51

Οι αναταράξεις στους Εργατικούς συνεχίζονται μετά τον κόλαφο των ευρωεκλογών. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για τη μάχη της ζωής μας» δηλώνει ο Ντέβιντ Μίλιμπαντ στον Guardian και παραδέχεται ότι έφθασε και ο ίδιος κοντά στην παραίτηση την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Γκόρντον Μπράουν «χαροπάλευε».

Την ίδια στιγμή, ο λόρδος Πιτερ Μάντελσον προβλέπει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις στο συνέδριο των Εργατικών το Σεπτέμβριο, δήλωση που φανερώνει ότι γενικεύεται η αμφισβήτηση του Βρετανού πρωθυπουργού παρά τα στηρίγματα που βρήκε, ενδεχομένως πρόσκαιρα, στην κοινοβουλευτική του ομάδα.

Ο Γκόρντον Μπράουν πέρασε τις χειρότερες δέκα ημέρες της θητείας του. Αποκορύφωση ήταν η ιστορική ήττα που υπέστησαν οι Εργατικοί στις ευρωεκλογές και τις τοπικές εκλογές της 4ης Ιουνίου. Εν μέσω της εκλογικής φθοράς και του τεράστιου σκανδάλου με τα βουλευτικά έξοδα παραιτήθηκαν 11 υπουργοί και ζητήθηκε ανοιχτά η παραίτηση και του ίδιου.

Ο Μπράουν κατάφερε να διατηρήσει την εξουσία, αφού δεν την διεκδίκησε κανείς με αξιώσεις. Πάντως ορισμένοι σχολιαστές επισήμαναν πως εάν ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ -που φέρεται να ενεχόταν σε «συνωμοσία» κατά του πρωθυπουργού πέρυσι- είχε υποβάλει παραίτηση, ο διάδοχος του Τόνι Μπλερ θα ήταν αναγκασμένος να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.

«Μερικές φορές παίρνεις τις αποφάσεις σου μετά από πολύ σχεδιασμό και υπολογισμό και μερικές φορές τις παίρνεις μάλλον γρήγορα» είπε ο Μίλιμπαντ στην εφημερίδα Guardian. «Πήρα την απόφασή μου [να μην παραιτηθώ] με καλή πίστη» αναφέρει.

Ο Μίλιμπαντ δεν έχει δώσει συνέντευξη επί εσωτερικής πολιτικής εδώ και εννέα μήνες, αφότου δέχθηκε κατηγορίες για πολιτικές μανούβρες με το βλέμμα στην πρωθυπουργία. Ο ίδιος αρνείται να αποδεχθεί ότι η απόφασή του να στηρίξει τον Μπράουν την περασμένη εβδομάδα ουσιαστικά έσωσε τον Βρετανό πρωθυπουργό. «Είναι αδύνατο να το πει κανείς» δηλώνει.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι τα καταστροφικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών ήλθαν ως «ηλεκτροσόκ» για την ηγεσία των Εργατικών.

Εκφράζει απογοήτευση για την έλλειψη οράματος από την ηγεσία του κόμματος, σημειώνει ότι οι ψηφοφόροι ακόμη δεν γνωρίζουν τι εκπροσωπεί ο Μπράουν και οι Εργατικοί και καλεί τους συναδέλφους του υπουργούς να «βγουν έξω και να προετοιμαστούν για τη μάχη της ζωής μας», εν όψει των επόμενων βουλευτικών εκλογών που απέχουν στο μέγιστο 11 μήνες.

Από την πλευρά του, ο Μάντελσον δηλώνει στην Daily Telegraph πως υπάρχει «μια μικρή ομάδα ανταρτών» που δεν συμφωνούν με τον τρόπο που ηγείται ο Μπράουν και θα τον αμφισβητήσουν ανοιχτά στο προσεχές συνέδριο των Εργατικών. Πάντως, προσθέτει πως ο Βρετανός πρωθυπουργός «δεν θα χάσει τον ύπνο του».

Όλες οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι οι Εργατικοί θα ηττηθούν από τους Συντηρητικούς του Ντέιβιντ Κάμερον στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, που θα πρέπει να διεξαχθούν έως τα μέσα της επόμενης χρονιάς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιο σας