Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Η Κούβα «στηρίζει την τρομοκρατία» δηλώνει Αμερικανός αξιωματούχος

Η Κούβα «στηρίζει την τρομοκρατία» δηλώνει Αμερικανός αξιωματούχος

Η Κούβα «προσφέρει καταφύγιο σε τρομοκράτες» δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δεν θέλησε να κατονομαστεί, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της Αβάνας, κάνοντας λόγο ένα «πολιτικά υποκινούμενο κόλπο» των ΗΠΑ και νέα «εχθρική ενέργεια».

2

Η Κούβα «προσφέρει καταφύγιο σε τρομοκράτες» και οι πολίτες της, καθώς και όσοι φθάνουν στις ΗΠΑ από τη χώρα αυτή, πρέπει να περιλαμβάνονται στη αμερικανική λίστα των ταξιδιωτών που υπόκεινται σε επισταμένους ελέγχους, δήλωσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πέρυσι «η κουβανική κυβέρνηση συνέχισε να προσφέρει καταφύγιο σε αρκετούς τρομοκράτες», κυρίως σε μέλη της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ και σε αντάρτες των κολομβιανών FARC και του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN), διευκρίνισε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η κυβέρνηση του Ραούλ Κάστρο θα επέτρεπε επίσης, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, «σε αμερικανούς φυγάδες -μεταξύ τους ορισμένα μέλη εξτρεμιστικών ομάδων- να διαμείνουν νόμιμα» στο νησί.

Ο αξιωματούχος προέβη στις δηλώσεις αυτές απαντώντας στο διάβημα διαμαρτυρίας της Κούβας προς τον Τζόναθαν Φάραρ, τον επικεφαλής του Τομέα αμερικανικών συμφερόντων στην Αβάνα, χθες Τρίτη και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για την απόφαση της Ουάσινγκτον να ενισχύσει τους ελέγχους των επιβατών στα αεροπλάνα με προορισμό τις ΗΠΑ.

Σε ανακοίνωσή της η κουβανική κυβέρνηση επισημαίνει ότι επέδωσε έντονη νότα διαμαρτυρίας στην οποία χαρακτηρίζει τα νέα μέτρα «ένα πολιτικά υποκινούμενο» κόλπο των ΗΠΑ για να αιτιολογήσουν το 47χρονο εμπορικό εμπάργκο που έχουν επιβάλει στο νησί.

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά αυτή τη νέα εχθρική ενέργεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ», τονίζεται στην ανακοίνωση της κουβανικής κυβέρνησης.

Η Κούβα περιλαμβάνεται στη «μαύρη λίστα» της Ουάσινγκτον με τις 14 χώρες των οποίων οι πολίτες στο εξής υποβάλλονται σε πρόσθετους ελέγχους ασφαλείας, μετά την απόπειρα ανατίναξης αεροσκάφους των αερογραμμών Delta Airlines στις 25 Δεκεμβρίου που εκτελούσε πτήση από το Aμστερνταμ στο Ντιτρόιτ από έναν 23χρονο Νιγηριανό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο