Εντείνονται οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις από το στρατό των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν
Οι ειδικές δυνάμεις του στρατού των ΗΠΑ ενέτειναν τις «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις εναντίον μερικών από τις πιο επικίνδυνες ομάδες στο Αφγανιστάν και σχεδιάζουν να επεκτείνουν ακόμη περισσότερο τη δράση τους το 2010, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα The New York Times. Νέες αιματηρές επιθέσεις στο Πακιστάν.
Οι ειδικές δυνάμεις του στρατού των ΗΠΑ ενέτειναν τις «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις εναντίον μερικών από τις πιο επικίνδυνες ομάδες στο Αφγανιστάν και σχεδιάζουν να επεκτείνουν ακόμη περισσότερο τη δράση τους το 2010, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα The New York Times.
Επικαλούμενη μη κατονομαζόμενους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, η εφημερίδα γράφει ότι κομάντος από την δύναμη Δέλτα του στρατού και ομάδες Seals του ναυτικού σημείωσαν επιτυχίες στην προσπάθεια εξασθένισης του δικτύου υπό τον Σιρατζουντίν Χακάνι, που κατά αμερικανικές πηγές είναι ο σημαντικότερος οπλαρχηγός των Ταλιμπάν στο ανατολικό Αφγανιστάν.
Η ομάδα του Χακάνι χρησιμοποιούσε βάσεις στο γειτονικό Πακιστάν για να εξαπολύει θανάσιμες επιθέσεις μέσα και γύρω από την Καμπούλ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Αξιοποιώντας υποκλαπείσες συνομιλίες μέσω κινητών τηλεφώνων, οι κομάντος των ΗΠΑ σκότωσαν «σημαντικούς πράκτορες» των Ταλιμπάν στην πόλη Μάρτζα, προπύργιο της παράταξης αυτής στην επαρχία Χελμάντ, ανέφεραν οι Τάιμς.
Αξιωματικοί των Πεζοναυτών θεωρούν ότι στην πόλη βρίσκονται πάνω από 1.000 μαχητές, σύμφωνα το δημοσίευμα.
Παρότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και οι σύμβουλοί του δεν έχουν αναφερθεί δημόσια στις απόρρητες αυτές επιχειρήσεις, που εντάσσονται στη νέα στρατηγική της αμερικάνικης κυβέρνησης για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, αυτές θα ενταθούν το 2010 με την ανάπτυξη άλλων 30.000 ανδρών των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, έγραψαν οι Τάιμς.
Νέες επιθέσεις
Εν τω μεταξύ, μη επανδρωμένο τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος των ΗΠΑ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον εξτρεμιστών στο βορειοδυτικό Πακιστάν το Σάββατο, σκοτώνοντας 13 άτομα, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών στη χώρα.
Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε ένα σπίτι στο βόρειο Ουαζιριστάν με δύο πυραύλους. Από την επίθεση τραυματίστηκαν δύο ακόμη άτομα.
Με τη σειρά τους, Πακιστανοί μαχητές ανατίναξαν την κατοικία κυβερνητικού αξιωματούχου στην περιοχή Κουράμ, στη μεθόριο με το Αφγανιστάν, σκοτώνοντας τον ίδιον και άλλους πέντε ανθρώπους, ανέφεραν η τοπική κυβέρνηση και αξιωματούχοι ασφαλείας.
Η επίθεση στην περιοχή Σάντα, κατά την οποία σκοτώθηκε ο χαμηλόβαθμος τοπικός αξιωματούχος Σαρφράζ Χαν, όπως και ο γιος του, φαίνεται να εντάσσεται στην αιματηρή εκστρατεία συνδεόμενων με την Αλ Κάιντα μαχητών, οι οποίοι αντιμάχονται την πολιτική κυβέρνηση του προέδρου Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, την οποία θεωρούν φιλοαμερικανική.
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.