Μετ’ εμποδίων το έργο των διασωστών στην Ινδονησία λόγω της ηφαιστειακής τέφρας
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα σωστικά συνεργεία στην Ινδονησία, καθώς η ηφαιστειακή τέφρα δυσχεραίνει το έργο τους, μετά τις νέες εκρήξεις του ηφαιστείου Μεράπι. Εκατοντάδες μέχρι στιγμής οι νεκροί, ενώ οι Αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί. Περίπου 200.000 πολίτες απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους. Υπό στενή παρακολούθηση από τους επιστήμονες η δραστηριότητα του ηφαιστείου. Ματαιώνονται διεθνείς πτήσεις.
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα σωστικά συνεργεία στην Ινδονησία, καθώς η ηφαιστειακή τέφρα δυσχεραίνει το έργο τους, μετά τις νέες εκρήξεις του ηφαιστείου Μεράπι.
Η Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών εκτιμά ότι ο απολογισμός των νεκρών βρίσκεται στους 116 από την 26η Οκτωβρίου με άλλους 485 να έχουν τραυματιστεί. Άλλη κυβερνητική πηγή ανέφερε χθες ότι οι νεκροί είναι 128.
«Ο απολογισμός των νεκρών εκφράζονται φόβοι ότι θα αυξηθεί διότι υπάρχουν ορισμένες περιοχές στις οποίες δεν μπορούσαμε να φθάσουμε λόγω της καυτής τέφρας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Αγκάμ Βερντατάμα.
Η υπηρεσία ανέφερε ότι 200.000 πολίτες απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους, καθώς η ζώνη κινδύνου επεκτάθηκε την Παρασκευή από τα 15 στα 20 χιλιόμετρα περιμετρικά του κρατήρα. Περίπου 250.000 ζουν στη ζώνη αυτή στην κεντρική Ιάβα.
Τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι πάνω από 200 άνθρωποι έχουν δηλώσει πως αγνοούνται συγγενείς τους κοντά στο όρος.
Διασώστες έψαχναν χωριά κατά μήκος του ποταμού Γκεντόλ, σε μια περιοχή η οποία έχει πληγεί ιδιαίτερα. Πριν την έκρηξη της Παρασκευής πολλοί χωρικοί αρνούνταν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και δήλωναν ότι θέλουν να μείνουν για να προστατεύσουν τα ζώα και τις περιουσίες τους.
Ο Σουρόνο, επικεφαλής της Υπηρεσίας Ηφαιστειακών και Γεωλογικών Καταστροφών, δήλωσε ότι η δραστηριότητα στο Μεράπι είναι συνεχής από την Τετάρτη και ότι η ένταση των εκρήξεων στον κρατήρα μεγεθύνθηκε ξανά σήμερα, Κυριακή.
«Οι εκρήξεις συνεχίζονται», φέρεται να δήλωσε στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Antara. «Το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή είναι οι κάτοικοι να βγουν από μια ακτίνα 20 χιλιομέτρων. Καλούμε τους πολίτες που εκκενώνουν την περιοχή να είναι υπομονετικοί και να παραμείνουν στα στρατόπεδα».
Επιστήμονες χαρακτήρισαν την ηφαιστειακή έκρηξη της Παρασκευής την πιο ισχυρή των τελευταίων 100 ετών. Τα καυτά αέρια και η ηφαιστειακή τέφρα προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές σε σπίτια και φυτά στην περιοχή. Η δραστηριότητα του ηφαιστείου στο Όρος Μεράπι στην Ινδονησία παρακολουθείται στενά.
Μέχρι στιγμής δε σχεδιάζεται να αναβληθεί η προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα την επόμενη εβδομάδα.
Ματαιώνονται διεθνείς πτήσεις
Δεκάδες πτήσεις από και προς την Τζακάρτα, πολλές από αυτές διεθνείς, ματαιώθηκαν εξαιτίας των κινδύνων από την έκρηξη του ηφαιστείου Μεράπι, όπως ανακοίνωσαν πηγές της ινδονησιακής Πολιτικής Αεροπορίας.
Χθες, Σάββατο ματαιώθηκαν 30 πτήσεις και σήμερα 50.
«Πενήντα πτήσεις από και προς την Τζακάρτα ματαιώθηκαν σήμερα για λόγους ασφαλείας», διευκρίνισε εκπρόσωπος του διεθνούς αεροδρομίου Σοεκάρνο-Χάτα και πρόσθεσε πως το αεροδρόμιο παραμένει ανοικτό.
Οι πτήσεις αυτές αφορούν τις αεροπορικές εταιρίες: Singapore Airlines, Air Asia, Cathay Pacific, Emirates, Malaysia Airlines, Turkish Airlines και Lufthansa.
Επίσης, ματαιώθηκαν όπως ήταν λογικό και οι πτήσεις προς τις πόλεις της Ιάβας, κοντά στο ηφαίστειο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό
- Η ειρήνη στην Ουκρανία δεν θα είναι απαραίτητα δίκαιη λέει ο Φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Σταμπ
- Κροατία: H δημόσια ραδιοφωνία της χώρας HRT προσπαθεί να μπει στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες
- Γκάμπια: Τουλάχιστον 7 νεκροί, πολλοί αγνοούμενοι στο ναυάγιο πλεούμενου με μετανάστες
- Σε νοσοκομείο τη Μόσχας νοσηλεύτηκε ο Ραμζάν Καντίροφ – «Με δυσκολία τον επανέφεραν στη ζωή»
- Επίθεση και σαμποτάζ σε εργοστάσιο στη Σκωτία που φέρεται να κατασκευάζει ανταλλακτικά για F-35
- Οι εκλογές που θα διαμορφώσουν την Ευρώπη το 2026
- Οι ΗΠΑ ζητούν από την Κίνα να δείξει «αυτοσυγκράτηση» σε σχέση με την Ταϊβάν
- Από τον Μασκ μέχρι τον Κίμελ: Οι πιο εκρηκτικές διαμάχες του Τραμπ το 2025
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 02.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/daniel-joshua-fzbasFbCNww-unsplash-315x220.jpg)











































![Στους έξι οι νεκροί από τις διαδηλώσεις στο Ιράν – Επίθεση σε αστυνομικό τμήμα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/2026-01-01T103319Z_1492501376_RC21RIAC8O1I_RTRMADP_5_IRAN-ECONOMY-PROTESTS-315x220.jpg)

















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442