«Οδυνηρούς συμβιβασμούς» ζητά ο Ομπάμα από τις αυτοκινητοβιομηχανίες
Ενώ η κυβέρνηση Ομπάμα επέστρεψε ως ανεπαρκή τα σχέδια ανασυγκρότησης της GM και της Chrysler, που ζητούν κρατική ενίσχυση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ μιλά πλέον για «οδυνηρούς συμβιβασμούς» για τη διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας και τονίζει ότι δεν θα επιτρέψει την κατάρρευσή της.
95
Ενώ η κυβέρνηση Ομπάμα επέστρεψε ως ανεπαρκή τα σχέδια ανασυγκρότησης της General Motors και της Chrysler, που ζητούν κρατική ενίσχυση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ μιλά πλέον για «οδυνηρούς συμβιβασμούς» για την διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας, αλλά τονίζει ότι δεν θα επιτρέψει την κατάρρευσή της.
«Δεν μπορούμε, δεν θέλουμε και δεν θα αφήσουμε την αυτοκινητοβιομηχανία μας απλώς να εξαφανιστεί» ανέφερε ο πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου όπου παρότρυνε τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να συμφωνήσουν σε συμβιβασμούς.
Πάντως, επισήμανε, για τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζονται οι εταιρείες δεν θα έχουν στη διάθεσή τους «μία ατελείωτη ροή των χρημάτων των φορολογουμένων».
Επιπλέον, ο Ομπάμα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μία «ελεγχόμενη χρεωκοπία» μίας από τις δύο επιχειρήσεις -ή και των δύο- ώστε να «ανασυγκροτηθούν και να βγουν από την κρίση πιο ισχυρές».
Παρά ταύτα, στη General Motors θα διατεθεί αρκετό κεφάλαιο κίνησης για τις επόμενες 60 ημέρες αλλά θα πρέπει να παρουσιάσει νέο σχέδιο ανασυγκρότησης.
«Δίνουμε στην GM την ευκαιρία να κάνει τις πολυαναμενόμενες αλλαγές και να βγει από την κρίση πιο ισχυρή και ανταγωνιστική» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.
Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί η υπαγορευμένη από τον Λευκό Οίκο παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της GM,Ρικ Γουάγκονερ.
Επρόκειτο για μία αναγνώριση ότι η GM χρειάζεται νέο προσανατολισμό, ανέφερε στη συνέντευξη ο Μπαράκ Ομπάμα, αλλά τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αγοράσει και να διοικήσει την εταιρεία.
Ο αντικαταστάτης του Γουάγκονερ, Φριτζ Χεντερσον, δεν απέκλεισε ούτε το ενδεχόμενο χρεωκοπίας για την GM. «Θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα» για την ανασυγκρότηση και πιθανόν την χρεωκοπία, δηλώνει αλλά προσθέτει ότι δεσμεύεται στην «επανεφεύρεση της GM».
Σε χειρότερη θέση η Chrysler, θα ενισχυθεί για τις επόμενες 30 ημέρες όσο θα γίνονται οι διαπραγματεύσεις με τη ιταλική Fiat ενώ σε περίπτωση επιτυχίας της συμφωνίας για συγχώνευση η κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο να ενισχύσει το νέο σχήμα με 6 δισ. δολάρια.
Μέχρι σήμερα οι παράγοντες της αυτοκινητοβιομηχανίας απέφευγαν να αναφερθούν στο ενδεχόμενο μίας χρεωκοπίας που θα είχε τεράστιες επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία και θα προκαλούσε αύξηση της ανεργίας εν μέσω μίας δύσκολης φάσης της οικονομικής κρίσης.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνέδεσε ευθέως την κρατική βοήθεια με την ανασυγκρότηση των εταιρειών.
Οι τρεις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες –Ford, GM, Chrysler– έχουν ζητήσει από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να αποφύγουν το ενδεχόμενο της χρεωκοπίας, καθώς τα έσοδά τους έχουν μειωθεί δραματικά και αναγκάζονται να σπαταλούν τα αποθέματά τους σε ρευστό τα οποία εξαντλούνται ταχύτατα.
Η GM είχε ζητήσει πάντως να μην λάβει όλη την βοήθεια που θα διέθετε η κυβέρνηση, τουλάχιστον για τον Απρίλιο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Γεραπετρίτης από Λιβύη: Προχωρήσουμε σε συζητήσεις για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ
- Τροχαία: Πενθήμερο εντατικών ελέγχων στην Αττική – Συνελήφθησαν 20 οδηγοί, οι 10 υπό την επήρεια αλκοόλ
- Ο «συναγερμός» του Μπαρτζώκα και η… Μπαρτσελόνα
- Νίκος Μουτσινάς: Η guest εμφάνισή του στο Έχω παιδιά
- Αχαρνές: Συνελήφθη 25χρονος για διατάραξη κοινής ησυχίας – Το ηχοσύστημα μεγάλης ισχύος στο αυτοκίνητό του
- Τσιτσιπάς: «Αυτές είναι οι στιγμές που με κάνουν να απολαμβάνω πραγματικά το παιχνίδι»
- «Ήταν σχιζοφρενής» – Τι κατέθεσε ο ψυχίατρος για τον Γάλλο που «θέρισε» τη Ράνια
- Tι δουλειά έχει η Κιμ Καρντάσιαν στο Μπρόντγουεϊ;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 27.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/anthony-E4SigA-v5l4-unsplash-315x220.jpg)



















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442