μέγεθος που θα αποτυπωθεί αντικειμενικά από τον κόσμο, από τις εκλογές, από τις επιλογές κ.λπ.» είπε ο πρώην υπουργός και πρόσθεσε:
«Ο κάθε αρχηγός θέλει το χρόνο του. Στη Νέα Δημοκρατία ήρθαν τα πάνω – κάτω τα τελευταία χρόνια και λυπάμαι που και εγώ ήμουν ένα μέρος αυτού του ζητήματος… Παρακολουθώ αυτά που λένε ο κ. Σαμαράς, ο κ. Καρατζαφέρης, η κ. Μπακογιάννη. Είναι βέβαιο ότι κάτι θα κάνω στο μέλλον, πολιτικά. Δεν είναι τώρα η ώρα να τα πούμε», κατέληξε ο κ. Βουλγαράκης.
Την εκτίμηση ότι το κόμμα που θα ανακοινώσει την Κυριακή η Ντόρα Μπακογιάννη, θα εισέλθει στη Βουλή, διατύπωσε ο βουλευτής της ΝΔ Θ.Γιαννόπουλος μιλώντας στο ραδιοσταθμό Realfm. «Πιστεύω ότι θα μπει στη Βουλή. Είναι μια διαπίστωση η οποία αποτυπώνεται δημοσκοπικά. Αλλά, τέλος πάντων, ας το δούμε την Κυριακή πως θα εξελιχθεί, να δούμε την ονομασία, να δούμε τη δυναμική που θα παρουσιάσει και εδώ θα είμαστε να σχολιάσουμε τις πολιτικές εξελίξεις».
Ο ευρωβουλευτής Θ.Σκυλακάκης μιλώντας στον 984 δήλωσε: «Οποιοδήποτε καινούργιο εγχείρημα σε ένα περιβάλλον πολιτικό, το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο, δεν είναι ασφαλώς μια εύκολη υπόθεση. Η πολιτική, σήμερα, αποτελεί μια πρόκληση. Αλλά, υπάρχει τρόπος να λύσουμε τα προβλήματα που έχουμε στη χώρα, χωρίς την πολιτική διαδικασία;».