Σύγκρουση πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στον Ατλαντικό Ωκεανό
Δύο πυρηνοκίνητα υποβρύχια, ένα βρετανικό και ένα γαλλικό, συγκρούσθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου στον Ατλαντικό Ωκεανό, αναφέρουν δημοσιεύματα πολλών βρετανικών εφημερίδων τη Δευτέρα. Βρετανία και Γαλλία βεβαιώνουν ότι δεν τέθηκε σε κίνδυνο η πυρηνική ασφάλεια.
38
Δύο πυρηνοκίνητα υποβρύχια, ένα βρετανικό και ένα γαλλικό, συγκρούσθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου στον Ατλαντικό Ωκεανό, αναφέρουν δημοσιεύματα πολλών βρετανικών εφημερίδων τη Δευτέρα.
Το βρετανικό υποβρύχιο HMS Vanguard και το γαλλικό Triomphant υπέστησαν ζημιές κατά τη σύγκρουση, αλλά όχι στις πυρηνικές τους εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τις βρετανικές εφημερίδες Sun, Times και Daily Telegraph.
Τα υποβρύχια, τα οποία μετέφεραν συνολικά περίπου 250 ναύτες, είχαν καταδυθεί και βρίσκονταν σε διαφορετικές αποστολές όταν συγκρούσθηκαν στις 3 ή στις 4 Φεβρουαρίου.
«Δύο υποβρύχια, ένα γαλλικό και το άλλο βρετανικό, είχαν μια σύντομη επαφή σε πολύ χαμηλές ταχύτητες, την ώρα που καταδύονταν» στη διάρκεια ξεχωριστών περιπολιών που πραγματοποιούσαν στον Ατλαντικό Ωκεανό, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Αμυνας, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες του βρετανικού Τύπου.
Το γαλλικό υπουργείο Αμυνας, τονίζοντας ότι το επεισόδιο δεν προκάλεσε τραυματισμούς στο πλήρωμα ούτε έθεσε σε οποιαδήποτε στιγμή σε κίνδυνο την πυρηνική ασφάλεια.
Στο Λονδίνο, το υπουργείο Αμυνας αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τις υποβρύχιες επιχειρήσεις, ωστόσο εκπρόσωπός του τόνισε ότι είναι σε θέση «να επιβεβαιώσει ότι η βρετανική αποτρεπτική ικανότητα σε καμία στιγμή δεν επλήγη και ότι δεν τέθηκε σε κίνδυνο η πυρηνική ασφάλεια».
Τα δύο υποβρύχια, τα οποία είχαν πλήρωμα συνολικά άνω των 225 ανθρώπων, συγκρούστηκαν αυτόν το μήνα, επιβεβαίωσε ο επικεφαλής του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού Τζόναθαν Μπαντ, σημειώνοντας ότι δεν προκλήθηκαν ζημιές στα όπλα των σκαφών.
Έρευνες διεξάγονται για το συμβάν και από τις δυο πλευρές.
Το βρετανικό υποβρύχιο ρυμουλκήθηκε ως το Φασλέιν της Σκωτίας για αποκατάσταση των ζημιών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- ΗΠΑ – Ιράν: Ποια είναι τα κύρια σημεία διαφωνίας στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου
- Η ΑΕΚ γιόρτασε στα μπουζούκια την κατάκτηση του πρωταθλήματος (vid)
- Το πραγματικό πρόβλημα με τη Νέα Δημοκρατία και γιατί χρειάζεται βαθιά πολιτική αλλαγή και όχι απλώς κυβερνητική εναλλαγή
- Ασυμπτωματικός και χωρίς καμία ένδειξη ασθένειας ο Έλληνας επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου με τον χανταϊό
- Οι ομάδες που θα συνθέσουν το ζευγάρι του επόμενου Betsson Super Cup Ελλάδας
- Βύρων Κοτζαμάνης: «Το 2060 οι Ελληνες θα είμαστε όσοι και τη δεκαετία του 1960 αλλά πολύ πιο μεγάλοι σε ηλικία»
- «Τόσο Πολύ»: Το νέο πρωτότυπο έργο της Μυρτώς Παπαχριστοφόρου στο Θέατρο Μικρό Γκλόρια
- Ηράκλειο: Σοκ από τον βαρύ τραυματισμό της 28χρονης μητέρας 4 παιδιών – Τι εξετάζουν οι Αρχές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 11.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/francisco-moreno-U8kQFsu9vzw-unsplash-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442