Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Έκθεση για τις συνέπειες ρυθμίσεων θα συνοδεύει τα νομοσχέδια που κατατίθενται στη Βουλή

Έκθεση για τις συνέπειες ρυθμίσεων θα συνοδεύει τα νομοσχέδια που κατατίθενται στη Βουλή

Τις διατάξεις του νέου Κανονισμού της Βουλής παρουσίασε στην Ολομέλεια ο πρόεδρος του Σώματος Φίλιππος Πετσάλνικος. Μία από τις αλλαγές είναι ότι τα νομοσχέδια που κατατίθενται θα συνοδεύονται υποχρεωτικά από έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών των προτεινόμενων ρυθμίσεων και από έκθεση επί της δημόσιας διαβούλευσης που θα έχει προηγηθεί.

Τις διατάξεις του νέου Κανονισμού της Βουλής παρουσίασε στην Ολομέλεια ο πρόεδρος του Σώματος Φίλιππος Πετσάλνικος.

Μία από τις αλλαγές αφορά το στάδιο της νομοθετικής προδικασίας, και είναι ότι τα νομοσχέδια που κατατίθενται θα συνοδεύονται υποχρεωτικά από έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών των προτεινόμενων ρυθμίσεων και από έκθεση επί της δημόσιας διαβούλευσης που θα έχει προηγηθεί.

Επίσης, σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό της Βουλής, ο υπουργός ενημερώνει εγγράφως τα μέλη της αρμόδιας διαρκούς κοινοβουλευτικής επιτροπής, αποστέλλοντας τα κείμενα που τίθενται προς διαβούλευση.

Άλλες αλλαγές αφορούν την επεξεργασία νομοσχεδίων στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, όπου καθιερώνεται στάδιο διπλής ανάγνωσης. Δηλαδή, η επεξεργασία και εξέτασή τους, γίνεται σε δύο στάδια που απέχουν επτά πλήρεις ημέρες μεταξύ τους.

Στο μεσοδιάστημα δίνεται η δυνατότητα στα μέλη της επιτροπής να υποβάλλουν στον αρμόδιο υπουργό προτάσεις και βελτιώσεις για τις οποίες λαμβάνει θέση στη δεύτερη ανάγνωση.

Το ίδιο δικαίωμα έχει και κάθε ειδική μόνιμη επιτροπή της Βουλής, η οποία μπορεί να διατυπώσει γνώμη, εφόσον το νομοσχέδιο ή η πρόταση νόμου εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της.

Στη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου γίνεται εκ νέου συζήτηση και ψήφιση κάθε άρθρου ξεχωριστά. Εξαίρεση γίνεται στα κατεπείγοντα και τις ειδικές νομοθετικές διαδικασίες.

Επίσης, οι αλλαγές αφορούν την κατάθεση νομοσχεδίων έως την Πέμπτη στις 20:00 και τροπολογιών, μέχρι την Παρασκευή ώρα 13:00.

Συστήνονται δύο νέες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές: Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων και Επιτροπής για την Παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης. Παράλληλα, συστήνεται Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

Θεσπίζεται η συμμετοχή της Βουλής στη διαδικασία επιλογής των επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Συγκεκριμένα, η επιλογή του προέδρου, του αντιπροέδρου και δυο μελών της διοίκησής της γίνεται με ομοφωνία, ή τουλάχιστον με αυξημένη πλειοψηφία 4/5 από τη Διάσκεψη των Προέδρων

Ακόμα, ο κοινοβουλευτικός έλεγχος δημοσίων συμβάσεων θα γίνεται από τις διαρκείς επιτροπές

Ο κ. Πετσάλνικος τόνισε ότι οι ρυθμίσεις αυτές θα συμβάλλουν τόσο στην ενίσχυση της διαφάνειας και στη βελτίωση της ποιότητας του νομοθετικού και κοινοβουλευτικού έργου, όσο και στην αναβάθμιση της λειτουργίας του βουλευτή και του ρόλου του στη νομοθετική παραγωγή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο