Ενεργότερο ρόλο του ΟΑΣΕ στις προκλήσεις του 21ου αιώνα ζητά ο Γ.Παπανδρέου
Ταχύτερα βήματα, «ώστε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που θέτει ο 21ος αιώνας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια» ζήτησε ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στη Σύνοδο του ΟΑΣΕ, η οποία πραγματοποιείται στην Αθήνα. Στο περιθώριο της Συνόδου ο πρωθυπουργός έχει σημαντικές διμερείς συναντήσεις.
Ταχύτερα βήματα, «ώστε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που θέτει ο 21ος αιώνας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια» ζήτησε ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στη Σύνοδο του ΟΑΣΕ, η οποία πραγματοποιείται στην Αθήνα.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην παγκόσμια οικονομική και περιβαλλοντική κρίση, καθώς και στην κρίση στο Αφγανιστάν.
Τόνισε δε ότι ο ΟΑΣΕ μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε όλα αυτά τα ζητήματα και κάλεσε τις συμμετέχουσες χώρες να δείξουν πολιτική βούληση για την προώθησή τους.
Στο περιθώριο της Συνόδου ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου έχει σειρά διμερών συναντήσεων με ομολόγους του χωρών-μελών του ΟΑΣΕ.
Ο κ. Παπανδρέου είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι. Ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας είχε κατ ιδίαν συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργός Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα.
Η ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αξιοποιεί κάθε ευκαιρία για απευθείας επαφές προκειμένου να εμπεδώσει το θετικό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο κ. Δρούτσας μάλιστα δεν απέκλεισε να πραγματοποιήσει επίσκεψη στα Σκόπια ως προεδρεύων του ΟΑΣΕ.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι η μόνη διαδικασία για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων ως προς την εκκρεμότητα της ονομασίας είναι αυτή υπό τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών.
Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Ούγγρο ομόλογό του Πέτερ Μπάλατζ, τον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών Ιλίρ Μέτα, τον υφυπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Βέρνερ Χόγιερ και τον ΓΓ του ΟΑΣΕ Μαρκ Περέν ντε Μπρισαμπό.
Αργότερα θα υπογραφεί μνημόνιο μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα και του Ουκρανού ομολόγου του Πέτρο Ποροσένκο, για τη συνεργασία μεταξύ των δύο υπουργείων.
Μετά το γεύμα θα συνεχιστούν οι επίσημες τοποθετήσεις των εκπροσώπων των χωρών.
Αντιδράσεις από τη ΝΔ
Τάση διολίσθησης προς «διμεροποίηση»του ζητήματος της ονομασίας διακρίνει η ΝΔ πίσω από τις επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με την ηγεσία της ΠΓΔΜ.
Ο εκπρόσωποςΤύπου του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος υπενθύμισε ότι όλες οι κυβερνήσεις εργάστηκαν με συνέπεια ώστε το ζήτημα να διατηρήσει τον περιφερειακό και διεθνή χαρακτήρα του, όπως άλλωστε τονίζεται στην απόφαση 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο ίδιος κάλεσε την κυβέρνηση να ενημερώσει έγκαιρα και υπεύθυνα τα πολιτικά κόμματα, τη Βουλή και την κοινή γνώμη.
Υποψήφιο για 8 Όσκαρ είναι το ρομαντικό δράμα της Κλόι Ζάο, με τίτλο Άμνετ που κλέβει τις εντυπώσεις στις σκοτεινές αίθουσες. Αυτές είναι οι νέες ταινίες της εβδομάδας.