Τορόντο: Το τσάι ίσως παρέχει προστασία έναντι του καρκίνου του ενδομητρίου, αν και το ζήτημα πρέπει να μελετηθεί σε βάθος ώστε να αποσαφηνιστεί αν τα αντιοξειδωτικά που περιέχει προσφέρουν πραγματικά οφέλη.
Τορόντο: Το τσάι ίσως παρέχει προστασία έναντι του καρκίνου του ενδομητρίου, αν και το ζήτημα πρέπει να μελετηθεί σε βάθος ώστε να αποσαφηνιστεί αν τα αντιοξειδωτικά που περιέχει προσφέρουν πραγματικά οφέλη.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του επιστημονικού εντύπου American Journal of Obstetrics and Gynecology, το τσάι είναι το δεύτερο πιο συχνά καταναλισκόμενο αφέψημα στον κόσμο, μετά το νερό και πολλαπλές μελέτες έχουν εξετάσει κατά πόσο έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Ζωικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες που περιέχει μπορούν να συρρικνώσουν τους καρκινικούς όγκους, αλλά τα αποτελέσματα των ερευνών που έχουν γίνει για τον καρκίνο του ενδομητρίου, δεν έχουν παρουσιάσει ξεκάθαρα αποτελέσματα.
Οι ερευνητές του Εθνικού Κέντρου για την Έρευνα και Ασφάλεια Νέων Φαρμάκων της Σαγκάη, ανέλυσαν αρκετές δημοσιευμένες μελέτες επικεντρώνοντας στον ρόλο του πράσινου και μαύρου τσαγιού στην πρόληψη του καρκίνου του ενδομητρίου.
Ενώ διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τσαγιού, ειδικά πράσινου, προσφέρει κάποια προστασία κατά του καρκίνου του ενδομητρίου, ο περιορισμός των συνολικών μελετών, συνεπάγεται την συνέχιση της έρευνας του θέματος.
Στην κινεζική μελέτη συμπεριλήφθηκαν επτά παλαιότερες έρευνες, όπου συγκρίνονταν άτομα που έπιναν συχνά τσάι με όσους είχαν ελάχιστη ή καθόλου κατανάλωση του αφεψήματος και στην συνέχεια συγκρίθηκε η χαμηλή, μέτρια και υψηλή κατανάλωση.
Μετά από συνυπολογισμό των διαφορετικών τρόπων μέτρησης του καταναλισκόμενου τσαγιού, διαπιστώθηκε ότι η αύξηση του τσαγιού σε δύο φλιτζάνια την ημέρα σχετιζόταν με 25% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου. Η σχέση ήταν έντονη ως προς το πράσινο τσάι αλλά όχι το μαύρο. Επίσης παρατηρήθηκε προστατευτική σχέση στις κινεζικές και ιαπωνικές μελέτες, όχι όμως στις αμερικανικές.
Οι επιστήμονες εξηγούν ότι η μείωση του κινδύνου που καταγράφεται στις ασιατικές μελέτες αλλά όχι στις δυτικές μπορεί να είναι αποτελέσματα κάποιου παράγοντα που δεν συνεκτιμήθηκε όπως η διατροφή, ο τρόπος ζωής ή οι γενετικές διαφορές. Για παράδειγμα μια γυναίκα από δυτική χώρα πίνει κυρίως μαύρο τσάι ενώ οι ασιάτισσες προτιμούν το πράσινο.
Εν τέλει η μέτρηση της έκθεσης στο τσάι ήταν δύσκολη. Η κατανάλωση στις διάφορες μελέτες μετρήθηκε σε φλιτζάνια ημερησίως, αλλά η χωρητικότητα του φλιτζανιού διέφερε μεταξύ των συμμετεχόντων και των χωρών προέλευσης.
Πάντως αν το τσάι προσφέρει προστασία έναντι του καρκίνου του ενδομητρίου, πιθανόν αυτό να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Ο καρκίνος του ενδομητρίου έχει σχετιστεί με την στειρότητα και την καθυστερημένη εμμηνόπαυση, ενώ η καφεΐνη που περιέχει το τσάι μπορεί να προκαλέσει ορμονικές αλλαγές.
Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι το τσάι περιέχει αντιοξειδωτικά που επηρεάζουν την εκδήλωση καρκίνου. Το τσάι περιέχει επίσης φυτοοιστρογόνα, που προστατεύουν από τον καρκίνο του ενδομητρίου επειδή παρεμβαίνουν στους υποδοχείς οιστρογόνων.