«Ψαλιδίζεται» ισπανικός νόμος που επέτρεπε τη εκδίκαση διεθνών υποθέσεων
Μειώνεται το πεδίο εφαρμογής νόμου για την ισπανική δικαιοσύνη, ο οποίος είχε χρησιμοποιηθεί για τη δίωξη του Πινοσέτ και του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι Ισπανοί δικαστές θα μπορούν να εκδικάσουν διεθνείς υποθέσεις μόνο εάν υπάρχουν θύματα Ισπανοί ή αν οι ένοχοι βρίσκονται στην Ισπανία.
Μειώνεται το πεδίο εφαρμογής νόμου για την ισπανική δικαιοσύνη, ο οποίος είχε χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν για τη δίωξη του Αουγκούστο Πινοσέτ και του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι Ισπανοί δικαστές θα μπορούν να εκδικάσουν διεθνείς υποθέσεις μόνο εάν υπάρχουν θύματα ισπανικής υπηκοότητας ή αν οι ένοχοι βρίσκονται στην Ισπανία.
Το κόμμα των Σοσιαλιστών και η αντιπολίτευση των συντηρητικών έδειξαν μια σπάνια ενότητα, προκειμένου να περάσει το μέτρο από τη Βουλή. Τώρα το μέτρο θα πάει στην Γερουσία, όπου αναμένεται να εγκριθεί.
Σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι Ισπανοί δικαστές θα μπορούν να εκδικάσουν διεθνείς υποθέσεις μόνο εάν εμπλέκονται θύματα ισπανικής υπηκοότητας ή αν οι υποτιθέμενοι ένοχοι βρίσκονται στην Ισπανία.
Σήμερα η ισπανική Δικαιοσύνη επιτρέπει στα δικαστήρια της χώρας να εκδικάσουν υποθέσεις που σχετίζονται με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονίες, εφόσον τα εγκλήματα αυτά εμπίπτουν σε διεθνή δικαιοδοσία, ακόμη και εάν τα θύματα ή οι θύτες δεν είναι Ισπανοί, με το σκεπτικό ότι «η διεθνής δικαιοδοσία κατισχύει της ύπαρξης ή μη εθνικών συμφερόντων».
Η απόφαση για αλλαγή του νόμου έρχεται μετά από «παράπονα» από χώρες όπως το Ισραήλ.
Υποψήφιο για 8 Όσκαρ είναι το ρομαντικό δράμα της Κλόι Ζάο, με τίτλο Άμνετ που κλέβει τις εντυπώσεις στις σκοτεινές αίθουσες. Αυτές είναι οι νέες ταινίες της εβδομάδας.