Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για την ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ
Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην άρση των εμποδίων και των στρεβλώσεων στο θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση και κατασκευή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δήλωσε την Παρασκευή ο υφυπουργός Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης.
27
Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην άρση των εμποδίων και των στρεβλώσεων στο θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση και κατασκευή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως δήλωσε την Παρασκευή ο υφυπουργός Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στο συνέδριο της ΔΕΗ με θέμα «Θεσμικό πλαίσιο, επενδυτικές ευκαιρίες και καινοτομίες στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας».
Παράλληλα, ο κ. Μανιάτης είπε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε οι τοπικές κοινωνίες να είναι σύμμαχοι και όχι αντίπαλοι σε αυτές τις επενδύσεις.
Ο υφυπουργός Ενέργειας επισήμανε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να αυξηθεί τουλάχιστον σε 20% η συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο ως το 2020.
Στο σχεδιασμό, εκτός από αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά, περιλαμβάνονται υπεράκτια αιολικά πάρκα και μονάδες γεωθερμίας. Ο κ. Μανιάτης επανέλαβε ότι στο ενεργειακό μείγμα της χώρας δεν περιλαμβάνονται μονάδες λιθάνθρακα ή πυρηνικά.
Τα επενδυτικά σχέδια μονάδων ΑΠΕ με άδεια παραγωγής ή θετική γνωμοδότηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας υπερβαίνουν σε αριθμό τα 1.000 και σε ισχύ τα 9.000 μεγαβάτ.
Το 90% αυτών είναι αιολικά, στα φωτοβολταϊκά η ισχύς των αιτήσεων υπερβαίνει τα 3.000 μεγαβάτ, ενώ εντύπωση προκαλεί, όπως είπε ο κ. Μανιάτης, το πλήθος (άνω των 7.000) των αιτήσεων για μικρές μονάδες φωτοβολταϊκών, η αξιολόγηση των οποίων θα ολοκληρωθεί σύντομα.
Ο κ. Μανιάτης στάθηκε ιδιαίτερα στα σχέδια διασύνδεσης των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο, που εκτίμησεότιθα ωφελήσει τόσο την οικονομία όσο και τα ίδια τα νησιά του Αιγαίου, αφού θα αντιμετωπίσει το ενεργειακό τους πρόβλημα.
Παρουσιάζοντας τους στόχους της ενεργειακής πολιτικής, μίλησε για ασφάλεια εφοδιασμού, βελτιστοποίηση των υπηρεσιών, προστασία του περιβάλλοντος, αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, βελτίωση της απόδοσης των μονάδων και του δικτύου μεταφοράς/διανομής, προώθηση των ΑΠΕ και εξοικονόμηση ενέργειας η οποία, όπως τόνισε, θα αντιμετωπιστεί ως εθνικός ενεργειακός πόρος, ανάλογος με το λιγνίτη, τα αιολικά και τα ηλιακά.
Στο πλαίσιο αυτό, θα ληφθούν μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας από όλους τους καταναλωτές και τα νοικοκυριά, ιδίως κατά τις ώρες αιχμής, με αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Αιματηρό επεισόδιο στη Θεσσαλονίκη – Πυροβόλησαν 28χρονο
- Η διπλωματία του Λανουά με τους διαιτητές του τελικού Κυπέλλου
- «Στρακαστρούκες»: Η παράσταση του Δημήτρη Σαμόλη ξεκινά καλοκαιρινή περιοδεία
- Αρκάς: Η καλημέρα της νέας εβδομάδας
- Για ποιες επιχειρήσεις γίνεται υποχρεωτικό το ψηφιακό δελτίο αποστολής
- Ο γρήγορος ύπνος πριν το μεσημέρι κρύβει περισσότερους κινδύνους από όσους νομίζεις
- Ο Τραμπ περιγράφει λεπτό προς λεπτό την επίθεση στο δείπνο των ανταποκριτών – «Η ταχύτητα του δράστη ήταν εντυπωσιακή»
- Εκκαθαρίσεις, θρησκεία, πόλεμος: Το Πεντάγωνο στη δίνη ενός αχαλίνωτου Χέγκσεθ, που κάνει «πολιτιστικό πόλεμο»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 27.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/anthony-E4SigA-v5l4-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442