Στο 1% επιταχύνθηκε η ανάπτυξη της ευρωζώνης στο β΄ τρίμηνο με οδηγό τη Γερμανία
Τη μεγαλύτερη αύξηση από την Επανένωση της χώρας σημείωσε το γερμανικό ΑΕΠ στο β' τρίμηνο του 2010, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή, το ποσοστό ανάπτυξης κινήθηκε στο 2,2%. Ενθαρρυντικά στοιχεία και από άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, στο 1% η ανάπτυξη της ευρωζώνης, υψηλότερο επίπεδο των τεσσάρων τελευταίων ετών. Ενθαρρυντικά και «πολλά υποσχόμενα» τα στοιχεία αλλά η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη, σχολιάζει η Κομισιόν.
Τη μεγαλύτερη αύξηση από την Επανένωση της χώρας σημείωσε το γερμανικό ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή, το ποσοστό ανάπτυξης κινήθηκε στο 2,2%.
Επιπλέον, ο ρυθμός ανάπτυξης στο α’ τρίμηνο αναθεωρήθηκε προς τα πάνω στο 0,5% (από 0,2%).
«Ποτέ δεν υπήρξε ένας τέτοιος ρυθμός ανάπτυξης στην επανενωμένη Γερμανία» σχολίασε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της χώρας και απέδωσε την εντυπωσιακή αύξηση στη συμβολή των εξαγωγών και των επενδύσεων.
«Προβλέπω ανάπτυξη πέραν του 3% για το 2010» δήλωσε ο Αντρέας Σόιρλε της DekaBank. «Η γερμανική οικονομία αναπτύσσεται χάρη στην παγκόσμια ζήτηση» σημείωσε.
Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία και από άλλες μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης.
Η γαλλική οικονομία επεκτάθηκε κατά 0,6% το δεύτερο τρίμηνο, από 0,2% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου ενώ στην Ισπανία, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2%, έναντι 0,1% στο πρώτο τρίμηνο.
Χάρη κυρίως στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της Γερμανίας, ο μέσος όρος της ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 1% για το δεύτερο τρίμηνο, υψηλότερα κατά 0,3% απ’ ό,τι αναμενόταν, έναντι ανάπτυξης 0,2% στο πρώτο τρίμηνο.
Το 1% είναι ο υψηλότερος ρυθμός από το 2006. Την ίδια ώρα, όμως, η ανεργία εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, κοντά στο 10%.
Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε το β’ τρίμηνο κατά 1,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Στο σύνολο των 27 χωρών της ΕΕ, ο ρυθμός ανάπτυξης ανήλθε επίσης στο 1% σε τριμηνιαία βάση και 1,7% σε ετήσια.
Η Κομισιόν υποδέχθηκε με ικανοποίηση τα στοιχεία, τονίζοντας όμως τη θέση της ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να επικεντρωθούν στη δημοσιονομική εξυγίανση και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς η ανάκαμψη παρραμένει εύθραυστη.
«Είναι ένα υποσχόμενο νούμερο, επιβεβαιώνει ότι η ανάκαμψη βρίσκεται σε καλή τροχιά, τόσο στην ευρωζώνη, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση» σχολίασε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ, σημειώνοντας όμως πως «παρ’ όλα αυτά, όπως έχουμε πει στο παρελθόν, υπάρχουν στοιχεία αβεβαιότητας τα οποία δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε». «Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε» κατέληξε ο εκπρόσωπος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Η ενημέρωση ως φαστ φουντ – Το TikTok έγινε το κορυφαίο social για ειδήσεις μεταξύ νέων
- Χαμός στις ΗΠΑ με τον Λεμπρόν Τζέιμς
- Πολιτική θύελλα μετά τις απαξιωτικές δηλώσεις για διεθνείς οργανισμούς – «Ποιος ασκεί εξωτερική πολιτική σε αυτή τη χώρα;»
- Πενήντα χρόνια χωρίς τη Χάνα Άρεντ: Οι «Απαρχές του ολοκληρωτισμού» παραμένουν πιο επίκαιρες από ποτέ
- Μεγάλη αλλαγή στον κανονισμό του οφσάιντ προανήγγειλε ο Ινφαντίνο – Πώς θα αλλάξει το ποδόσφαιρο
- Αναβολή της δίκης του Ivan Greko – Τι ζήτησε το δικαστήριο
- «Ο Γιαμάλ είναι ο παίκτης του μέλλοντος»
- «Προπύργιο της Αριστεράς» – Ο Τραμπ διαλύει ένα από τα σημαντικότερα κλιματικά εργαστήρια του κόσμου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 29.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/ken-cheung-yHST1WmTqzI-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442